30 Eylül 2024 Pazartesi

Reyhan Abdi 2 aylık bebeğiyle tutuklandı

Rojavalı Reyhan Abdi, örgüt üyesi olduğu iddiası ile 2 aylık bebeğiyle birlikte tutuklandı. ÖHD İstanbul Şubesi yaptığı açıklamada, çocukların anneleri ile hapsedilmelerinin temel insan haklarına ve çocuk haklarına aykırı olduğunu belirtti.

Rojavalı Reyhan Abdi, örgüt üyesi olduğu iddiası ile 26 Ağustos günü 2 aylık bebeğiyle birlikte gözaltına alındı. 3 gün boyunca İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde nezarethanede tutulan Reyhan Abdi, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak 2 alık bebeğiyle birlikte hapishaneye gönderildi.

Reyhan Abdi'nin tutuklanmasıyla ilgili açıklama yapan Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi, "Öncelikle tutuklamanın şartlarının oluşmadığı ve hukuk etiği ile vicdandan yoksun bir şekilde verilen bu tutuklama kararını kabul etmiyoruz. Tutuklama, hem kişinin temel haklarından olan hürriyetinin kısıtlanması hem de bir koruma tedbiri olması sebebiyle istisnai olarak uygulanmalıdır. Oysa 2 aylık bebeği olan bir kadına bu koruma tedbirinin uygulanmasının geri dönülemez ağır sonuçlar doğuracağı ortadadır. Zira müvekkilimiz daha gözaltında geçirmiş olduğu süre zarfında 2 aylık bebeği ile 3 ve 4 yaşında bakıma muhtaç çocukları olması sebebiyle yaşadığı kaygıdan dolayı sütten kesilmiş ve ağır bir psikolojik zarara uğratılmıştır. Tutuklama tedbirinin bu zararı derinleştireceği ortadadır" denildi.

Çocukların anneleri ile hapsedilmelerinin temel insan haklarına ve çocuk haklarına aykırı olduğunun altı çizilen açıklamada, "Çocuk Koruma Kanunu ve Türkiye'nin tarafı olduğu BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne göre hapishanelerin mevcut durumu 2 aylık bebeğin hapishanede kalmasına uygun değildir. Yargı makamlarına görevlerini kötüye kullanmaktan vazgeçerek yasaya uygun davranma sorumluluklarını hatırlatıyoruz" ifadeleri kullanıldı.