24 Eylül 2024 Salı

Lübnan'da siyonist terör: Katledilenlerin sayısı 558'e yükseldi

İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki yerleşim noktalarına düzenlediği hava saldırılarında katledilenlerin sayısı, 50'si çocuk olmak üzere 558'e yükseldi. Yaralıların sayısı ise bin 835'e ulaştı. Halk, Lübnan'ın güneyini terk ediyor.

Siyonist İsrail'in Lübnan'a düzenlediği aralıksız bombardımanda katledilenlerin sayısı 558'e yükseldi.

Lübnan Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, İsrail'in hava saldırılarında katledilenlerin sayısı, 50'si çocuk, 94'ü kadın olmak üzere 558'e yükseldi. Yaralıların sayısı ise bin 835 olarak belirtildi. 4 sağlık emekçisinin katledildiği ifade edilen açıklamada, 16 sağlıkçının ise yaralandığı aktarıldı.

İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyinde halkın kaldığı ev ve binaların "Hizbullah'ın silah deposu" olduğunu iddia ederek, sivillere buraları boşaltma çağrısı yaptı, bombardımanla tehdit etti. Pek çok Lübnanlı telefonlarında da benzer bir uyarı aldı. İsrail Beka Vadisi'ne de saldıracağını duyurdu ve bu bölgede yaşayanlara 2 saat içinde evlerini terk etmeleri çağrısı yaptı. Siyonist savaş suçlusu ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, İngilizce yayınladığı bir videoda, 

Hava saldırılarının yoğunlaşması nedeniyle Lübnan'ın güneyindeki yerleşim bölgelerinde kalan halk ülkenin kuzeyine göç etmek zorunda kaldı, yollarda trafik yoğunluğu oluştu.

Saldırılarda, Abba, Cebşit, Eş-Şarkiye, En-Nemriye, Kefer Tenbit, Nebatiye el- Fevka, Deyr ez-Zehrani, Rumin, Humin el-Fevka, Yahmur, Arnun ve Secd beldeleri çevresi, Kefer Rumman otoyolu, Et-Tuffah bölgesindeki tepeler ve Er-Reyhan dağı gibi birçok nokta hedef alındı. Aynı zamanda İsrail, ülkenin doğusundaki Bekaa, Şemstar, Budayi, En-Nebi Şit ve Bealbek gibi bir çok bölgeye de de hava saldırıları gerçekleştirdi.

OKULLAR KAPANDI, EĞİTİME ARA VERİLDİ
Lübnan Eğitim Bakanlığı, İsrail'in saldırıları nedeniyle ülkenin güneyinde eğitime 2 gün ara verildiğini duyurdu. Lübnan Eğitim Bakanlığı okullara İsrail'in saldırdığı bölgelerden kaçan sivillerin yerleştirileceğini duyurdu. Daha önce de Lübnan Devlet Üniversitesi, Sayda, en-Nabatiye ve Sur kentlerindeki kampüslerinde, İsrail'in devam eden saldırıları nedeniyle eğitimi askıya aldığını açıklamıştı. 

BEYRUT'TA HİZBULLAH KOMUTANI HEDEF ALINDI
İsrail ayrıca, Lübnan'ın başkenti Beyrut'a da hava saldırısı düzenledi. İsrail ordusu, saldırıyı doğrulayarak, Hizbullah komutanlarından Ali Karaki'yi hedef aldığını öne sürdü.

Hizbullah'tan yapılan açıklamada, Dahiye'ye düzenlenen saldırıda Karaki'nin öldürüldüğüne dair İsrail'den gelen haberlerin doğru olmadığı belirtildi. Karaki'nin sağlığının yerinde olduğu ve güvenli bir yerde bulunduğu kaydedildi.

HAGARİ: 1300 NOKTAYA HAVA SALDIRISI DÜZENLEDİK
İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, yaptığı açıklamada, Lübnan'da Hizbullah'a ait olduğunu ileri sürdüğü 1300 noktaya hava saldırısı düzenlediklerini söyledi.

"Sabah saatlerinden beri Lübnan genelinde 1300 Hizbullah hedefine saldırdık ve saldırmaya da devam ediyoruz" diyen Hagari, Hizbullah'ın sivillere ait binalarda İsrail'e fırlatmak üzere füzeler sakladığını iddia etti. Hagari, İsrail ordusunun Lübnan'a kara saldırısı ihtimalini reddetmeyerek, "(İsrail'in) Kuzey bölgelerinde yaşayan halkın evlerine dönebilmesi için gerekli olan her şeyi yapacağız" dedi.

HİZBULLAH ROKET ATIŞLARIYLA KARŞILIK VERDİ
İsrail'in Lübnan'a dönük şiddetli hava saldırılarına Hizbullah roket atışlarıyla karşılık verdi. Hizbullah, İsrail'in kuzeyindeki bölgelere yaklaşık 35 roket attı. İsrail'in kuzeyindeki Aşağı Celile, Tabariye Gölü çevresindeki bölgelerde saldırı alarmları çaldı. Hizbullah, Celile bölgesindeki İsrail askeri noktaları ve savunma sanayi şirketi Rafael'in askeri kompleksini hedef aldığını duyurdu.

İsrail Ordu Sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamada, kuzeydeki Amiad ve Safed çevresine 25 roket atıldığı, bazılarının hava savunma sistemleri tarafından önlendiği, bazılarının ise Amiad çevresinde açık alanlara düştüğü belirtildi. Aşağı Celile bölgesine atılan 10 roketten bazılarının isabet ettiği aktarılırken sınıra yakın Alkosh bölgesinde çalan saldırı alarmlarının incelendiği kaydedildi.

Sosyal medyada, Safed kentinde İsrail'e ait hava savunma sistemleri füzelerinin ateşlendiği, Tabariye Gölü çevresinde bir otoyol kenarında patlamaların yaşandığı görüntüler paylaşıldı. 

Hayfa Belediyesi 24 Eylül Salı günü de eğitime ara verileceğini duyurdu.

İSRAİL'DE OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLDİ
İsrail basınındaki haberlere göre, İsrail hükümetinin genişletilmiş siyasi ve daraltılmış güvenlik kabineleri toplantısında İsrail'in gün boyunca hava saldırıları düzenlediği Lübnan'dan roketlerle karşılık verilmesi üzerine, İsrail hükümetinin ülke genelinde 30 Eylül'e kadar olağanüstü hal ilan ettiği bildirildi.

LÜBNAN'A DÖNÜK SALDIRILARDA 50 SURİYELİ DE KATLEDİLDİ
Lübnan'da süren bombardımanda, Girê Spî'li bir aileden 3 kadın yaşamını yitirdi, 3 kişi ağır yaralandı. İdlib'in kırsal bölgesindeki Meeret Hirme beldesinden olan bir aileden aralarında 4 çocuğun olduğu 6 kişi yaşamını yitirdi. Yine Lübnan'ın güneyine yönelik saldırılarda işgal altındaki Efrîn'nin Cindirêsê kentinden bir çocuk yaşamını yitirdi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki Mecdel Selem ve Xiyam'a yönelik saldırılarında, Halep'in batısındaki Orom El Kubra beldesinden Keraf ailesinden 5 kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi. Ayrıca SOHR, İsrail'in birkaç gün önce Lübnan'ın güneyine düzenlediği saldırıda Suriyeli bir gencin yaşamını yitirdiğini söyledi.

İsrail'in Lübnan'a dönük saldırılarında katledilen Suriyelilerin sayısı 50'ye yükseldi.