20 Eylül 2024 Cuma

'Parti kapatma kararının arkasında ihanetin eli var'

Irak Yüksek Yargı Konseyi'nin 3 partiye dönük kapatma kararına tepki gösteren Tevgera Azadî Eş Genel Başkanı Tara Hüseyin, "Bu siyasi bir karardır ve arkasında dış devletler ve ihanetin eli vardır" ifadelerini kullandı.

Tevgera Azadî ya Civaka Kurdistanê (Kürdistan Özgürlük Hareketi), Irak Yüksek Yargı Konseyi'nin kendilerinin de aralarında bulunduğu 3 parti hakkında kapatma kararı almasına tepki gösterdi.

Süleymaniye'de düzenlenen basın açıklamasında konuşan Tevgera Azadî Eş Genel Başkanı Tara Hüseyin, konsey kararına ilişkin kendilerine resmi bir bildirim veya uyarı yapılmadığını, kararın sosyal medyada duyurulduğunu belirtti.

17 Haziran 2024'te kurulan Tevgera Azadî'nin Irak hukukuna bağlı olarak faaliyet yürüttüğünü, Siyasi Çalışmalar Kurumu ve Irak Yüksek Seçim Komisyonu'ndan resmi izin alarak çalışmalarını sürdürdüğünü söyleyen Hüseyin, kararın hukuk dışı olduğunu vurguladı.

Tevgera Azadî'nin halkın desteği ve üyelerinin aidatları dışında hiçbir kurum ve partiden para ve ekonomik destek almadığını söyleyen Hüseyin, "Tevgera Azadî, gelir ve ekonomisi en şeffaf ve açık olan partidir. Kürdistan'ı işgal edenlerin yanında duranların yargılanması gerekmektedir. Irak Cumhurbaşkanı ve Başbakanından, Tevgera Azadî'nin yasa dışı bir şey yaptığını kanıtlamalarını istiyoruz. Biz, Irak'ın değerlerine karşı olan herhangi bir yabancı unsur ve güce karşıyız" dedi.

Tara Hüseyin, şöyle devam etti: "Irak ve Kürdistan bölgesindeki siyasi güçler, bu sürecin tehlikeli ve siyasi çalışma özgürlüğünü kısıtlamakta olduğunu iyi okumalıdır. Herkesi bu süreci ve davayı yakından takip etmeye ve kararlı bir duruş sergilemeye davet ediyoruz. Bu siyasi bir karardır ve arkasında dış devletler ve ihanetin eli vardır."