20 Eylül 2024 Cuma

Otlu: Kürtçe müzik ile halay çekmek neden suç olarak değerlendiriliyor

Son günlerde düğünlerde Kürtçe müzik eşliğinde halay çekenlere yönelik gözaltı ve tutuklama saldırısını Meclis'e taşıyan DEM Parti İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu, "Kürtçe müzik ile halay çekmek neden şuç olarak değerlendiriliyor" diye sordu.

DEM Parti İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu, Kürt müzik eşliğinde halay çektikleri için gözaltına alınmaları ve tutuklamaları Meclis'e taşıdı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis'e soru önergesi veren Otlu, "Kürt kültüründe; halayın, yerel kıyafetlerin ve Kürtçe müziğin önemli bir yeri vardır. Halay çektikleri ve Kürtçe müzik dinledikleri için birçok kişinin gözaltına alındığı ve tutuklandığı haberleri sıklıkla basında yer almaktadır. Farklı tarihlerde yapılan düğünlerde Kürtçe müzikler eşliğinde halay çektikleri gerekçesiyle İstanbul Bağcılar, Esenyurt, Sultangazi ve Gaziosmanpaşa ilçelerinde yapılan ev baskınlarında 18 kişi gözaltına alınmış ve 11 kişi tutuklanmıştır" dedi.

Kürtçe müzik eşliğinde halay çeken kişilerin gözaltına alınmaları ve tutuklanmaları; anayasada tanımlanan, masumiyet karinesine, kanun önünde eşitlik ilkesine, ifade özgürlüğüne, kişisel verilerin korunması ve özel hayatın gizliliği kurallarına açıkça aykırılık teşkil ettiğini vurgulayan Otlu, İçişleri Bakanı Yerlikaya'nın yanıtlaması için şu soruları sordu:

1- Kürtçe müzik ile halay çekmek, Kürt kültürüne ait yerel kıyafet giymek neden suç olarak değerlendirilmektedir? Bunun hukuki dayanağı nedir?
2- Sosyal medyada Kürtçe müziğe ve Kürtlerin çektiği halaya karşı nefret saldırılarını engellemeye yönelik çalışmalarınız olacak mıdır?
3- Henüz ifadeleri dahi alınmamış olan gençleri insan haklarına ve yasalara aykırı şekilde gözaltına alan polisler hakkında açılmış bir soruşturma var mıdır?
4- Kürtçe halay çeken kişileri hedef gösteren provokatif paylaşımlar yapan, gençlerin kişisel bilgilerini yayınlayan hesaplar hakkında inceleme başlatılacak mıdır? Bu kişiler hakkında etkin soruşturma yürütülecek midir?
5- Temel görevlerinden biri anayasada belirtilen hak ve hürriyetleri korumak olan İçişleri Bakanı sosyal medya hesabında, gençlerin işkence ve kötü muamele olarak kabul edilen ters kelepçe takılarak gözaltına alındıkları ve araç içerisinde yüksek sesle çalınan ölürüm Türkiye adlı şarkının dinletildiği görüntüleri neden yayınlamıştır? Gençlerin bu şekilde gözaltına alınmasının hukuki dayanağı nedir?
6- 25 kişi Kürtçe müzik eşliğinde halay çektikleri için gözaltına alınırken, konu ile ilgili AİHM, AYM ve Yargıtay kararları neden göz ardı edilmiştir? Bu durumun hukuk devleti olmanın ilkeleri ile çelişmekte olduğu iddiasına ilişkin açıklamanız var mıdır?
7- Uluslararası sözleşmeler ve yasalarla tanımlanan ifade özgürlüğü koruma altına alınacak mıdır?
8- Son 5 yılda Kürtçe müzik ile halay çektikleri ve Kürt kültürüne ait yerel kıyafetler giydikleri için kaç kişi gözaltına alınmıştır? Kaç kişi tutuklanmıştır?