20 Eylül 2024 Cuma

Otlu: Siz katliamlar iktidarısınız

DEM Parti İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu, Suruç katliamının yıldönümünü dolayısıyla Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, SGDF'nin çağrısıyla Kobanê'ye doğru yola çıkanlara yönelik devlet DAİŞ işbirliğinde 20 Temmuz 2015 tarihinde yaşanan katliam saldırısını hatırlattı. AKP'nin katliamlar iktidarı olduğunu vurgulayan Otlu, "Evet, elinize kan bulaşmıştır. Suruç'ta katliam yaptınız, Ankara'da katliam yaptınız, Roboski'de katliam yaptınız. Antep'te bir düğünde katliam yaptınız. İliç'te madende işçileri katlettiniz, Soma'da, Amasra'da işçileri katlettiniz. Zırhlı araçlarınızla Kürdistan'da çocukları katletmeye devam ediyorsunuz" dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu, Suruç katliamının 9. yılı dolayısıyla dün Meclis Genel Kurulu'nda konuştu.

Konuşmasına Suruç şehitlerini anarak başlayan Otlu, katliam saldırısının ardından tutsak edilen Suruç gazilerinden Efe Çatalbaş ve çocuğunu katliamda yitiren Besra Erol'a sevgi ve selamlarını iletti.

2015 yılı 20 Temmuz'unda yaşanan Suruç katliamı ve 10 Ekim'de yaşanan Ankara Gar katliamının Türkiye coğrafyasında bir kara leke olduğunu söyleyen Otlu, 20 Temmuz 2015 tarihinde Gezi'nin çocuklarıyla Kobanê'nin çocuklarını birleştirmek, kardeşlik ve barışı inşa etmek için Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu'nun çağrısıyla yüzlerce kişinin Kobanê'ye doğru yola düştüğünü hatırlattı.

'AMARA'DAKİ MEŞE AĞACI TÜRKİYE HALKLARINI SİMGELİYOR'
Katliamın yaşandığı Urfa'nın Suruç ilçesinde Amara Kültür Merkezinde bir meşe ağacı olduğunu, bu ağacın DEM Parti'nin amblemindeki gibi bütün Türkiye halklarını simgelediğini söyleyen Otlu, "Suruç katliamında yaşamını yitirenler Karadeniz'den yola çıkmışlardır, Hatay'dan yola çıkmışlardır, Türkiye coğrafyasındaki Türkler olarak yola çıkmışlar ve Kürtlerle birlikte kardeşçe, barışça yaşayabileceklerini göstermişlerdir. Halen o meşe ağacı gibi DEM Parti bu ülkede kardeşliği, barışı inşa etmeye çalışmaktadır" dedi.

'GÜNEY KÜRDİSTAN'DA YENİ KATLİAM HAZIRLIKLARI YAPILIYOR'
AKP-MHP iktidarının Güney Kürdistan'a yönelik işgal saldırılarına değinen Otlu, bunun işgalci, sömürgeci bir politika olduğunu, yeni katliam hazırlıkları yapıldığını kaydetti, "Şimdi de Güney Kürdistan'daki işgalci ve sömürgeci politikalarınıza izin vermeyeceğiz" diye konuştu.

2015 yılı Temmuz ayında SGDF'nin çağrısıyla Kobanê'ye doğru yola çıkanların "Beraber inşa ettik, beraber savunacağız" dediğini hatırlatan Otlu, Suruç ve Ankara Gar katliamlarının ardından o dönemin Başbakanı olan Ahmet Davutoğlu'nun "7 Haziran 1 Kasım 2015 arasındaki dönemde terörle mücadele konusunda defterler açılırsa birçok insan, insan yüzüne çıkamaz" sözlerini anımsattı.

'SURUÇ VE 10 EKİM KATLİAMLARINI DAİŞ DEVLET ELİYLE YAPTI'
Suruç katliamının ardından 10 Ekim Ankara Gar katliamı yaşandığını, katliamın faillerinden Kasım Güler'in mahkemede, "Bu katliamların hepsini devletin eliyle yaptık" dediğini hatırlatan Otlu,  "Evet, elinize kan bulaşmıştır ve halen açıklamadınız. Davutoğlu da öyle bir cesareti kuşanıp gelip mahkemelerde evet, bu katliamları biz yaptık demedi. Ama halkımız AKP iktidarının ne kadar katliamcı olduğunu biliyor. Suruç'ta katliam yaptınız, Ankara'da katliam yaptınız, Roboski'de katliam yaptınız. Antep'te bir düğünde DAİŞ'çi çetelerinizle, cihatçı çetelerinizle işbirliği yaparak katliam yaptınız. Şimdi burada 'Önce insan." diyorsunuz. İliç'te madende işçileri katlettiniz, Soma'da, Amasra'da işçileri katlettiniz. Zırhlı araçlarınızla Kürdistan'da çocukları katletmeye devam ediyorsunuz" dedi.

Suruç katliamı yaşandığında suça ortak olan Suruç Terörle Mücadele Şube Müdürü Ahmet Oğuz Davarcı ve Ali Koçak'a sadece 7 bin 500 TL para cezası verildiğini, onun da 12 takside bölündüğünü belirterek, "Utanmazsınız" diye konuştu.

'SİZ KATLİAMLAR İKTİDARISINIZ'
"Demek ki siz katliamlar iktidarısınız. Dün de gördük ki hayvanları da katlederek, doğayı da katlederek, insanı da katlederek bütün suçlarınıza daha büyük suçlar ekliyorsunuz" diyen Otlu, mücadele etmeye, adalet aramaya, "Suruç için adalet, herkes için adalet" demeye devam edeceklerini vurguladı.

DAİŞ ile AKP-MHP iktidarının işbirliğine işaret eden Otlu, katliamın faillerinden İlhami Bali'nin Ankara'da beş yıldızlı otelde konaklatıldığını, DAİŞ çetelerinin sınırdan asker gözetiminde geçirildiğini vurgulayarak, katillerin devlet korumunda olduğuna işaret etti.

AKP sıralarından Otlu'nun konuşmasına sık sık müdahale edilirken, Otlu, AKP'lilere tepki gösterdi. Katil olduklarını, hesap vereceklerini vurgulayan Otlu, "Kürt halkı, Türk halkı, Arap halkı, Laz halkı, o Amara'da katledilmiş bütün halklar, 33 düş yolcusu, Suruç aileleri size açıklatacak. Her ay sokaklarda adalet aramaya, mahkemelerde adalet aramaya devam edeceğiz. Halklar karşısında da utanacaksınız. İktidardan gideceksiniz. Biz halklarımızın arkasındayız; vicdanlıyız, adaletliyiz. Siz öyle 'terörist' diyerek bizi yıldıramazsınız, sizi biz yıldıracağız" diye konuştu.