22 Eylül 2024 Pazar

SGDF: 1 Mayıs'ta sokakları, meydanları direniş alanına çevirelim

Kapitalizm çökerken ezilenlerin, emekçilerin, kadın ve gençlerin başka bir yaşam arayışının güçlendiğini belirten SGDF, "Bu arayış ve isyanı yükseltmek için 1 Mayıs'ı mücadele gününe çevirmeliyiz" dedi. SGDF, gençlik örgütleri başta olmak üzere tüm kesimleri, sokakları, caddeleri direniş alanına çevirmeye çağırdı.

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF), yaptığı açıklama ile 1 Mayıs'a çağrı yaptı. 

'ZENGİN DAHA ZENGİN, YOKSUL DAHA YOKSUL'
"COVİD-19 virüsü tüm dünyaya hızla yayılırken kapitalizmin iflasını izliyoruz" diyen SGDF, dünya sermayesini tekelinde tutan emperyalist devletlerin, yalnızca sağlık sistemlerinin değil tüm kurumlarının krize girdiğini belirtti. 

Açıklamamada, şunlar kaydedildi: "Kapitalizm salgına çözüm olarak; 'bireysel önlemleri artırın ve evde kalın' diyor, sokağa çıkma yasağı gibi baskıcı ve faşist uygulamaları devreye sokuyor. Milyonlarca işçi-emekçi her gün, güvencesiz ve sağlıksız koşullarda çalışıyor, işçiler sokağa çıkma yasağının uygulandığı günlerde dahi zorla çalıştırılıyor. Faşist saray iktidarı, şirketlere milyonlarca dolar fon ayırırken, yurt dışına tespit kiti ve sağlık malzemesi satarken, emekçilere asgari ücretin altında bir yaşam dayatıyor. Salgın bahanesi ile geri dönüşüm işçisine üç bin lira para cezası kesiyor.  Zengin daha zengin olurken, yoksul daha fazla yoksullaşıyor. 

"Faşist rejim, salgın hastalığın yarattığı yeni durumu fırsata çevirecek manevralar yaparak, bu kriz koşullarından yararlanmak istiyor. Corona virüsüne önlem bahanesi ile Kanal İstanbul ihaleye çıkarılıyor, Salda Gölü'nde inşaata başlanıyor, Kazdağları'nı savunanların nöbet tutması engelleniyor. Doğanın talanı ve ekolojik yıkım hız kesmiyor. Bu da yeni salgın hastalıkların ve toplumsal krizlerin önünü açıyor. Salgın döneminde ev içi emek sömürüsü ve kadına yönelik şiddet artıyor. İnfaz Yasası ile kadın katilleri serbest bırakılarak, kadın cinayetlerinin önü açılıyor. Açlık, sefalet ve yoksulluk artarken Suriye'de, Libya'da, Rojava'da işgal operasyonları hız kesmiyor yeni savaş hazırlıkları yapılıyor. YÖK yasası ile üniversitedeki tüm anti-demokratik uygulamalar yasalaşıyor."

20 yaşın altındaki 1 milyon gencin kar uğruna salgına rağmen çalıştırıldığını dikkat çeken SGDF, online eğitim adı altında liselilerin, ırkçı, cinsiyetçi ve anti-bilimsel bir eğitim ile eşitsiz koşullarda sınava hazırlandığını söyledi. Online eğitim veren üniversitelerin ise yetersiz altyapıdan dolayı fiili olarak eğitime ara verdiği hatırlatılarak, "Eğitimin 'online' olarak yapıldığı bu günlerde internet fiyatları cep yakıyor. Açlığa mahkûm edilen gençler vergilerle şişirilmiş faturalarla karşı karşıya kalıyor."

'GENÇLİK EŞİTSİZ KOŞULLARA İSYANINI YÜKSELTİYOR, DAYANIŞMAYI BÜYÜTÜYOR'
SGDF, toplumsal adaletsizliğin büyüdüğünü ve  tüm dünyada yoksulların öfkesinin eyleme dönüştüğüne işaret ederek, şunları ifade etti: "ABD'de konut grevi eylemleri,  Lübnan'da, İtalya'da, Fransa'da sokağa çıkan emekçiler, başka bir dünya için itiraz seslerini yükseltiyor. Gerçek kurtuluş; tüm insani ihtiyaçların planlı üretimle gelecek güvencesinin olduğu; sağlık su, barınma ve enerji gibi temel ihtiyaçların ücretsiz karşılandığı, yasaklarla değil toplumsal önlemlerle ve dayanışma ile herkesin evinde kalabildiği Sosyalizmdedir. Sosyalizm işçilerin, emekçilerin, gençlerin, kadınların, ezilen halkların, LGBTİ+'ların yaşamlarının güvencesi ve kurtuluş yoludur. Gençlik, salgının yarattığı eşitsiz koşullara karşı isyan sesini yükseltiyor, dayanışmayı büyütüyor.  Gençlerin içinde bulunduğu dayanışmalar ile halklarımız, kapitalizmin açtığı yaralara pansuman yapıyor."

1 MAYIS'TA SOKAKLARI, CADDELERİ DİRENİŞ ALANINA ÇEVİRELİM'
SGDF, ezilenlerin, gençlerin, kadınların başka bir yaşam arayışının güçlendiğine dikkat çekti ve ekledi: "Bu arayış ve isyanı yükseltmek için 1 Mayıs'ı mücadele gününe çevirmeliyiz. Başta gençlik örgütleri olmak üzere; tüm emekçi sola, sendikalara, demokratik kitle örgütlerine çağrımızdır: Bulunduğumuz her yeri 1 Mayıs günü bir mücadele alanına dönüştürelim, sokakları sosyalizmin kızıl rengine boyayalım! Herkesin evde kalabilmesi için ücretli izin talebini haykıralım! Bizleri ölüme mahkûm eden vahşi kapitalizm koşullarında, yaşam için direnelim.

"Gençlik yaşam hakkını kapitalistlerin insafsız ellerinden koparıp alacaktır! Yaşam için 1 Mayıs'ta sokakları, caddeleri, meydanları direniş alanlarına çevirelim!"