21 Eylül 2024 Cumartesi

Paris'te 8 Mart etkinlikleri başladı

Paris'te 8 Mart etkinlikleri düzenlenen konferansla başladı. Kadınların tüm saldırılara karşı sokağı ve direnişi esas alarak mücadele etmesi gerektiği kaydedildi.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri sürüyor. Femmes Solidaires'in La Courneuve'de düzenlediği 8 Mart kadın grevi ve Ortadoğulu kadınların mücadelelerinin tartışıldığı konferansta Afganistan'lı, Türkiye ve Kürdistan'lı, Cezayir'li kadınlar katılım gösterdi. Yoğun tartışmaların ve konuşmaların olduğu konferansa SKB'li kadınlarda katılım gösterdi.

Konferansta ilk konuşmayı AVEG-KON Eşbaşkanı Esra Asiye Güden gerçekleştirdi. Türkiye ve Kürdistan'da kadınların faşist şeflik rejimine karşı kadınların büyük ve tarihsel bir mücadele gerçekleştirdiklerini belirten Güden sözlerine şöyle devam etti: "Tek adam şefliği her günkü uygulamaları ve saldırılarıyla kadınların uzun mücadeleler sonucu kazandıkları hakları gasp ediyor. İstanbul Sözleşmesi'nin iptal edilmesinden, kadın katliamların faillerinin salıverilmesine, makbul kadınlığı dayatarak kadınların yaşam alanlarının daraltılmasına, depremde enkaz altında bırakılan halkın ölüme teslim edilmesinden acılı kadınlara uygulanan cinsiyetçi politikalara, HDP eski Eş Genel başkanı Figen Yüksekdağ başta olmak üzere direnen öncü kadınların  tutsak edilerek seslerinin boğulmak istemesine varıncaya dek kadınlar ve mücadeleleri teslim alınmak isteniyor. Öyle ki bu saldırıların bir devamı olan Paris katliamları politik öncü kadınları hedef alıyor. Faşist rejim kadınlara olan saldırılarını Avrupa'nın merkezlerine taşırken buralardan yükselen sesleri boğmayı hedefliyor. Kadınların tüm bu saldırılara karşı sokakları esas alan direnişleri faşist şefliğin tüm uygulamalarına barikat oluyor. Biz sosyalist kadınlar İran'da Jina Mahsa'nın ateşleyici cüretinin kadın isyanından halk ayaklanmasına ulaşan ve aylardır tüm saldırlara rağmen dindirilemeyen direnişçi mücadelesinden, Şili'de, Polonya'da, Meksika'da, Tunus ve Rojava'da cisimleşen özgürlük isteğinden öğreniyoruz.  Şimdi 'Jın, jiyan, azadi' şiarını daha güçlü haykırmalıyız."

Kadın etkinliklerinin bir diğer adresi Paris'te gerçekleşen kadın forumu oldu. Güncel olarak başta emeklilik yasası olmak üzere Fransa'da kadınlara karşı geliştirilen hak gaspları ve kadına karşı şiddetin tartışıldığı foruma SKB'de katılım gösterdi. Tartışmalarda kadın örgütlerinin mücadele perspektifleri de gündemleşti. Fransa Forumda Fransa SKB'nin 8 Mart bildirileri dağıtıldı. Fransa SKB ayrıca Paris'te faaliyetlerini sürdüren ACTIT'de bir kadın buluşması gerçekleştirdi. Bir kermesinde kurulduğu buluşmada 8 Mart kadın grevi, depremde devletin halklara ve kadınlara olan tutumu ve kadın özgürlük mücadelesinin bir dizi görevleri tartışıldı. Kadın buluşması 8 Mart günü grevde buluşma sözü ile sona erdi.