20 Eylül 2024 Cuma

Otlu'dan AKP-MHP'lilere: Hayvanı da doğayı da insanı da katlediyorsunuz

"Katliam yasası" görüşmelerinde gerilim sürüyor. DEM Parti İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu, Vahit Kirişçi'nin AKP'lilerle kurduğu New Bridge şirketine ve basında çıkan "sokak hayvanlarını topluyorlar, ötanazi uygulayacak aşıyı, iğneyi kendi şirketi yaptıracak" iddiasına dikkat çekti ve açıklama yapmasını istedi. AKP-MHP'lilerin "önce insan" savunusunu hatırlatan Otlu, İliç'te Soma'da madenciler göçük altında katledildiğinde, 6 Şubat deprem katliamında halka uygulanan zulümde, Kürdistan'da orman yangınlarına müdahale edilmemesi ve engellenmesinde iktidarın önceliğinin insan olmadığının defalarca görüldüğünü hatırlattı. Otlu, "Biz doğayı da hayvanı da insanı da savunuruz" dedi. 

Sokakta yaşamaya mahkum edilen hayvanların "uyutma" adı altında katledilmek istenmesine karşı Meclis'te görüşmeler sürüyor. AKP-MHP'nin önerdiği tasarı Tarım, Orman ve Köyişleri Komsiyonu'nda  yapılan görüşmeler gerilim de devam ediyor. 

Komisyonda söz alan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu, AKP-MHP milletvekillerinin ve Komisyon Başkanı Vahit Kirişçi'nin AKP'lilerle işbirliğini teşhir etti. Otlu, AKP vekilleri tarafından susturulmak istenirken, mikrofonu kapatıldı. AKP'lilerin "önce insanı savunuruz" diyerek yasayı savunduğuna dikkat çeken Otlu, İliç'te 6 madenci göçük altında kalarak katledildiğinde, Somalı madenciler katledildiğine, 6 Şubat depremlerinde halkın ihtiyaçları karşılanmadığında AKP-MHP iktidarının "önceliği insan" olmadığının görüldüğünü kaydetti. Kendilerinin önceliğinin insan olmadığını belirten Otlu, "Biz doğayı da hayvanı da insanı da savunuruz" dedi. 

Hayvan hakkı savunucularının hayvanlar için mücadele ettiğini ve etrafının polis tarafından ablukaya alındığını kaydeden Otlu,  "Bu kadar korkmuyorsa AKP-MHP iktidarı o zaman izin versin seslerinin duyurulmasına. Ama televizyonu kaldırdığınız gibi gerçekten hayvan hakları savunucularını kaldırıp gözaltına alıp susturamazsınız. -Televizyon cansız da- Bunları da dile getirmeye devam edeceğiz" dedi. 

'VAHİT KİRİŞÇİ İKTİDARIN DEDİĞİ DOĞRULTUSUNDA HAREKET EDİYOR'
Komisyon Başkanı Vahit Kirişçi'ye seslenen Otlu, "Kendisi New Bridge sahibiymiş. Epeyce bir danışmanlık ve şirket kurmuş. Ceo'su Enerji ve Tabi Kaynaklar eski bakanı Ali bey. AKP eski milletvekili Nevzat, AKP Adıyaman eski milletvekillerinden oluşan bir şirket. Basınındaki iddia diyor ki, 'sokak hayvanlarını topluyorlar, ötanazi uygulayacak aşıyı, iğneyi kendi şirketi yaptıracak'. Haberden kaldırmış ilk bakan olduğunda. Bu konuda açıklama yapacak mı merak ediyorum. Bunu ben iddia etmiyorum gazetecilerin iddiası. Vahit Kirişçi, 2022 yılında Mamak'taki barınağa gidip bir fındık köpeğini sahiplenmiş. Orada, kesinlikle hayvanları sahiplenmek gerektiğini, onların yaşam hakkına sahip çıkmak gerektiğini, 'başıboş' kelimesinin kullanılmaması gerektiğini söylüyor. Başkana soruyorum 2 yıl önce söylediklerinizi bugün değiştiriyorsunuz, iki gün önce de söylediklerinizi bugün değiştiriyorsunuz. Ben sizi bu salonda ilk kez gördüm tanıdım. Geçen gün kapıda saldırttınız, 'ben talimat vermedim' dediniz. Bugün de diyorsunuz ki 'ben televizyonu kaldırtmadım' sonra da diyorsunuz ki 'yayın yasağı getirtmedik'. İnkar ediyorsunuz demek ki gerçekten yasalarınızı böyle yapıyorsunuz. Kişilik olarak da iktidarın ya da Erdoğan'ın dediği doğrultusunda hareket etmeyi düşünüyorsunuz" ifadelerini kullandı. 

'ÖNCE İNSAN DİYORSUNUZ AMA SİZİN İÇİN İNSAN DA ÖNCE OLMADI'
AKP-MHP milletvekillerinini, "önce insanı savunuyoruz" dediğini hatırlatan Otlu, şöyle devam etti: "Burada erkek iktidarının bize neler getirdiğinize bakalım. Bu kadar güvenlik savunuyorsanız, 'önce insan' diyorsanız İliç'te yeni katliam oldu iş güvenliğini savunmadınız. Soma'da madenciler maden altında kaldı korumadınız. Amed'de, gerçi siz Amed demeyi sevmiyorsunuz ama Diyarbakır Amed'dir bizim için. Amed'de Mardin'de ormanlar yakıldı, 15 canımız gitti uçakları helikopterleri kaldırıp yangınları söndürmediniz. Niye? Çünkü rantın peşindesiniz, çünkü en sevdiğiniz şey ölü Kürt. Hiç önce insan dediğinizi görmedim. 6 Şubat'ta da görmedim. Muharrem ayındayız  Kerbela'daki gibi 3 gün sonra gittiniz."

Otlu'nun konuşmasını AKP-MHP milletvekilleri bağırarak engellemeye çalıştı bu sırada Otlu'nun mikrofonu kapatıldı. Otlu, bu kez de bağırarak konuşmasına devam ederek şunları söyledi: "Siz gazetecilere, tetikçilere söz vermeyi biliyorsunuz. Ben istediğim gibi konuşurum. Siz karar almışsınız, katliam yapacaksınız. Ayrımcısınız, faşizansınız. Faşistsiniz, katilsiniz. Hayvanı da doğayı da katlediyorsunuz. Başka bir şey bilmiyorsunuz."