3 Ekim 2024 Perşembe

MLSA: Ocak ayında ifade özgürlüğü kapsamında en çok öğrenciler yargılandı

MLSA'nın hazırladığı Ocak 2022 Dava Gözlem Raporu'na göre, Ocak ayında ifade özgürlüğü davalarında en çok öğrenciler yargılandı.

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği'nin (MLSA) ifade özgürlüğü davaları takibi ve adalet gözlem programı kapsamındaki Ocak 2022 Dava Gözlem Raporu yayınlandı.

Derneğin ocak ayında takip ettiği 36 davada 332 kişi yargılandı. Yargılanan 332 kişi içerisinde 111 öğrenci, 91 hak savunucusu, 44 gazeteci, 25 siyasetçi, yedi yazar, dört sanatçı, üç avukat ve iki akademisyen yer aldı.

Bu kişilere 36 farklı kategoride toplam 62 suçlama yöneltildi. Ocak ayında yöneltilen suçlamaların yüzde 46'sı "terörizm" suçlamaları oldu. "Terörizm" iddiasıyla yapılan suçlamalarının yüzde 93'ünü, gazeteci, siyasetçi ve hak savunucularına yöneltilen "örgütü üyeliği" ve "örgüt propagandası" suçlamaları oluşurdu. "Terörizm" iddiasıyla yapılan suçlamalara gösterilen delillerin yüzde 24'ünü gazeteci ve yazarların haberleri, yazıları ve çektikleri fotoğraflar oluştururken sosyal medya paylaşımları gösterilen delillerin yüzde 21'ini oluşturdu.

Ocak ayında yargılanan kişilere yöneltilen suçlamaların yüzde 9'unu "cumhurbaşkanına hakaret" suçlaması oluşturdu. Bu suçlamaya gösterilen delillerin yüzde 60'ı ise sosyal medya paylaşımlarıydı.

Karar duruşması görülen davalarda iki gazeteci, dört siyasetçi, üç hak savunucusu toplamda 515 ay hapis cezasına çarptırıldı. Gazeteci Rojhat Doğru, "devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak"tan müebbet hapis cezasına çarptırıldı.