22 Eylül 2024 Pazar

'Normale dönüş kararınız 'sürü bağışıklığının' itirafıdır'

Erdoğan'ın açıkladığı "normalleşme" kararlarına tepki gösteren SES MYK'sı bu kararların halk yararına değil, iktidar ve sermayenin ihtiyacı odaklı olduğunu kaydetti. 

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) MYK, Erdoğan'ın açıkladığı "normalleşme" planının toplum sağlığı yerine sermayenin ihtiyacı odaklı olduğunu kaydetti.

Koronavirüs salgını ile ekonomik ve sosyal koşullar ile karşı karşıya kalındığı kaydedilen açıklamada, "Salgın ile birlikte halkın sağlığını ve ihtiyaçlarını gözeten, tüm toplum kesimlerinin ortaklaşacağı bir mücadele yürütülmesi gerekirdi. Bunun için de tüm süreçlerin şeffaflık ve demokratik bir katılım ile yürütülmesi gerekirken iktidar bildiğimiz baskıcı ve anti demokratik tarzıyla şeffaf olmayan, kendine yakın olmayanı görmeyen bir tarzı salgında da sürdürmüştür. Aynı zamanda veriler yeterli ve bilimsel gerekliliklere uygun şekilde açıklanmamış, belirli alanlarda bilgiler özellikle saklanmış, bu bilinmezlikler içinde hastalıkla ilgili yapılan açıklamalarla süreç tek taraflı olarak yürütülmüştür" denildi. 

"Normale dönüş" diye tarif edilen kararların alınması ve açıklanmasında aynı yaklaşımın yürütüldüğü belirtilen açıklamada, kararların gerekçelerinin net şekilde sermayenin ve iktidar bloklarının ihtiyacı olduğu vurgulandı. İktidarın salgın döneminde uyguladığı sermaye odaklı politikalar da bunun göstergesidir" denilen açıklamada, şunlar ifade edildi: "Var olan iki gerçek vardır; biri virüs ülkemizde dolaşmakta ve enfekte etme potansiyeli olan çok sayıda vatandaşımız var. Halen yeni vaka sayısı günlük 2 binlerdedir. İkincisi, bugün açıklanan 'kontrol altına alındı' rehaveti oldukça sıkıntılı olup sahte bir güven duygusuna yol açtığı günlük yaşam pratiklerimizde görülmektedir. İktidar olarak alınan bu kararlar halkı yanıltmakta, kurumlar tarafından da halkın sağlığını riske atacak uygulamalara gidilmesine yol açmaktadır. Bunun yansımalarını günlerdir yaşıyoruz"

Açıklama, şöyle devam etti: "'Normale dönüşünüzde' toplum yararı yerine sermaye ve iktidarınızın geleceği kaygısını taşımaktadır. Salgın yönetiminize itiraz ettik. 'Normale dönüşünüze de' itiraz ediyoruz. Şeffaf ve demokratik olmayan, halk sağlığını, emekçilerin sağlığını hiçe sayan bu süreçlerde yapılan uygulamaların toplum sağlığına faydası olmadığı gibi, 'normalleşmeye dönüş' uygulamalarınız da kabul etmeseniz de emekçiler, işçiler ve yoksullar için açıkça 'sürü bağışıklığı' stratejinizin itirafıdır. İtirazımız var! Mücadeleye devam."