21 Eylül 2024 Cumartesi

Özel sektörde çalışan öğretmenler açlık ve yoksulluğa mahkum ediliyor

Ücretli öğretmenlerin maruz kaldığı sorunları Meclis gündemine taşıyan Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu, sorunların derhal giderilmesi için Meclis araştırması açılmasını istedi ve derhal yanıtlaması için Bakan Tekin'e soru önergesi verdi.

16 Aralık 2006 tarihinde yürürlüğe konulan Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar gereği; eğitim kurumlarında kadrolu ve sözleşmeli öğretmenlerin sayısının yetersiz olması halinde ders ücreti karşılığında ücretli öğretmenler görevlendiriliyor. 2022 yılı için ücretli öğretmen sayısının 76 bin 485 olduğu, sadece İstanbul'da 16 bin 128 ücretli öğretmenin görev yaptığı açıklandı.

ÜCRETLİ ÖĞRETMENLER ASGARİ ÜCRETİN DE ALTINDA ÇALIŞMAYA ZORLANIYOR
Atamaları yapılmadığı için Milli Eğitim Bakanlığı ile eğitim-öğretim yılı başında bir yıllığına sözleşme imzalayan ücretli öğretmenlerin yaşadıkları sorunlar ve hak ihlalleri yıllardır çözüm bekliyor. Saat başı ders ücreti kazanan ücretli öğretmenler haftada en fazla 30 saat derse girebiliyor. Saatlik ders ücreti 2023 yılı için 51,96 TL olarak belirlendi. Asgari ücretin 11 bin 402 lira, dört kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı olan açlık sınırının 11 bin 658 lira olduğu düşünülürse ücretli öğretmenlerin asgari ücretin de altında çalışmak zorunda olmaları, yüksek enflasyon ve kira artışları karşısında mağduriyetler yaşamalarına ve hak kayıplarına neden oluyor.

ÜCRETLİ ÖĞRETMENLERİN EMEKLİ OLMALARI NEREDEYSE İMKANSIZ
Milli Eğitim Bakanlığı ile imzalamış oldukları sözleşme bir yılı kapsayan ücretli öğretmenlerin yeni eğitim döneminde işe tekrar başlayıp başlamayacakları ise belirsiz. Yıllık izin, tayin hakları bulunmayan ücretli öğretmenlerin SGK sigorta primi 16 gün üzerinden hesaplanıyor. Ara tatillerde ve yaz döneminde sigorta primleri yatmayan ücretli öğretmenlerin emekli olmaları neredeyse imkansız hale geldi. Bir yılın sonunda ya da söz konusu boş olan kadroya yeni bir öğretmen atandığında, ücretli öğretmenler ile yapılan sözleşme sonlandırılıyor, hiçbir sosyal hakkı kalmayan öğretmenler, mesleği dışında çeşitli işlerde çalışmak zorunda bırakılıyor. Özlük hakları ve ücret adaletsizliğinin yanında ücretli öğretmenler, sendikal haklardan da yoksun bırakılmakta ve sıklıkla mobbinge maruz kalıyor.

MİLLETVEKİLİ ÇİÇEK OTLU MECLİS ARAŞTIRMASI İSTEDİ
Ücretli öğretmenlerin maruz kaldığı hukuksuzlukları Meclis gündemine taşıyan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu, çoğu Eğitim Fakültesi mezunu, bazıların 5-20 yıl arası tecrübesi bulunan ücretli öğretmenlerin talepleri olan; sigorta primlerinin tam yatırılması, ücretlerinin asgari ücretin üstünde olması, tatillerde kesintinin olmaması, çalışma süresinin yıllık sözleşme olarak düzenlenmesi, işsizlik ödeneğinden yararlandırılmalarının sağlanması ve ücretli, sözleşmeli öğretmenlik uygulamasına son verilerek kadrolu olarak istihdam edilmelerinin sağlanması amacıyla Meclis araştırması açılmasını istedi.

'ÜCRETLİ ÖĞRETMENLER MEVSİMLİK İŞÇİ GİBİ Mİ ÇALIŞTIRILIYOR?'
Otlu, ayrıca Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in derhal yanıtlaması için şu soruları yöneltti:
🔹"Ücretli öğretmenlerin maruz kaldığı güvencesiz çalışma, aldıkları düşük maaş ve yaşadıkları hak ihlalleri Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?
🔹Anayasa ve uluslararası sözleşmeler gereği; aynı işi, aynı sorumlulukla aynı koşullarda yapan kadrolu öğretmenler ve ücretli öğretmenler arasındaki, ücret ve özlük hakkı farklılıklarını gidermeye yönelik çalışmalarınız var mıdır?
🔹Ücretli öğretmenlerin saatlik ders ücretleri ne şekilde belirlenmektedir? Yasal dayanağı nedir? Ücretler belirlenirken yüksek enflasyon dikkate alınmakta mıdır? Ücretli öğretmenin aldığı ücret zorunlu giderlerini karşılamaya yetmekte midir?
🔹2023 yılı için kaç ücretli öğretmenin görev yapması beklenmektedir? Atama bekleyen kaç öğretmen vardır? Kaç kadrolu öğretmen ataması yapılacaktır?
🔹Ücretli öğretmenlerin hak ihlallerini önlemek için kadrolu öğretmen olarak atamaları yapılacak mıdır?
🔹Ücretli öğretmenlerin; eşit hak ve iş güvencesi, sigorta primlerinin tam yatırılması, ücretlerinin asgari ücretin üstünde olması, tatillerde kesinti olmaması, çalışma süresinin yıllık sözleşme olarak düzenlenmesi, işsizlik ödeneğinden yararlandırılmaları talepleri karşılanacak mıdır?
🔹Öğretmenlerin, kadrolu, sözleşmeli, ücretli, diye kategorilere ayrılmasının emek sömürüsü olduğu, öğretmenlerin, mevsimlik işçi gibi çalıştırdığı iddialarına ilişkin açıklamanız var mıdır?"