20 Eylül 2024 Cuma

Munzur Festivalindeki panelde ortak mücadelenin olanakları tartışıldı

Munzur Doğa ve Kültür Festivalinde düzenlenen panelde, ortak mücadele yol ve yöntemleri tartışıldı.

Munzur Doğa ve Kültür Festivalinin üçüncü gününde "Güncel Siyasal Gelişmeler" başlıklı panel düzenlendi.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Beycan Taşkıran, Emek Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan, Halkların Eşitlik ve Özgürlük Partisi (DEM Parti) Muş Milletvekili Sümeyye Boz, Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) Temsilcisi Erdal Ataş, Partizan Temsilcisi Kazım Tosun'un sunum yaptığı panelin moderatörlüğünü Dersim Belediyesi Eşbaşkan Yardımcısı Mustafa Taşkale üstlendi.

TOSUN: EMPERYALİSTLER YENİ BİR PAYLAŞIM SAVAŞINA HAZIRLANIYOR
İlk sözü alan Partizan Temsilcisi Kazım Tosun, şu an için emperyalistler arası bir paylaşım savaşından söz edilemeyeceğini ancak ittifaklar ve silahlanma yarışının önümüzdeki sürecin yeni bir paylaşım savaşına yol açacağını gösterdiğini söyledi. Emperyalist devletin bütün hazırlıklarını buna göre yaptığını belirten Tosun, "Bu noktada bütün dünya proletaryası ve ezilen halkları, ezilen ulusları eğer kendi mücadelelerini geliştirip güçlendirmezlerse biz aynı şeyleri tekrar tekrar yaşayacağız" dedi.

BOZ: KAYYUM POLİTİKASI FAŞİST İTTİFAKIN BİR SAVAŞ POLİTİKASIDIR
DEM Parti Muş Milletvekili Sümeyye Boz da, kayyum darbesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kayyum politikasının Kürt halkına, Kürt halkının iradesine, seçme ve seçilme hakkına, kültürüne, dokusuna, sosyolojisine, antropolojisine, ekolojisine olumsuz etkilerine işaret eden Boz, "Bununla birlikte toplumu şekillendirmek için bir aparattır. Kürt halkına yönelik iktidarın ve faşist ittifakın ortaya sürdüğü bir savaş politikası var" ifadelerini kullandı.

ASLAN: ORTAK MÜCADELE İMKANI
Emek Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan, Nazımiye Belediyesinde işten atılan 15 işçiyi ziyaret ettiğini ve onların selamını getirdiğini söyleyerek konuşmasına başladı. İşçilerin işe dönme mücadelesine sahip çıkılması çağrısında bulunduğunu aktaran Aslan, "Bugün Türkiye'nin dört bir yanında işçilerin, emekçilerin Türkiye'de yaşayan farklı milliyetlerden halklarımızın çokça sorunu var ve bu sorunların çözümü aynı zamanda ortak mücadele imkanını da beraberinde getiriyor. Milyonlarca emekli açlık sınırının altında bir ücretle imtihan ediliyor. Sanki çok yüksek bir zam yapmışlar gibi büyük bir lütufmuş gibi Cumhurbaşkanının kürsülerde övündüğü bir süreci yaşıyoruz" dedi.

İktidarın işçi sınıfı ve ezilen halklara vadettiği savaş, sömürü, iş cinayetlerinin her alanın sermayeye sınırsızca açılması anlamına geldiğini söyleyen Aslan, "Sendikal hak ve özgürlükler, kadınlar üzerindeki baskı, eğitimin tarikatlara ve cemaatlere teslim edilmesi, çocuklarımızı fabrikalarda MESEM projeleri adı altında kapitalistlerin sömürüsüne sunmaları gibi politikaları hayata geçiriyorlar" diye konuştu.

TAŞKIRAN: OVP YOKSULLAŞMA DALGASINI BÜYÜTECEK
ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran ise, en büyük on bankanın elde ettiği karı hatırlatarak, işçi ve emekçilerin ürettiği zenginliklerden sermayeye çok büyük bir kar, zenginlik transferi yapıldığını söyledi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıkladığı Orta Vadeli Programın daha sert bir politik ve ekonomik baskı ortamı yaratacağını vurgulayan Taşkıran, büyük bir yoksullaştırma dalgası oluştuğuna dikkat çekti.

ATAŞ: KÜÇÜK BİR SERMAYE KESİME ZENGİNLEŞİYOR HALK YOKSULLAŞIYOR
SMF Temsilcisi Erdal Ataş, "Şu an dünyada büyük bir savaş tehdidi var. Dünyada emperyalistler bütün pazarları bölüşüyor, insanları kıyımdan geçiriyor. İktidar Kürt sorununu barışçıl bir şekilde çözmek yerine savaş politikalarına sığınıyor. Sonuçta nasıl küçük bir sermaye kesiminin zengin olduğunu diğer kesimin nasıl açlıkla, yoksullukla, göçle karşı karşıya geldiğini görmüş olacağız" dedi.