22 Eylül 2024 Pazar

Rahşan Demirel mezarı başında anıldı

Newroz'da bedenini ateşe veren Rahşan Demirel, mezarı başında anıldı.

Şırnak, Cizre ve Nusaybin ilçelerinde yaşanan katliamlara karşı 1992 yılında İzmir Kadifekale'de bedenini ateşe veren Rahşan Demirel, ailesi tarafından mezarı başında anıldı. Anmada sık sık "Şehit namirin" sloganı atıldı.

'BU HAREKETİN KALBİSİNİZ'
Saygı duruşunun ardından Rahşan Demirel'in annesi Emine Demirel söz aldı. 92'den bu yana Nusaybin halkıyla birlikte olduklarını söyleyen Demirel, "Kaderimiz ortak yazılmıştır. Çünkü size yaşatılanlar bize de yaşatıldı. Sizin bedenleriniz içerde tutuluyordu benim ki ise kucağımdaydı. Bu yüzden acımız ortaktır. Siz bedel ödeyenlersiniz, başı dik olanlarsınız, hak edenlersiniz. Adalet, insaniyet ve varlığınızı istiyor, Xwebûn olmayı istiyorsunuz. Bu nedenle yanınızdayım, elim elinizi tutuyor. Gerçekliğinize, direnişinize, yolunuza paha biçemem. Siz bu direnişin kalbisiniz; nasıl ki bir insanın kalbi attığında yaşam bulur siz Nusaybin halkı da bu yolun bu hareketin kalbisiniz. Hepinizin, Rojhilat'tan Kürdistan'ın her yerine, nerede bir Kürt varsa onun Newrozu kutlu olsun" dedi.

'ŞEHİTLERİMİZ VARLIK NEDENİMİZDİR'
Mücadelelerinin gerçeklik mücadelesi olduğunu kaydeden Demirel, "Dürüstlüğünüzü, sadakatinizi, acınızı, derdinizi, mücadele alanınızı kimse tartışmaya dahi açamaz. Benim de bunu konuşmak, anlatmak haddime değildir. Önünüzde eğiliyorum hepiniz başım gözüm üstüne geldiniz. Şehit varlıktır, Xwebûn'dur, şehit temel taştır, haktır, hakkaniyettir. Şehit ahlakın temel taşı ve kirliliği yok edendir; şehit tıpkı kevser suyu gibi kirliliğin üstüne akarak, o kirliliği yok edip temizleyendir. Bu nedenle biz şehitlerimize bağlıyız, onlara minnet borçluyuz. Ve hiç kimsenin onları bir işe, bir olaya alet etmesi haddine değildir, çünkü onlar Kürdün ve Kürdistan'ın varlık nedenidir, xwebûn'dur" ifadelerini kullandı.

Ardından söz alan Mehmet Newroz Türk ise, Mazlum Doğan'dan Ferhat Kurtay'a, Ferhat'tan Rahşan'a binlerce insanın bu yolda yaşamını feda ettiğini söyledi, "Binlerce insanımız bu yolda toprak oldu ve kanını bu mücadele için verdi. Onların davası için her zaman mücadele edeceğiz ve onların yolundan ilerleyeceğiz. Şehit namirin" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından kitle Demirel'in mezarına karanfiller bıraktı.