20 Eylül 2024 Cuma

Paris'te katledilen kadınlar anıldı

Katledilen Sakine Cansız (Sara), Leyla Şaylemez (Ronahî) ve Fidan Doğan'ın (Robjîn) için Van ve Hakkari'de düzenlenen etkinlikte onların mücadelesinin sürdürüleceği kaydedildi.

9 Ocak 2013 yılında katledilen Sakine Cansız (Sara), Leyla Şaylemez (Ronahî) ve Fidan Doğan'ın (Robjîn) ölümsüzlüğünün yıldönümünde Van ve Hakkari'de  anmalar düzenlendi.

VAN
Tevgera Jinen Azad (TJA) çağrısıyla düzenlenen anma etkinliğine Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İl ve ilçe örgütleri, DEM Parti Belediye Eşbaşkanı aday adayları, Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUHAY-DER) Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER), Aryen Kültür Sanat Derneği, Dil Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği (ARSİSA), Barış Anneleri Meclisi üyeleri yanı sıra birçok kişi katıldı.

Etkinlik öncesi sahne karanfil, mum ve üç Kürt siyasetçinin fotoğrafları ile süslendi. Etkinlik ölümsüzleşenler anısına saygı duruşu ile başladı. Ardından şiir dinletisiyle devam eden etkinlikte, TJA adına DEM Parti Van Milletvekili Gülderen Varlı, bir konuşma yaptı. Varlı, "Paris Katliamının üzerinden 11 yıl geçti hala katiller ortaya çıkarılmadı. Biz biliyoruz ki MİT ile birlikte üç kadın arkadaşımızı, yoldaşımızı katlettiler. Türkiye'nin Kürt sorununa yönelik yüz yıllık politikaları sonucu 3 kadın arkadaşımız katledildi. Sakine yoldaşın Kürt kadınlar ve Kürt gençleri üzerinde büyük bir etkisi vardı. Sakine'nin mücadelesi kadın mücadelesiydi. Kürt halkı, 50 yıllık mücadelesi sırasında onlarca katliamdan geçti. Ancak hiçbir baskı mücadelemizden geri adım attırmadı. Bu katliamları yapanlar bilsinler ki bizler şahadetlerimizle yeniden var olanlarız" ifadelerini kullandı.

"Sakine Kürdistan'da kadınların sembolüdür" sözleriyle konuşmasını sürdüren Varlı, "Sakine'nin mücadelesi bize yol göstericidir. Bu baskınlar, işkenceler, göç dayatması politikalarına karşı bizler her alanda mücadelemizi yükselteceğiz. Bedeli ne olursa olsun bizler bedelini ödemeye hazırız. Sakine ve yoldaşlarını saygı ve sevgiyle anıyorum. Mücadelesinin önünde saygıyla eğiliyorum" dedi.

Konuşmaların ardından sık sık "Şehit namirin" sloganları atıldı. Şiir dinletisiyle devam eden etkinlik daha sonra katledilen 3 kadın siyasetçinin mücadelesini konu alan sinevizyon gösterimi ile son buldu.

HAKKARİ
DEM Parti Hakkari ve Yüksekova'da da üç devrimci  kadın için anma etkinliği düzenledi. DEM Parti Hakkari İl Örgütü binasındaki etkinliğe çok sayıda kişi katıldı. DEM Parti Hakkari İl Örgütü Eşbaşkanı Hümeyra Armut, yaşanan katliamlarda özellikle kadınların hedef alınmasının temel nedeninin, yürütülen özgürlük mücadelesinde kadınların öncü rolüyle yer alması olduğunu vurguladı.

Yapılan konuşmaların ardından Paris katliamlarında yaşamını yitirenlerin anısına yapılan sinevizyon gösterimi izletildi.

Yüksekova'da yapılan anma gösterimine ise Barış Anneleri Meclisi ve çok sayıda kişi katıldı. Etkinlikte devrim şehitleri anısına saygı duruşu yapıldı. Ardından konuşan DEM Parti Yüksekova İlçe Eşbaşkanı Filiz Saygı, katliamı kınadıklarını belirtti.
 
Burada da yapılan sinevizyon gösteriminin ardından katılımcılar sık sık, "jin jiyan azadî" ve " Şehid namirin" sloganları attı.