20 Eylül 2024 Cuma

Şengal'de konferans: Fermanın hesabı sorulmalı ve özerklik tanınmalıdır

Şengal Özerk Yönetimi 3 Ağustos'ta gerçekleşen fermanının 10'uncu yıldönümü dolayısıyla Şengal'de "Êzidî Toplumu İçin Adalet ve Özgürlük" şiarıyla konferans düzenledi. Konferansta "Êzidîlerin fermanla karşılaşmasına sessiz kaldılar. 10 yıl geçti üstünden hala cenazelerimizi alamadık. Hak alınır, verilmez" denildi. Konferansın sonunda sonuç bildirgesi açıklandı.

Şengal Özerk Yönetimi, 3 Ağustos fermanının 10'uncu yıldönümü dolayısıyla "Êzidî Toplumu İçin Adalet ve Özgürlük" şiarıyla konferans düzenledi. Şengal'de düzenlenen konferansa 200'ü aşkın delege Şengal, Kürdistan ve yurtdışından online katılım sağladı.

Konferansta TAJÊ adına konuşan Şemê Remo fermanda katledilenlerin hala hesabının sorulmadığını belirtti. Şemê Remo, "Herkes bu fermanın kimler tarafından yapıldığını biliyor. Kaybettiğimiz bir insanımız veya esir alınan bir kadınımızın dahi hesabı sorulmadı. Irak topraklarında yaşıyoruz ancak Irak haklarımızı tanımıyor. Êzidîler olarak birlik olmalı ve haklarımız için mücadele etmeliyiz" dedi.

'HALKIMIZ YBŞ, YJŞ VE ÊZİDXAN ASAYİŞİ'NE SAHİP ÇIKMALIDIR'
YBŞ Komutanlığı adına konuşma yapan Muhsin Heci ise ferman şehitlerini andı. Heci şunları vurguladı: "Birlik olmalı ve topraklarımızı düşmanların eline bırakmamalıyız. Kendimiz için bir şeyler yapmalıyız. Ne zamana kadar başkalarına muhtaç olarak yaşayacağız. Büyük bir ferman yaşadık ve etkileri hala devam ediyor. Hala halkımızı yok etmenin planlarını yapıyorlar. Bu nedenle halkımız YBŞ, YJŞ ve Êzidxan Asayişi'ne sahip çıkmalıdır."

'SOYKIRIMI TANIMAYAN IRAK DEVLETİ BİZİ FERMANDAN KORUYANLARI SUÇLUYOR'
Konferansta konuşma yapan TAJÊ Sözcüsü Rîham Hico, "Êzidîlerin fermanla karşılaşmasına sessiz kaldılar. 10 yıl geçti üstünden hala cenazelerimizi alamadık. Soykırımı kabul edenler de etmeyenler de bizlere yönelik saldırılara sessiz kalıyor. Fermanla ilgili uluslararası bir çalışma hala yapılmadı. Soykırımı kabul eden ülkeler hala DAİŞ'i yargılamadı" dedi.

Êzidîlerin topraklarına dönmelerine engel olunmaya çalışıldığını kaydeden Rîham Hico konuşmasının sonunda şunları ifade etti: "Soykırımı tanımayan Irak devleti bizi fermandan koruyanları suçluyor. Parlamentoda soykırımın tanınması tartışmaları gerekirken DAİŞ çetelerinin serbest bırakılmasını tartışıyorlar. Bu ferman sürecinde bir şey yapabilecekken yapmayan tüm güçler suçludur. Fermanın hesabı sorulmalı ve özerklik tanınmalıdır."

'KENDİMİZİ KORUMALIYIZ'
PADÊ üyesi Kasım Keşko ise konuşmasında şunları belirtti: "Hukuk çıkarlara göre uygulanıyor. Ancak adalet herkes içindir. Êzidîlerin düşmanı Bağdat'a gelerek, Êzidîlerin partisinin, PADÊ'nin kapatılmasını istedi. Kendimizi korumalıyız. Her canlının kendini koruma hakkı vardır. Bizim için en önemli şey öz savunmadır."

'ÖZERK YÖNETİM KADINLARIN GÜCÜ VE ÖNCÜLÜĞÜNDE KURULDU'
Konferansın son başlığında ise 'Siyasi ve toplumsal irade ile Êzidîlerin savunma haklarının tanınması' konusu tartışıldı. Bu bölümde konuşan Şengal Demokratik Özerk Yönetimi (MXDŞ) Eşbaşkanı Cîhan Celo "Irak kabul etse de etmese de Êzidî halkı bu coğrafyada yaşıyor. Irak'taki ulusların ve farklı inançlardan insanların hakları tanınmalıdır ancak pratikte böyle bir şey yok. Iraklı bileşenler olarak bu topraklarda istediğimiz gibi yaşayamıyoruz" dedi.

Şengal Özerk Yönetimi'nin Êzidî halkı önemine değinen Cihan Celo, konuşmasının sonunda şunları belirtti: "Meclisimiz ilk olarak örgütlenme, savunma ve fermanların önlenmesi için inşa edildi. İnşa edilen Özerk Yönetim kadınların gücü ve öncülüğünde kuruldu. Êzidî halkının tarihinde ilk kez savunma gücü inşa edildi. Kadınlar siyasi alanda da ilk kez kendilerini ifade etme ve halklarının haklarını talep etme imkanı buldu."

Şengal Demokratik Özerk Yönetimi Eşbaşkanı Nayîf Şemo ise şunları ifade etti: "Özerk Yönetim ve diğer meclislerde halk baskılardan kurtulmak için kendi kendilerini yönetiyor. İnşa ettiğimiz sistemde kölelik kabul edilmiyor. Şengal'deki Arap Meclisler, Özerk Yönetim'i kabul ediyor ve içinde yer alıyor. Bizler fark gözetmeksizin herkesle birlikteyiz."

Mesaj ve seminerlerin ardından konferans sonuç bildirgesi Konferans Hazırlık Komitesi Üyesi Argeş Şengali okudu. 

Sonuç bildirgesinde şu ifadelere yer verildi:

"Êzidî halkına yönelik 3 Ağustos 2014'te gerçekleştirilen fermanının 10'uncu yıldönümü vesilesiyle Şengal Özerk Yönetimi olarak ferman neden ve nasıl gerçekleşti, sonuçları, çıkarılan dersler, Özerk Yönetim'in 10 yıllık mücadelesi gibi konuların kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini düşündük. Bu tartışmaların sonucunu ve Êzidî halkının taleplerini bir kez daha uluslararası kamuoyuna ve özellikle Irak'a bildiriyoruz. Konferansta 'hak, hukuk, adalet' başlıkları öne çıktı. Fermanda Êzidî halkına yönelik gerçekleştirilen saldırı, KDP, Irak ve Türk devletleri arasında imzalanan 9 Ekim Anlaşması ile devam etti. Fermanın sorumluları henüz yargılanmadı. Adaletin sağlanması için DAİŞ, Şengal'i DAİŞ'e teslim eden ortakları ve hain Barzani ailesi yargılanmalıdır. Ayrıca Şengal'i savunmakla sorumlu olan ancak görevlerini yerine getirmeyen güçler de bu yargılamaya dahil edilmelidir.

Bunun için;

🔹 Irak hükümeti başta olmak üzere tüm Avrupa ülkeleri soykırımı tanımalı ve bu şekilde Êzidî halkı için 'hak, hukuk, adalet' sağlanmalıdır.

🔸 Adaletin gerçekleşmesi için Êzidî halkının öz savunma ve yönetim hakkı tanınmalıdır.

🔹 Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Lahey Adalet Divanı, 'hak, hukuk, adaletin sağlanması için DAİŞ ve işbirlikçileri ile hain Barzani ailesini yargılamalıdır.

🔸 Irak hükümeti başta olmak üzere uluslararası ülkeler 9 Ekim Anlaşması'nı iptal etmeli ve Türk devletinin Şengal'e yönelik saldırılarını engellemelidir.

Êzidîleri fermandan koruyan ve Demokratik Ulus fikrinin yaratıcısı Önder Apo'dur. Êzidî halkı Önder Apo'nun fikir ve felsefesiyle kendini savundu ve Özerk Yönetim sistemini inşa etti.

🔹 Demokratik ulus, Irak'taki tüm halklar için çözüm gücünü yaratıyor.

🔸 Önder Apo'nun özgürlüğü bizim özgürlüğümüzdür. Bugüne kadar onun özgürlüğü için nasıl mücadele ettiysek bundan sonra da siyasi ve hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz.

🔹 Hem Irak halkı hem de Irak hükümeti kendini toplumsal, siyasi, dini, mezhebi, etnik ve ekonomik tartışmalardan uzak tutmak istiyorsa bunun tek yolunun demokratik ulustan geçtiğini bilmelidir.

🔸 Tüm Êzidî halkı fermanların engellenmesinin, hak ve özgürlüklerinin yolunun demokratik ulustan geçtiğini biliyor. Bu, Şengal'de inşa edildi. Bu nedenle tüm Êzidîler topraklarına dönerek özgürlükleri için mücadele etmelidir. Şengalliler Şengal'e dönmeli ve Êzidîlerin mücadelesine sahip çıkmalıdır. Aynı zamanda tüm Êzidî dostlarını ve demokratları Êzidî halkının mücadelesine daha fazla destek vermeye çağırıyoruz.

🔹 Bu temelde konferansımız başarıyla sonuçlandı. 74 fermanın şehitlerini saygıyla anıyoruz. Fermanlardan korunmak ve kendimizi yönetmek için mücadelemizi büyüteceğiz. Fermanı unutmayacak ve unutturmayacağız. Fermanın failleri yargılanmadan Êzidî halkı için adalet yerini bulmayacak. Êzidî halkı için adalet sağlanmayana dek mücadelemizi büyüteceğiz."