22 Eylül 2024 Pazar

Özel hastaneler çalışanlarını korumuyor, testleri ücretli yapıyor

Özel Maltepe Bölge Hastanesi'nde çalışan sağlık emekçileri, hastanede 15 doktorun testlerinin pozitif çıkmasına rağmen, çalışanlara kişisel korunma malzemelerinin verilmediğini belirtti. Emekçiler, devletten ücretsiz alınan test kitlerinin de çalışanlara 150 TL'ye yaptığını kaydederek, "Daha iyi bir hizmet için önce bizim sağlığımız güvenceye alınmalı" dedi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), koronavirüs nedeniyle toplum sağlığının korunabilmesi için öncelikli olarak sağlık emekçilerinin güvenceye alınması için uyarılarını sürdürüyor.

Bu uyarı ve önerileri dikkate almayan Sağlık Bakanlığı, sağlık emekçilerinin kişisel korunma malzemelerinin eksik olmadığı yönünde iddialarda bulunuyor.

Ancak, sağlık emekçiler de Bakanlığın yaptığı açıklamaları her defasında boşa düşürüyor.

ETHA'ya ulaşan Özel Maltepe Bölge Hastanesi çalışanları, gerek hastanenin gerekse de çalışanların virüsten korunmaları için hiçbir tedbirin alınmadığını belirtti.

Güvenlik nedeniyle isimlerini vermeyen sağlık emekçileri, hastanenin salgına karşı ilaçlanmadığını, çalışanlara eldiven, maske dahil kişisel korunma malzemeleri verilmediğini aktardı.

'15 DOKTORUN TESTİ POZİTİF ÇIKTI'
Hastanenin ortağı ve aynı zamanda başhekimi olan Abidin Özçelik'e bu taleplerini ilettiklerini bildiren sağlık emekçileri, "Hastanemizde 15 doktorun koronavirüs testi pozitif çıktı. Dahiliye, ortopedi başta olmak üzere doktorlarımızda virüs olduğu tespit edildi. Bu doktorlarımız karantinada" şeklinde konuştu.

'DEVLETTEN ÜCRETSİZ ALINAN TESTLER 150 TL'YE YAPILIYOR'
Bakanlığın "test kitleri ücretsiz yapılıyor" iddialarının da doğru olmadığını kaydeden sağlık emekçileri, "Devletten ücretsiz alınan test kitleri hastanemizde çalışanlara 150 TL'ye yaptırıldı. Parası olmayan arkadaşlarımıza da, daha sonra maaşlarından kesilmek üzere testler yapıldı" dedi.

'ÜCRETSİZ İZİN DAYATILIYOR'
Güvencede olmadıkları için ücretli izin haklarını talep eden emekçilere, "Ücretsiz izin dayatıldı. Çocukları olan, kendilerini güvende hissetmeyen çalışanlar, yıllık izinlerini kullandı. Ancak hastane yönetimi şimdi yıllık izin kullanımını da kaldırdı. Şimdi çalışanlar aile hekimlerinden rapor alarak izinlerini kullanmaya çalışılıyor. Hastane yönetimi çalışanları kovmuyor, işi bırakmaya zorluyor. Hastane çalışanlarından en az çalışanı 5 yıllık. Kimse haklarının yanmasını da istemiyor."

'HASTANE YÖNETİMİ ÇALIŞANLARDAN BİLGİ SAKLIYOR'
Hastane yönetiminin, çalışanlardan tüm bilgileri gizlediğini kaydeden sağlık emekçileri, "Hastanemizde doktorların testlerinin pozitif çıktığı bilgisinin doğru olup olmadığını sorduk ama bize bilgi verilmedi. Bunun doğru olduğunu elbette biliyoruz ama yönetimin de bize bilgi vermesini istiyoruz. Bu en doğal hakkımız, aynı zamanda gerekli tedbirleri almamız için de önemli" diye kaydetti.

'BİR YILDIR ÜCRETLER İKİ TAKSİTLE VERİLİYOR'
Son bir yıldır ücretlerin ödenmesi konusunda da sorunlar yaşandığını bildiren sağlık emekçileri, "Hemşiresinden hasta bakıcısına çalışanların çoğu asgari ücret alıyor. Hemşireler sadece birkaç yüz lira fazla alıyor. Buna rağmen bir yıldır ücretlerimiz iki taksit olarak bize ödeniyor" dedi.

'DAHA İYİ BİR HİZMET İÇİN ÖNCE BİZİM SAĞLIĞIMIZ GÜVENCEYE ALINMALI'
Sağlık emekçileri, "Doktoru, hemşiresi ya da hasta bakıcısı fark etmez önce bizim sağlığımız güvenceye alınmalı ki, biz de hastalara güvenli bir hizmet verelim" diyerek gerekli önlemlerin alınmasını istedi.