21 Eylül 2024 Cumartesi

'Pratiğe geçtiğimiz bir süreç işletmek istiyoruz'

DİSK, Hak-İş ve Türk-İş'e bağlı 20 sendikanın oluşturduğu İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu, "asgari değil insanca yaşam" şiarıyla Şişli'deki Nazım Hikmet Kültür Sanat Vakfı'nda biraraya geldi. Burada konuşan Liman-İş Sendikası İstanbul Bölge Başkanı Sinan Ceviz, "Asgari ücret, haksız işten atılmalar ve adaletsiz vergi dağılımına karşı tarihimizden güç alarak birlik olacağız" dedi.

DİSK, Hak-İş ve Türk-İş'e bağlı 20 sendikanın oluşturduğu İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu "asgari değil insanca yaşam" şiarıyla Şişli'deki Nazım Hikmet Kültür Sanat Vakfı'nda biraraya geldi.

Hak-İş'e bağlı Liman-İş Sendikası İstanbul Bölge Başkanı Sinan Ceviz yaptığı açılış konuşmasında, "Üç yıla yakındır yürütülen çalışma ile platformumuz ete kemiğe bürünerek hatırı sayılı bir güce ulaştı" dedi.

Sendikal platformlarda sıkça "Türkiye'de işçi hareketi bir araya gelse kazanır ama olmaz" diye değerlendirmelerle karşılaştıklarını belirten Ceviz, İstanbul'da işçi sınıfına güçlü bir yanıt olmak için bir araya geldiklerini vurgulayarak, "Bu bir doğum sancısına benziyor. Bir araya gelişimizin sonuçlarını yeni almaya başlıyoruz. Sorunlar karşısındaki ortak tutumumuz, yaşanan kötü tabloyu değiştireceğine inanıyoruz" tespitinde bulundu.

'İNSANİ KOŞULLARDA ÜCRET İÇİN BERABER MÜCADELE ETMEMİZ GEREKİYOR'
Asgari ücrete ilişkin tartışmaların ileriki günlerde tartışmaların alevleneceğine dikkat çeken Ceviz, bu yılın Haziran ayında yoksulluk sınırının 6 bin lira dolaylarında tespit edildiğini anımsattı ve "İnsani koşullarda ücret için beraber mücadele etmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın (TGS) Hürriyet gazetesinde örgütlenme çalışması yürütürken gazete çalışanlarının işten atıldığını söyleyen Ceviz, "Asgari ücret, haksız işten atılmalar ve adaletsiz vergi dağılımına karşı tarihimizden güç alarak birlik olacağız" ifadesini kullandı.

'PLATFORMUMUZ İLK KEZ KURULMUYOR'
Türkiye işçi hareketinin zengin bir deneyimi olduğunu hatırlatan Ceviz, konuşmasını şöyle sü9rdürdü: "Platformumuz ilk kez kurulmuyor. 1990'lı yıllarda 'var' eylemleri sonrasında kuruldu. Sürdürdüğü mücadele işçilerin gayretiyle konfederasyonları bir araya getirdi ve birlikte hareket etmesini sağladı. Sınıf mücadelesi tarihi, altın harflerle yazılmış mücadele örnekleriyle doludur. Bu mirasa dayanarak, sonraki dönemi bir arada durduğumuz, laftan çıkıp pratiğe geçtiğimiz bir süreç işletmek istiyoruz."

Etkinlik, işçilerin konuşmasıyla devam etti.