20 Eylül 2024 Cuma

'Pêşî peya yazısı nasıl bir teknik sorun içermektedir'

Kürtçe uyarı yazılarının silinmesine tepki gösteren DEM Parti Mardin Milletvekili Altın, Meclis'e verdiği soru önergesini konuyu gündemleştirdi. 

Van'da yaya geçidi uyarısı olan "Pêşî peya" yazısının üzerine ırkçı yazılamalar yapılmasının ardından Diyarbakır'da aynı uyarı silindi. Mardin Valiliği'nin talimatıyla Nusaybin ve Dargeçit ilçelerinde Kürtçe trafik uyarıları "karayoluna uygulama tekniğine aykırı olduğu" gerekçesiyle halkın tepkisine rağmen silindi. Söz konusu karar Mardin'in tüm ilçeleri için alındığı bilgisi edinildi. 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Mardin Milletvekili Beritan Güneş Altın, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından derhal yanıtlanması üzerine Meclis'e soru önergesi verdi.

Altın'ın derhal yanıtlanmasını istediği sorular şöyle: 
🔹"Kürtlerin yoğunlukla yaşadığı yerlerde Kürtçe trafik uyarılarının silinmesi ile halkın anadilinde hizmet almasına engel olan bu kararı geri çekecek misiniz?
🔹Bu uygulama son haftalarda Kürtlerin kültür ve siyasetine sistematik olarak yönelen saldırıların bir parçası mıdır?
🔹Yanında Türkçesi de yazdığı halde 'pêşî peya' (önce yaya) yazısı nasıl bir teknik sorun teşkil etmektedir?
🔹Çok dillilik ve kültürel çeşitliliği koruma konusundaki ulusal ve uluslararası taahhütlerle Mardin Valiliğinin kararı nasıl bağdaştırılmaktadır?
🔹Bu kararların halk arasında yarattığı huzursuzluk ve 'ait olmama' hissini nasıl azaltmayı planlıyorsunuz?
🔹Anadilinde kamusal hizmet alımına saygı göstermek yerine, neden bu tür kısıtlayıcı önlemler tercih edilmektedir?
🔹Bu tür kararların alınmasında yerel halkın görüşleri ve istekleri neden dikkate alınmamaktadır?
🔹Kürtçe yazıların kaldırılmasının, bölgede yaşayan Kürt halkının kamu hizmetlerine erişimini zorlaştıracağı önceki pratiklerden bilindiği halde neden diretilmektedir?
🔹Bu uygulama, Kürtçe konuşan vatandaşların günlük yaşamlarını ve güvenliklerini nasıl etkileyebilir?
🔹Kürtçe trafik uyarılarının silinmesine yönelik kararların toplumsal barışa zarar vermemesi için ne tür önlemler alacaksınız?"