20 Eylül 2024 Cuma

Roboskîli ailelere verilen beraat kararı bozuldu

Adalet arayışlarının 324. haftasında bir araya gelen Roboskîli aileler, "sınır ihlali" gerekçesiyle haklarında açılan davadan aldıkları beraat kararının Yargıtay tarafından bozulduğunu aktardı.
Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboskî köyünde savaş uçakları bombardımanı sonucu 19'u çocuk 34 yakını kaybeden aileler, adalet arayışlarının 324. haftasında, kaybettikleri yakınlarının mezarı başında bir araya geldi.
 
"Roboskî için, adalet için, failler yargılansın" pankartı ile kaybettikleri yakınlarının fotoğraflarını taşıyan aileler adına Veli Encu açıklama yaptı. Bugüne kadar Roboskî şahsında tüm yaşanan katliam, hukuksuzluk ve mağduriyetler için adalet talep ettiklerini belirten Encu, "Ülkeyi OHAL ve KHK'lerle yönetenlerin, demokrasiyi ve özgürlükleri hedef alan, adalet ve vicdanları yaralayan uygulamaları, bardağı taşıran son damla olmuştur" dedi.
 
11 Mayıs 2013 tarihinde kaybettikleri yakınlarının katledildiği yere karanfil bıraktıkları için haklarında, "sınır ihlali" gerekçesiyle açılan davadan 3'er bin TL idari para cezası verildiğini hatırlatan Encu, yerel mahkemenin 2014 yılında davaya ilişkin beraat kararı aldığını söyledi. "Türkiye'deki adalet mekanizması ilk defa bizim lehimize bir karar vermiş ve bizler bu karardan dolayı şaşkındık" diyen Encu, bu şaşkınlıklarının çok uzun sürmediğini ve Yargıtay tarafından bozulan beraat kararının ardından yeniden yargılama sürecinin başlatıldığını söyledi. Encu, "Artık şunu çok iyi anladık; Roboskî'ye adalet hiç gelmeyecek. İşte bu yüzden bizler haftanın her Perşembe günü burada çocuklarımızın mezarları başında bir araya geliyoruz. Ancak bizim haklı mücadelemiz bu adaletsizliği yok edecektir" diye konuştu.