22 Eylül 2024 Pazar

Önder Babat katledilişinin 20. yılında anıldı: Katilleri ısrarla korunuyor

Katledilişinin 20. yılında Önder Babat İmam Adnan Sokakta anıldı. 2004'ten beri savcılığın hiçbir adım atmyarak, 20 yıldır tek bir şüphelinin dahi sorgulanmadığının vurgulandığı anmada, savcılığın zamanaşımı gerekçesiyle dosyayı sonlandıracağı kaydedildi. 

Devrimci Hareket'in çağrısıyla katledilişinin 20. yılında Önder Babat, vurulup düştüğü Taksim'deki İmam Adnan Sokakta anıldı. 20 yıl önce Devrimci Hareket Bürosu önünden çıktığında vurularak katledilen Babat'ın yoldaşları, 20 yıldır faillerin yargılanması için mücadele yürütüyor. Babat'ın katilleri saklanıyor, katliam karanlıkta bırakılmak ve gerçek karartılmak isteniyor. 

Önder Babat'ın fotoğraflarının ile "Önder Babat ölümsüzdür" pankartının açıldığı eylemde sık sık, "Önder'in hesabı sorulacak", "Katillerden hesabı devrimciler soracak", "Önder Babat ölümsüzdür" sloganları atıldı. 

ÖNDER BABAT'IN KATİLLERİ KORUNDU
Babat'ın katledilmesinin ardından polis olay yerinde otopsi yapılmasını engellemiş, Babat'ın ölümü yorgun mermi isabet etmesi sonucu olduğu iddiasıyla servis edilmişti. Arkadaşlarının ve ailesinin ısrarlı mücadelesi sonucu otopsi yapılabilmiş, Babat'ın katledildiği ortaya çıkmıştı. Katliamdan 13 yıl sonra İstanbul Başsavcılığı İstanbul Emniyetine gönderdiği yazıda müşteki ve mağdurların ayrıntılı ifadelerinin alınmasını ve olay yeri kanıtlarının yeniden incelenmesini istedi. Ancak yazıya yanıt verilmedi. Haziran'da savcılık yazısını yineledi ve yanıt için 1 ay süre verdi. 1 aylık süreyi aşarak 35 günde bilgi veren emniyet, yeni bir araştırma yapmadan eski yazıları kopyalayıp gönderdi. Bu süreçte Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de etkili soruşturma yürütülmediği için Türkiye'nin hak ihlalinde bulunduğuna karar verdi. Babat'ın avukatları ise Aralık 2023'te, mermi çekirdeğinin cinayetten sonraki herhangi bir olayla eşleşip eşleşmediğinin araştırılmasını, yukarıdan atış yapılabilecek olası adreslerin araştırılmasını istedi ancak bir sonuç alınamadı.

'2004'TEN BERİ SAVCILIK HİÇBİR ADIM ATMADI'
İstiklal Caddesinin ortasında gerçekleşen bu katliama ilişkin yalnızca Babat'ın birlikte yürüdüğü üç arkadaşı olmak üzere dört görgü tanığının ifadesi alındı, 50 sayfayı aşmayan bir dava dosyası hazırlandı. 3 Mart 2024 tarihi itibariyle cinayetin üzerinden 20 yıl geçmesiyle zamanaşımı süresinin dolduğuna dikkat çekilen anmada, "Savcılık dosyayı zamanaşımı sebebiyle sonlandıracak. Dosyanın kapanmaması için tek çare, bu tarihe kadar bir şüphelinin tespit edilmesi, sorgulanması ya da hakkında kaçak kararı verilmesiydi. Ancak 2004'ten beri savcılık hiçbir adım atmadı. 20 yıldır tek bir şüpheli bile sorgulanmadı" vurgusu yapıldı.

Babat'ın katledilmesine ilişkin şu sorular yöneltildi:
🔹"Cinayetin gerçekleştiği sokakta neden kriminal inceleme ve tanık dinlemesi yapılmadı?
🔹Emniyet mensubu bir kişi, cinayette kullanılan silahın ortaya çıkmaması için otopside ortaya çıkan mermi çekirdeğinin üstüne kasıtlı olarak çizikler atıldığını söylemişti. Bu iddia neden araştırılmadı?
🔹İstanbul İl Jandarma Komutanlığı'nda görevli bir astsubayın Önder Babat'ın Beyoğlu'nda MHP'li bir şahsın bürosundan hedef alınarak vurulduğu iddiası, Ergenekon davasının dosyalarına kadar girmişken neden araştırılmadı? Bu bilgilerin yer aldığı ajanda adli emanetten nasıl kayboldu?
🔹Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'ya bağlı olduğu söylenen, emniyet ve jandarma içindeki yapının Önder Babat cinayetiyle bağlantılı olduğu iddiaları neden araştırılmadı?
🔹Önder'in ailesini otopsiden vazgeçirmeye çalışan, arkadaşlarını tehdit eden, savcılık talimatı ve AİHM kararına rağmen gerekli araştırmaları yapmayan emniyet mensupları neden araştırılmadı ve yargılanmadı?
Oysa cinayetin aydınlatılması için yapılması gerekenler belliydi:
🔹Yeniden dinlenilmeyen tanıkların dinlenilmesi, cinayet günü orada bulunabilecek esnaf gibi tespit edilebilir tanıkların tespit edilip dinlenilmesi, bunları o zaman dinlemeyen resmi görevliler hakkında işlem yapılması.
🔹Önder Babat'ın adının geçtiği tüm soruşturmaların ya da iddiaların incelenmesi, buralardaki şüphelilerin ya da tanıkların bu cinayet kapsamında da sorgulanması.
🔹Basına yansıyan iddiaların dosya kapsamında incelenmesi ve soruşturmaya dahil edilmesi. Bunların yapılmaması bir mesajdır. Bir siyasi cinayetin varlığını ortaya koymaktadır. Katilleri ve onları ısrarla koruyanları göstermektedir."