4 Aralık 2024 Çarşamba

Metal işçisi kadınlardan şiddete karşı mücadele çağrısı

Gebze meydanında 25 Kasım'a ilişkin açıklama yapan Birleşik Metal-İş Kadın Komisyonu, taleplerini sıraladı. Eylemde kadın işçiler, şiddete ve tacize karşı örgütlü mücadeleye çağırdı. 

Birleşik Metal-İş Sendikası Kadın Komisyonu'nun çağrısıyla sendikanın Gebze 1 Nolu, Gebze 2 Nolu, İstanbul 1 Nolu ve Bursa şubelerinden kadın metal işçiler; kadına yönelik erkek şiddetine, cinsel tacize, kadın cinayetlerine, erkek egemen sömürü düzenine, eşitsizliğe karşı isyanını haykırdı, taleplerini sıraladı.

"Kadın cinayetleri politiktir", "Şiddete, tacize, mobbinge son", "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz", "6284 uygulansın", "ILO 190 onaylansın", "İnadına sendika inadına DİSK" sloganlarıyla Gebze Kent Meydanı'na yürüyen kadın işçiler, "Şiddet ve tacize karşı örgütlen, mücadeleyi yükselt!" pankartı açtı.

Meydanda Birleşik Metal-İş Kadın Komisyonu adına basın açıklamasını Gebze 2 Nolu Şube'den Betül Oral ile Gebze 1 Nolu Şube'den Saniye Mehmedoğlu okudu. Açıklamaya Eğitim Sen ile MKB Rondo grevinden kadınlar da destek verdi.

Eylemde şu talepler sıralandı: 
🔹 "Çalışma yaşamında şiddet ve tacizi ortadan kaldırmayı hedefleyen ILO'nun 190 sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi onaylanmalı.
🔹İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Kanun etkin şekilde uygulanmalı.
🔹İşyerlerinde kadına yönelik şiddet ve tacize karşı ‘sıfır tolerans' politikası hayata geçirilmeli.
🔹Şiddet ve tacizi önleyici politikalar ve prosedürler oluşturulmalı; farkındalık çalışmaları ve eğitimler yapılmalı.
🔹Kadına yönelik her türlü ayrımcılık sonlandırılmalı, eşitlik politikaları hayata geçirilmeli. Cinsiyetçi iş bölümüne son verilmeli.
🔹İstihdamda olmayan, şiddet ve tacize maruz kalan kadınların istihdama girişi için destek mekanizmaları oluşturulmalı.
🔹Kadının üzerinden bakım yükünü alacak sosyal politikalar hayata geçirilmeli, ücretsiz kreş ve yaşlı bakımevleri yaygınlaştırılmalı. Ebeveyn izni, kreş uygulaması erkek işçileri de kapsamalı.
🔹Karanlık ara sokak kalmasın! Yürüdüğümüz, işten eve döndüğümüz, gezdiğimiz bütün sokaklar daha iyi aydınlatılmalı.
🔹Kadın sığınakları artırılmalı.
🔹Kadınlar için akşam saatlerinden sabaha kadar ücretsiz kamu ulaşımı sağlanmalı.
🔹Medeni Kanun'dan doğan haklarımıza, nafaka hakkımıza dokunulmamalı! Boşanmalar değil, şiddet ve taciz durdurulmalı.
🔹Kadın cinayetlerinde iyi hal ve tahrik indirimlerinin cinsiyetçi uygulamalarına son verilmeli.
🔹Medyada şiddet ve tacizi meşrulaştıran, normalleştiren dil terk edilmeli.
🔹Sendikalar, tüm demokratik emek ve meslek örgütleri, kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerine karşı mücadeleyi politikalarının parçası haline getirmeli.
🔹Devlet, şiddet ve tacizle mücadele için ve kadınların güçlendirilmesi için bütçe ayırmalı."

Basın metnini okuyan Betül Oral ve Saniye Mehmedoğlu, şunları söyledi: "Kız kardeşlerimize çağrımızdır! Sen de güven içinde yaşayabileceğimiz bir dünya, çalışabileceğimiz işyerleri istiyorsan, eşit ve özgür bir hayat istiyorsan örgütlen, sesimize ses ol, dayanışmayı yükselt Örgütlenmekten başka çaremiz yok. Biz metal işçisi kadınlar, sendikal örgütlülüğümüzle, birbirimizden aldığımız güçle, dayanışmayla şiddet ve tacize karşı mücadeleyi yükseltiyoruz. Narin'e, Şirin'e, Rojin'e, Sıla bebeğe, Fahriye'ye, Elif'e… Katledilen, şiddet ve tacize maruz bırakılan nice kadına sözümüz var, erkek şiddeti ve tacizini durduracağız!"

Eylem sloganlarla sona erdi.