22 Eylül 2024 Pazar

Meşaleli Newroz yürüyüşü

Adıyaman, Diyarbakır ve Hakkari'de dün akşam saatlerinde meşalelerle Newroz kutlandı. 

Adıyaman Kahta ilçesinde dün akşam meşaleli Newroz yürüyüşü düzenlendi. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İlçe Örgütü tarafından organize edilen yürüyüş için İbn-i Mirza parkında bir araya gelen yüzlerce kişi, meşaleler yakıp açılan "Newroz pîroz be, Rabe!" pankartı arkasında yürüyüşe geçti.

DEM Parti bayraklarının taşınıp erbane çalınan yürüyüş sırasında "Bimre koletî, bijî azadî", "Jin, jîyan, azadî" ve "Bijî Newroz" sloganları atıldı.

Yürüyüşte yer alanlar geçtikleri her sokakta zafer işareti ve alkışlarla desteklendi.

DEM Parti seçim irtibat bürosu önünde son bulan yürüyüş sonrası Kahta Belediye Eşbaşkan adayı Osman Özbek, meşaleli yürüyüşte yer aldıkları için herkese teşekkür ederek "Newroz, demirci kawa'nın zulme karşı direnişidir. Newroz, Amed zindanlarında zulme karşı direniştir. Newroz, Kürt halkının zulme karşı direnişidir. Newroz, demokrasi, beraberlik, birleştirici güçtür" ifadelerini kullandı.

Etkinlik davul sesi ve Kürtçe şarkılar eşliğinde çekilen halaylar ile son buldu.

DİYARBAKIR
Diyarbakır'ın Sur ilçesinde bulunan İskender Paşa Mahallesinde de Newroz kutlaması yapıldı. Akşam saatlerinde yapılan kutlamaya DEM Parti Sur Belediye Eşbaşkan adayları Fatma Gulan Önkol ile Adnan Örhan ve çok sayıda kişi katıldı. Kutlamanın yapıldığı alanda meşaleler yakıldı, Adalet Nöbeti'ne katılan anneler "Newroz" yazılı demir meşaleyi yaktı. Ardından "Be serok jiyan nabe", "Biji serok Apo", "Jin, jiyan, azadi" sloganları atıldı.

Newroz ateşinin yakıldığı etkinliğin devamında davul zurna ve zılgıtlarla halaylar çekildi.

Hani ilçesinde de DEM Parti öncülüğünde 21 Mart Newroz kutlaması yapıldı. Kutlamaya DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Adalet Kaya, DEM Parti Diyarbakır Belediye Eşbaşkan adayları Besile Narin ve Hamdullah Demir, Lice Belediye Eşbaşkan adayı Fırat Demir ve ilçe örgütleri katılım sağladı. Kutlamada meşaleler eşliğinde halaya duruldu.

Mazlum Doğan'ın anısına Newroz ateşi
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde Newroz kutlandı. Bir araya gelen gençler Mazlum Doğan'a ithafen yaktıkları üç kibrit çöpüyle Newroz'u kutladı.