20 Eylül 2024 Cuma

SES: Yemekler düzelene kadar boykota devam edeceğiz

Dicle Üniversitesi'nde 700 kişinin yemekten zehirlenmesinin üzerinden 14 gün geçmesine rağmen yemeklerde düzelme olmadığını vurgulayan SES Diyarbakır Şubesi, boykota devam edeceklerini kaydetti.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi, Dicle Üniversitesi Hastanesi'nde 17 Temmuz'da 700 kişinin yemekten zehirlenmesine ilişkin açıklama yaptı. Tıp Fakültesi Dekanlığı önünde yapılan açıklamada, "İş yerinde boykot var. Sağlıklı, hijyenik ve doyurucu yemek haktır" pankartı açıldı.

Sağlıklı, hijyenik, ulaşılabilir yemek için birçok eylem düzenlediklerini hatırlatan SES Diyarbakır Şubesi Kadın Sekreteri İlknur Ayık, yemeklerin düzeltilmek yerine daha da kötüleştiğini ifade etti. "Yemekler bizleri hasta düşürmesin, başka bir şey istemiyoruz durumuna düşürüldük" diyen Ayık, Dicle Üniversitesi Hastanesi'nde 17 Temmuz'da 2 bin kişiye dağıtılan öğlen yemeğinden yaklaşık 700 kişinin zehirlendiğini ve 2 kişinin de yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alındığını hatırlattı.

Tetkikler sonucu zehirlenmenin tifo bakterisinden kaynaklandığının açığa çıktığını belirten Ayık, "Dicle Üniversitesi idarecileri tarafından yemeğin araştırılması ve numune sonucunun kamuoyuna ivedi bir şekilde paylaşılması gerekirken 14 gündür bir açıklama yapılmadı. Yemekhane teknik şartnamesi hükümleri çerçevesinde işlemlerin yapılması gerekiyor. Hastane yöneticileri ile yaptığımız görüşmede de belirttik. Bu hayata kasta neden olan duruma ilişkin sessiz kalmayacağız" ifadelerini kullandı.

'BOYKOTA DEVAM EDECEĞİZ'
Diyarbakır Barosu'nun zehirlemeye ilişkin suç duyurusunda bulunması ve soruşturma için gerekli girişimlerde bulunmasını talep eden Ayık, zehirlenen sağlık emekçilerine ilişkin hukuki sürecin takipçisi olacaklarını belirtti. Zehirlenmenin üzerinden 2 hafta geçmesine rağmen yemeklerde gözle görülür biz düzenleme olmadığını söyleyen Ayık, "Hastane yönetimi de bir açıklama yapmadı, yapamadı. Üniversite hastanesinin özerk yapısı gereği yemek hizmetlerini kendi öz imkanlarıyla yapması gerekiyor. Eğer bunu yapamıyorsa boykota devam edeceğiz" dedi.

Eylem boyunca "Sermayeye kurban olmayacağız" ve "Sağlık haktır, satılamaz" sloganları atıldı.