22 Eylül 2024 Pazar

'Sise Bingöl hapishanede kalamaz'

İHD İstanbul Şubesi 345 F Oturumu'nda Sise Bingöl'ün durumuna dikkat çekti. Bingöl'ün "hapishanede kalamaz" raporu olduğu halde tahliye edilmediği vurgulanan eylemde, Bingöl'ün serbest bırakılması istendi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, 345. kez gerçekleştirdiği F Oturumu'nu polisin engellenmesi nedeniyle Galatasaray Meydanı yerine İHD İstanbul Şubesi önünde gerçekleştirdi. Bu hafta hasta tutsak Sise Bingöl'ün durumuna dikkat çekildi.
 
"Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Sise Bingöl serbest bırakılsın" pankartlarının açıldığı eylemde "İnsan haklarıyla insandır", "Tedavi haktır engellenmez" sloganları atıldı.
 
Basın açıklamasını okuyan İHD Hapishaneler Komisyonu üyesi Taylan Bekin, hapishanelerdeki hak İhlallerinin arttığına dikkat çekti, sağlığa erişimin engellendiğini vurguladı. Bekin, "Ayakta sayım OHAL'Ie birlikte uygulanmaya çalışıldı. OHAL sözde kalktı ama ayakta sayım dayatması devam ediyor. Bunu kabul etmeyen mahpuslara işkence yapılıp, disiplin cezaları veriliyor, mahpusların infazları yakılıyor" dedi.
 
SİSE NİNE'NİN HAPİSHANEDE KALAMAZ RAPORU VAR
 
78 yaşındaki Sise Bingöl'ün durumunu aktaran Bekin, "Sise Bingöl, hapishaneye gönderilmeden bir ay önce kalp krizi geçirmiş ve tedavisi yarım kalmıştır. Ciddi sağlık sorunları ve 'hapishanede kalamaz' raporu olmasına rağmen bu raporu Adalet Bakanlığı tarafından dikkate alınmamıştır. Sise Bingöl ihtiyaçlarını dahi koğuş arkadaşlarının yardımı ile giderebiliyor" diye konuştu.
 
"Sise Bingöl, 4 Ekim 2017'de ailesine haber verilmeden Tarsus T Tipi Kapalı Hapishanesine sürgün edilmiştir. Sevkten bir hafta sonra idare ailesine bilgi vermiştir. Ring aracında üç gün kalmıştır. Ailesinin olduğu yerdeki hapishaneden alınarak çok uzak bir bölgeye sürgün edilmesi sağlık sorunlarını arttırmıştır" diyen Bekin, Bingöl'ün avukatı Sise Bingöl'ün tahliye edilmemesinin tıp ahlakına aykırı bir tutum olduğunu vurguladığını aktardı.
 
SİSE NİNE BAKIMA MUHTAÇ
 
Yaşından dolayı durumu hapishanede giderek ağırlaştığına dikkat çeken Bekin, şunları da söyledi: "Sise Bingöl kalp, akciğer, tansiyon ve mesane hastası, bakıma muhtaç durumda biridir. Son dönem yakınlarını bile hatırlayamaz duruma gelmiştir. Ama buna rağmen tahliye edilmesine ilişkin sağlık raporu verilmiyor."
 
Bekin sözlerini şöyle sonlandırdı: "Bizler insan hakları savunucuları olarak yaşlı, kendine bakamayacak durumda ve çok çeşitli rahatsızlıkları bulunan Sise Nine'nin ve bütün ağır hasta mahpusların serbest bırakılmasını istiyoruz."