28 Eylül 2024 Cumartesi

Sağlık emekçileri şiddete karşı nöbette

Sağlık emekçileri ve hekimler, sağlıkta dönüşüm politikasının alt yapısını oluşturudğu sağlıkta şiddete karşı Kadıköy'de nöbet tuttu. Emekçiler, şiddetin sona ermesi için yasanın çıkarılmasını istedi.

İstanbul Tabip Odası, İstanbul Veteriner Hekimler Odası, İstanbul Eczacılar Odası ve  Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Şubeleri, "Sağlıkta şiddete son" şiarıyla, Kadıköy'deki Beşiktaş İskelesi önünde nöbet tuttu.

17 Nisan'da şiddete karşı greve çıkacaklarını açıklayan sağlık emekçileri, o güne kadar gerçekleştirecekleri nöbet eylemleriyle taleplerini dile getirecek. Emekçiler, 17 Mart'ta Ankara'da "Beyaz miting" düzenleyeceklerini de açıkladı.

Sağlık emekçileri, İstanbul'daki nöbetlerinin ilkini geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren İstanbul Tabip Odası önceki dönem yöneticisi Ali Özyurt'a atfetti. Açıklamadan önce, Özyurt şahsında yaşamını yitiren sağlık emekçilerinin anısına saygı duruşu yapıldı.

Ardından konuşan İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, sağlıkta şiddete karşı tahammüllerinin son noktasında olduklarını belirtti. İyi hekimlik yapmak istediklerini söyleyen Saip, "İyi hekimlik adaletin, güvenin olduğu ortamda olabilir" dedi.

Sağlıkta dönüşümle birlikte 15 yıldır hekimlik mesleğinin iktidar tarafından itibarsızlaştırıldığını söyleyen Saip, şunları söyledi: "Sağlıkta ticarileşme hekimlerin son istediğidir. Hastalarla hekimler aynı taraftadır."

Performans sistemi ve sağlığın ticarileştirilmesiyle sağlıkta şiddetin arttığına dikkat çeken Saip, "Artık yeter sağlıkta şiddet yasasını çıkmasını istiyoruz. Yasanın çıkması elbette tek başına yeterli değildir. Personel desteğinin sağlanması başta olmak üzere gerekli önlemlerin alınmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

SOLMAZ: ŞİDDETİN TÜMÜNE KARŞIYIZ
Diş Hekimleri Odası üyesi Cem Solmaz, toplumda yaşanan tek sorunun sağlıkta şiddet olmadığının altını çizdi ve ekledi: "Bilgi şiddetine, kültüre şiddet, doğaya şiddete, ekonomik şiddete, kadına şiddete ve siyasal ve kurumsal şiddete karşıyız. En çok da sağlık çalışanlarına uygulanan fiziksel şiddete karşıyız."

Eczacılar Odası Başkanı Celal Saroğulları ise, eczacılar olarak 7/24 ilaç hizmeti verdiklerini belirtti. "Şifa dağıtmaya çalıştığımız kişiler ve yakınları tarafından darp ediliyoruz. Bunu asla kabul etmiyoruz" şeklinde konuştu.

Veteriner Odası Yönetim Kurulu Üyesi Nejat Bozkurt, ülkede tüm kesimlere şiddet uygulandığını kaydederek, "Bir ülkede, adalet ve vicdan ortadan kaldırılıyorsa, şiddet rüzgarı eser" şeklinde konuştu.

Veterinerlerin, hayvan severlerin de saldırısına maruz kaldığını aktaran Bozkurt, "Biz sadece insana, hayvana değil, her türlü şiddete karşı durmalıyız" dedi.