22 Eylül 2024 Pazar

Osman Kavala: Uzun tutukluluk peşinen cezadır

Bir yıldır tutuklu bulunan ancak hala hakkında iddianame hazırlanmayan Osman Kavala'nın avukatları basın toplantısı düzenledi. Basın toplantıısna mesaj gönderen Kavala, "Peşinen ceza haline gelmiş mahkeme öncesi uzun tutuklamalara ve yargılamalara artık bir son verilmeli" dedi.
Bir yıldır tutuklu bulunan Osman Kavala'nın avukatları Taksim Hill Otel'de basın toplantısı düzenledi.
 
Toplantıda Silivri Hapishanesi'nde tutuklu bulunan Kavala'nın yolladığı mesaj okundu.
 
Kavala'nın mesajı şöyle: "Beni anayasal düzeni ve hükümeti devirmeye teşebbüsle suçlayanların her geçen gün bu suçlarla alakam olmadığını daha iyi fark ettiklerine inanıyorum. Ancak bu öğrenme süreci benim özgürlüğüm pahasına oluyor. Hayatımdan aylar eksiliyor. Bir an önce özgürlüğüme, aileme ve dostlarıma kavuşmak istiyorum. Bununla birlikte yıllardır sakıncalarını vurgulamaya çalıştığımız peşinen ceza haline gelmiş mahkeme öncesi uzun tutuklamalara ve yargılamalara artık bir son verilmesini de hayati önemde görüyorum."
 
Kavala, "Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi normlarına aykırı, insan özgürlüğüne değer vermeyen bir anlayış medeniyle mağdur olanlara özgürlüklerinin iade edilmesinin devletin en önemli önceliklerinden birisi olduğunu" ifade etti. 
 
Avukatlar, İlkan Koyuncu, Deniz Tolga Aytuğ ve Köksal Bayraktar Kavala'nın hukuki durumuna dair bilgi verdi.
 
'YABANCILARLA İRTİBAT' DİYE SUÇ OLMAZ
 
Avukat İlkan Koyuncu, "Herhangi bir ülkeden, siyasetten bir tahliye beklentimiz yoktur. Osman Kavala iki ayrı suçtan tutuklandı. Biri 'Anayasal düzeni bozmak', diğeri '15 Temmuz'da yabancı kişilerle irtibat kurmak'. Osman Kavala her şeyden önce uzlaşı insanı. Cebir ve şiddet içeren bir suçla yan yana gelemez. 'Yabancılarla irtibat kurmak' da daha önce hiç görmediğimiz bir suçlama" dedi.  
 
TUTUKLAMA SEBEBİ GEZİ KORKUSU
 
Av. Koyuncu, Kavala için "Gezi'nin finansörü" ithamlarında bulunulmasına tepki gösterdi. Koyuncu, "Kavala hakkındaki diğer bir suçlama ise, cebir ve şiddet kullanarak hükümeti yıkmak. Gezi bugüne kadar hükümete karşı bir darbe olarak nitelendirilmemişti. Gezi ne kadara finanse edilir bilmiyoruz. Eğer iddianame hazırlanırsa Osman Kavala bunun ne kadarını karşılamıştır öğreniriz. Osman Kavala Ermeni değil, Ermeni meselesiyle ilgilendi. Kürt değil, Kürt meselesiyle ilgilendi. Kavala, Türkiye'deki birçok derneğin, sivil toplum örgütünün kurucusu. Kavala'nın çocukluğu Gezi'de geçmiş. Osman Kavala tabii ki orada olmalı. Tahliye olsa eminim yine orada olacak" dedi.
 
Av. Koyuncu, iddianamenin bir yıldır neden hazırlanmadığını da sordu.
 
UZUN TUTUKLULUĞA SON VERİLSİN
 
Avukat Deniz Tolga Aytuğ da, uzun tutukluluk sürecinin hukuka aykırı olduğu söyledi. Müvekkiline ilişkin dosyada "gizlilik" kararı olduğu için delillere ulaşamadıklarını ifade eden Aytuğ, "Bir yıl geçmesine rağmen iddianame hazırlanmadı. Osman Kavala kendi ismi üzerinden hiçbir şeyin tartışılmasını istemiyor. İddianamenin uzun sürebilme ihtimali hukukta ön görülebilir" diyerek tutuklu yargılamaya son verilmesi gerektiğini ifade etti.
 
UZUN TUTUKLULUK İŞKENCEDİR
 
Aytuğ, "Biz lekelenmeme, adil yargılanma hakkı gibi ilkelerden yoksun kaldık. Dosya savcısı dahi Osman Kavala'nın ifadesini almadı. Bunları sorgulamak için buradayız. OHAL döneminde aylık yapılan tutuk incelemeleri dosya üzerinden yapılabilir diye bir düzenleme getirildi. Bu düzenlemeye karşı biz Osman Bey'in SEGBİS'le bağlanmasını ve tutuksuz yargılanmasını talep ettik, kabul edilmedi. OHAL kalktıktan sonra baktık ki bu karar kabul edilmiş ama o duruşmada biz yoktuk. Kavala da yoktu. Üç avukatın 20'ye yakın dilekçesi varken, bu tutukluluk incelemesi için duruşma yapılmış ama biz yoktuk" dedi. 
 
Avukat Köksal Bayraktar ise, 18 Ekim 2017 tarihinde Kavala'nın havaalanında gözaltına alındığını, 13 günlük gözaltından sonra tutuklandığını ve sayısız kere itiraz etmelerine rağmen uzun tutukluluğun devam ettiğini belirterek "Yaşama hakkı ihlal ediliyor. Ayrıca bir yıldan beri süregelen bu uygulama bir işkence" diye konuştu.