30 Eylül 2024 Pazartesi

Sao Paulo rotasını geri çevirdi

Söküm izninin iptal edilmesinin ardından bir haftadır Cebelitarık Boğazı'nda bekleyen asbestli Sao Paulo gemisi, rotasını geri çevirdi.

Çevre savunucularının mücadelesi sonucu Brezilya Donanması'na ait asbestli Sao Paulo uçak gemisinin söküm izninin iptal edilmesi sonrası, gemi rotasını geri çevirdi.

Brezilya Yüksek Mahkemesi'nin gemi için koyduğu tedbir kararı sonrası Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum da açıklama yaparak geminin Türkiye karasularına girişine izin verilmeyeceğini açıkladı. Bunun üzerine İngiltere, Sao Paulo gemisinin Cebelitarık Boğazı'ndan geçişine izin vermedi. Bir hafta boyunca Cebelitarık Boğazı'nda bekleyişini sürdüren gemi, rotasını geri çevirdi.

São Paulo'nun rotasının hangi yönde olacağı belirsizliğini korurken, konunun uzmanları farklı olasılıkların olabileceği yorumlarını yapıyor. Geminin sorumluluğunun iki ortağı olan Ocean Prime ve SÖK Denizcilik firmasında olduğunun altını çizen uzmanlar, geminin uluslararası sözleşmelere göre ihraç eden ülkeye gitmesi olasılığının yüksek olduğu üzerinde duruyor.

Farklı ihtimalleri de gündeme getiren uzmanların üzerinde durdukları ikinci olasılık ise daha önce defalarca kez karşılaşılan geminin "kazayla" bir ada veya kıyıya oturtularak sökümünün yapılması ihtimali.