22 Eylül 2024 Pazar

'Osman Kavala bir yıldır neden tutsak?'

Osman Kavala'nın özgürlüğünü isteyen sanatçı, akademisyen, aktivist ve siyasetçiler Silivri Hapishanesi önünde yaptıkları basın açıklamasında "Osman Kavala bir yıldır neden tutsak?" diye sordu.
Bir yıldır tutuklu bulunan ancak hala hakkında iddianame hazırlanmayan Osman Kavala'nın özgürlüğü için sanatçı, akademisyen, aktivist ve siyasetçiler Silivri Hapishanesi önünde basın açıklaması yaptı.
 
"Osman Kavala 1 yıldır neden tutuklu" pankartının açıldığı eylemde basın açıklamasını sanatçı İz Öztat okudu. Öztat, "Osman Kavala, neden bir yıldır, tutukluluğunun gerekçesini dahi bilmeden, savunmanın bütün araçlarından yoksun bırakılarak, hukuk dışı bir şekilde cezaevinde tutuluyor? Avukatlar tutukluluğa tam 10 kez itiraz ettiler, 10'u da reddedildi. Dosyada gizlilik kararı olduğu için neyle suçlandığını öğrenemiyoruz. Kuvvetli kanıtlar var deniyor, ne oldukları belli değil. Üstelik dosyaya bakan savcı dahi Kavala'nın ifadesini almadı" dedi.
 
Anayasanın ve Türkiye'nin kurucuları arasında yer aldığı Avrupa Konseyi'ne bağlı bir kurum olan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin benimsediği hukuk ilkeleri doğrultusunda, Osman Kavala'nın bir an önce serbest bırakılması gerektiğinin altını çizen Öztat, "Onu tanıyanlara fantastik gelecek suçlamalarla içeride tutulan Osman Kavala, birinci yıl mektubunda 'hayatımdan aylar eksiliyor. Bir an önce özgürlüğüme, aileme, dostlarıma kavuşmak istiyorum' diyor. Biz de hukuk açısından utanç verici bu durumun sona ermesini ve ailesi, dostları ve çalışma arkadaşları olarak ona kavuşmayı diliyoruz" diye belirtti.