20 Eylül 2024 Cuma

Mesud Barzani, Ezidî soykırımına ortak olmakla suçlanıyor

ABD’de devam eden bir davada KDP Başkanı Mesud Barzani, Musul’a bağlı Şengal’da Ezidî Kürtlerin katledilmesinden sorumlu tutuldu.

ABD'de açılan bir davada KDP Başkanı Mesud Barzani ve Peşmerge güçlerinin, Ezidîlerin yaşadığı Şengal'de jeopolitik çıkarları doğrultusunda katliamdan doğrudan suç ortağı bir rol oynadığı iddia edildi.

Haber dergisi The Cradle’da yayınlanan habere göre, Washington DC'deki ABD Bölge Mahkemesi'nde devam eden bir davada, Mesud Barzani’nin IŞİD'i aracı olarak kullanarak Ezidîlere yönelik toplu katliamı organize ettiği iddia edildi.

Dava, ABD Başkanları George HW Bush, Ronald Reagan ve Gerald Ford'un eski başdanışmanlarından Stephen Studdert başkanlığındaki Kürdistan Mağdurları Fonu adına açıldı.

Davada Mesut Barzani'nin Ezidî soykırımını "düzenlediği, desteklediği ve kolaylaştırdığı" iddia ediliyor.

SOYKIRIM ÖNCEDEN PLANLANMIŞTI
Çok sayıda Ezidî tanıklığı Barzani'nin rolünü teyit ediyor; bunların arasında Ezidî İnsan Hakları Örgütü-Uluslararası Başkanı Mirza İsmail de var. İsmail The Cradle'a şöyle diyor:

Ezidî soykırımı önceden planlanmıştı. Mesud Barzani, Kürdistan'da bir İslam devleti kurmak için Ezidîleri yok etmeyi planlamıştı.

IŞİD'in Şengal'e saldırması korkusu, Ağustos 2014'teki soykırımdan aylar önce başlamıştı. Kürt güvenlik güçlerinin -bir zamanlar saygı duyulan Peşmergelerin- Ezidîleri "son kan damlasına" kadar koruma yeminlerine rağmen, bu birlikler IŞİD'in korkunç eylemlerini gerçekleştirmesini sağladı.

Liderliklerinin emriyle Peşmergeler, Ezidîleri silahsızlandırdı ve Şengal'dan kaçmalarını önledi, onları savunmasız ve takip edecekleri terör saldırısı için açık hedeflere bıraktı. On yıl sonra, Barzani'nin Ezidî soykırımının düzenleyicisi olarak rolü, özellikle hayatta kalanlar arasında, hala neredeyse tamamen bilinmiyor.

ŞENGAL'İ 'KANIMIZIN SON DAMLASINA KADAR' SAVUNUYORUZ
Ocak 2014'te IŞİD, doğu Suriye ve batı Irak'taki toprakları ele geçirmek için saldırı başlattı. Mirza İsmail, The Cradle'a IŞİD'in Mayıs ayında Rabia kasabasında Ezidî çiftçileri katletmesinden sonra "Başımıza bir şey geleceğini biliyorduk" diyor.

IŞİD'in Haziran ayında Mesud Barzani'nin yardımıyla Irak'ın ikinci büyük şehri Musul'u ele geçirmesinin ardından durum daha da tehlikeli bir hal aldı.

Şengal aniden üç taraftan IŞİD tarafından kuşatıldı: Güneyde Baaj kasabasından, doğuda Tel Afar ve Musul'dan ve batıda Suriye'den. Tek çıkış yolu kuzeye, Suriye sınır kapısına ve ardından Irak Kürdistan bölgesindeki Dohuk şehrine doğruydu.

Birçok Ezidî, IŞİD'in bir sonraki hedefinin Şengal olacağını düşünüyordu ancak Barzani'nin Kürdistan Demokratik Partisi'nden (KDP) yerel yetkililer, Peşmerge'nin kendilerini savunacağı yönünde Ezidîlere güvence verdi.

Daily Beast'te yer alan habere göre, gazeteci Christine Van Den Toorn, KDP'nin Şengal'deki 17. Şube Başkanı Sarbast Baiperi'nin, "Kanımızın son damlasına kadar Şengal'i savunacağız" diye övündüğünü aktardı.

PEŞMERGE, SİNCAR'DA EZİDİLERİ SİLAHSIZLANDIRIP HAPSEDİYOR
Ancak IŞİD tehdidinin giderek artması üzerine Peşmerge, Ezidîlerin Şengal'den kaçmasını engellemek için elinden geleni yaptı.

The Cradle'a konuşan bir Ezidî erkek, kendisi ve ailesinin 1 Ağustos'ta, yani IŞİD saldırısından iki gün önce korkup Irak Kürt bölgesine kaçmaya çalıştıklarında, Peşmerge'nin kendilerini bir kontrol noktasında engellediğini söyledi.

Peşmerge ona, "Barzani'den sakinlerin hiçbirinin kaçmasına izin verilmemesi yönünde emir aldık" dedi. "Peşmerge'nin emirlerine karşı gelen bazılarına ateş bile açıldı" diye ekledi.

Ayrıca, tüm mühimmatı da dahil olmak üzere silahlarını yerel Peşmerge üssüne teslim etmek zorunda kaldığını açıkladı. "Aslında bizi koruyacaklarına güvenmiştik" dedi.

The Cradle'a konuşan Şengal'dan bir başka Ezidî tanık, Peşmerge güçlerinin ev ev dolaşarak Ezidîlerin silahlarına el koyduğunu, bu silahlar arasında Irak ordusunun Musul'da çökmesinin ardından Ezidîlerin Şengal'a getirdiği ağır silahların da bulunduğunu söyledi.

Peşmerge'nin Ezidî silahlarına el koyma kampanyası ABD'li yazar ve Kürt hakları aktivisti Amy Beam tarafından doğrulandı. Ayrıca "bazı Ezidîler, Peşmerge'nin varlığının onları korumak için değil, kontrol etmek için olduğunu söylüyor çünkü komşu Arap köylerinde Peşmerge üssü kurulmamıştı." diye bildirdi.

Van Den Toorn ayrıca Barzani'nin KDP'sinin Ezidîlerin Şengal'dan kaçmasını engellemeye çalıştığını doğruladı. Yerel bir KDP yetkilisi ona "partideki üst düzey yetkililerin temsilcilere insanları sakin tutmalarını ve kapsama alanlarındaki insanlar ayrılırsa maaşlarının kesileceğini söylediğini" söyledi.

PEŞMERGE IŞİD'İ SİLAHLANDIRIYOR
Irak ordusunda görev yapmış olan Peşmerge'ye güvenmeyen Ezidîler, el konulan ağır silahlarının iadesini talep ettiler. Ezidî Peşmerge komutanı ve KDP üyesi olan Qasim Shesho, aylarca Kürt üstlerine yalvardı, hatta IŞİD saldırısından önceki gece bile.

Bunun yerine, Şengal'daki Peşmerge'nin başkomutanı Saeed Kestayi, bu talebe öfkelendi. "Buraya silahlarımızı kimseye vermeye gelmedik. Hala hayattayız ve içimizdeki son damla kana kadar kimse Şengal'a girmeyecek" dedi Shesho'ya.

Şeşo, Peşmerge liderliğinin YEzidîlere kendilerini savunmaları için silah vermek yerine "iş" ve "silah satışı"na odaklandığını açıkladı. Başka bir deyişle, Irak ordusundan el konulan büyük miktardaki silahı IŞİD'e sattılar.

Ezidî soykırımı konusunda önde gelen uzmanlardan biri olan ABD'li akademisyen Matthew Barber, Peşmerge liderliğinin silahları kaçakçılara sattığını ve kaçakçıların da silahları sınırdan Suriye'ye taşıyarak IŞİD'e sattığını bildiriyor. Satışlar, Şengal'daki KDP gizli polisinin bir üyesi olan Kocho'lu bir Ezidî olan Qasim Simo tarafından aracılık edildi.

PEŞMERGELER UYARIDA BULUNMADAN GERİ ÇEKİLİYOR
3 Ağustos'un erken saatlerinde IŞİD, Şengal'a her yönden saldırdı. Saldırıya uğrayan ilk kasabalardan biri olan Tel Ezer'den bir Ezidî, "IŞİD'in iki yönden 50 kamyonla saldırdığını, Şengal Dağı'na kaçmalarını engellemek için insanları çevrelemeye çalıştığını" gördüğünü belirtti. "Siyah giysileri, ABD ordusu ve Suudi Arabistan araçları ve üzerinde kendilerinin Tanrı'nın ordusu olduğunu ilan eden beyaz Arapça sözcükler bulunan siyah bayraklarıyla ayırt edilebiliyorlardı."

Şaşırtıcı bir ihanet gösterisiyle, 10.000 kişilik Peşmerge gücü, herhangi bir uyarıda bulunmadan aniden geri çekildi ve Ezidîleri kendilerini koruyacak araçlardan yoksun bir şekilde anında savunmasız ve savunmasız bıraktı.

Kasım Şeşo, Sarbast Bayperi'nin de aralarında bulunduğu Peşmerge liderlerinin "sivillerden önce kaçtığını" söyledi.

Washington Post'a isminin açıklanmaması kaydıyla konuşan bir Kürt yetkili, çekilmenin organize bir hareket olduğunu kabul etti .

Barzani'nin Peşmerge güçlerinin, sivillerin ayrılmasına izin vermek için Şengal'dan "taktiksel bir geri çekilme" yaptığını söyledi. Ancak geri çekilmenin bu gerekçesi tamamen mantıksızdı. Peşmergelerin Ezidî sivillerin kaçma şansına sahip olması için ayakta durması ve savaşması gerekiyordu.

Matthew Barber ayrıca Peşmergelerin neredeyse tüm durumlarda "tek kurşun atmadan" geri çekildiğini doğruladı. Peşmerge komutanlarının kamuya açık ve özel açıklamalarına göre, geri çekilme emri Erbil'deki KDP liderliği tarafından verildi, diye ekledi Barber.

BARZANİ, IŞİD LİDERLERİNİ BARINDIRIYOR
Katliamdan sonra bazı Kürt IŞİD üyeleri Barzani'nin Kürdistan bölgesine sığındı. Ünlü Kürt aktivist Qadir Nadir, IŞİD liderlerinin Barzani'nin koruması altında Erbil'de yaşadığını, güvenli dairelerin tadını çıkardığını ve KDP'den maaş aldığını açıkladı. Bu liderlerden biri olan Salah Mustafa Qarbash'ın daha sonra Erbil'de yaşadığı ve Barzani'nin siyasi girişimlerini desteklediği keşfedildi.

Qarbash, Ağustos 2014'teki saldırı sırasında verdiği bir televizyon röportajında ​​Ezidî kadınları seks kölesi olarak almayı savunmuş ve Ezidîlerin İslam'a geçmeleri gerektiğini aksi takdirde öldürüleceklerini söylemişti.

2017'de Qarbash, Erbil'de KDP tarafından finanse edilen bir TV kanalında göründü. Barzani'nin yaklaşan Kürt bağımsızlığı referandumunu destekledi ve bunu İslami bir devlet kurmaya doğru bir adım olarak nitelendirdi.