6 Ekim 2024 Pazar

ODTÜ Onur Yürüyüşüne katılanlar beraat etti

ODTÜ Onur Yürüyüşüne katıldıkları gerekçesiyle haklarında dava alınlar beraat etti, mahkeme bir kişiye hakaretten para cezası verdi.

ODTÜ'den 18 öğrenci ve bir akademisyen hakkında, 10 Mayıs 2019'da ODTÜ Onur Yürüyüşüne katıldıkları gerekçesiyle açılan davanın yedinci duruşması Ankara'da görüldü. HDP ve TİP'li vekillerin de izlediği duruşmadan beraat kararı çıktı.

Duruşmaya, Kaos GL, 17 Mayıs, SPoD, GALADER, Kırmızı Şemsiye, Boğaziçi LGBTİ+, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği, MLSA, Civil Rights Defenders, Hollanda, İsviçre, Norveç, ABD, Fransa, Danimarka, Belçika elçiliklerinden ve AB Türkiye Delegasyonu'ndan temsilcilerin yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu ve Murat Çepni ile Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık da katıldı.

Ankara 39. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşma kimlik tespitinin ardından avukatların resmi ve sivil polislerin mahkeme salonundan çıkarılması talebinin karşılanmasının ardından başladı. LGBTİ+ aktivistlerin avukatı Öykü Didem Aydın, "Biz buraya ay beraat ver diye geldik. İki yıldır devam eden bu davanın sonuçlanmasını bekliyoruz. Temel hak ve özgürlükler içerisinde yer alan Onur Yürüyüşü'ne dava açılması bir hak ihlali iken, bir başka hak ihlali daha yaşanmasın ve beraatle sonuçlansın istiyoruz" dedi.

Haklarında dava açılanlar Onur Yürüyüşünü savunan savunmalar yaparken, mahkeme, 18 kişi hakkında beraat kararı verdi. Bir kişi hakkında ise hakaretten para cezası verildi, hükmün açıklanması geri bırakıldı.