21 Eylül 2024 Cumartesi

Özerk Yönetim: Suriye halkları büyük bir komployla karşı karşıya

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi, Türk devleti ve Şam hükümeti arasında süren görüşmelere dair yazılı açıklama yaptı. İşgalci Türk devleti ile yapılacak her türlü anlaşmanın Suriye'de yaşayan halkların çıkarlarına aykırı olduğu ve bölünmeyi esas aldığı vurgulanan açıklamada, halklara, Özerk Yönetim sistemi etrafında birleşme çağrısı yapıldı.

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi, yazılı açıklama yaparak, işgalci Türk burjuva devleti ve Şam hükümeti arasında kimi anlaşmaların yapıldığına dikkat çekti.

Açıklamada, iki ülke arasında yapılacak anlaşmaların, Suriye halklarına yönelik büyük bir komplo olduğu vurgulandı. Türkiye'nin, 'Misaki Milli' hayallerini gerçekleştirmek için çeteleri kullandığı belirtilen açıklamada, Türkiye'nin bu planını, halkların yaşayacağı acılar pahasına uyguladığı belirtilerek, "Bir taraftan çeteleri destekledi, diğer taraftan DAİŞ'e kollarını açtı. Avrupa'ya da mülteci kartıyla şantaj yaptı" denildi.

Türk burjuva devletinin, Suriye topraklarını işgal etmesine rağmen Şam ile görüşmeler yapmaya çalıştığı belirtilen açıklamada, "Suriye halklarına karşı işlediği savaş suçlarından dolayı sorumluların yargılanması gerekiyor" ifadelerine yer verildi.

'ŞAM-ANKARA ANLAŞMASINDAN HALKLAR ZARAR GÖRECEK'
Açıklamada, Şam ile Ankara arasında bir anlaşma olduğu koşullarda Türk devletinin işgalini meşrulaştıracağına dikkat çekilerek, "Çünkü Türk devleti bir bölgeyi işgal etmişse oradan kolay kolay çıkmaz" denildi.

Türk devletinin işgal ettiği, Efrîn, Serêkanîyê, Girê Spî, İdlib, Bab, Ezaz ve Lîwa İskenderun gibi bölgeleri Suriye'ye iade etmesi gerektiği ifade edilen açıklamada, "Anlaşma olduğu koşullarda Suriye'nin diğer bölgeleri de işgal edilecek ve egemenliği açıkça ihlal edilmiş olacaktır" ifadeleri kullanıldı.

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi'nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Biz işgalci Türk devleti ile yapılan anlaşmaların genel olarak Suriye halklarının birliğine ve Suriye'nin toprak bütünlüğüne aykırı olduğunu belirtiyoruz. Ayrıca bu anlaşma herhangi bir olumlu sonuç getirmeyecek, Suriye'deki durumu daha da kritik hale getirecek, gerilimi yayacak ve işgalci Türk devletinin başta DAİŞ terör örgütü olmak üzere destek verdiği kişilerin işine yarayacaktır."

ROJAVA HALKLARI İLE DAYANIŞMAYI BÜYÜTELİM'
Suriye'nin ve halkların birliğinin sağlanması, Suriye'de barışçıl, demokratik değişimin hayata geçirilmesinin garantisinin Özerk Yönetim sistemi olduğu vurgulanan açıklamada, Rojava etrafında birleşme çağrısı yapıldı.

Açıklamada, "Türk devletinin Suriye'ye ve halklarına yönelik sinsi planlarına karşı çıkarılacak her ses bizim için değerli ve ciddi bir duruştur. Ayrıca Suriye ulusal güçlerini işgal altındaki bölgeleri özgürleştirmek, işgali ortadan kaldırmak için bir araya gelmeye ve Suriye ulusal diyaloğu kurmaya çağırıyoruz" denildi.

ESAD: TÜRKİYE İLE DİYALOĞA AÇIĞIZ
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad 26 Haziran günü yaptığı açıklamada, Türk devleti ile görüşmelerin şartlarını açıklamış ve "Suriye, tüm toprakları üzerindeki egemenliğine dayanan Suriye-Türkiye diyaloğu temelinde her türlü ilişkiye açıktır" demişti.

Türk devleti Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada geçmişte iki ülke ilişkilerini hatırlatarak, "Kurulmaması için hiçbir sebep yok. Geçmişte nasıl birlikteysek yine aynı şekilde birlikte hareket ederiz" diye cevap vermişti.