5 Ekim 2024 Cumartesi

Siyasi parti temsilcileri: Birleşik mücadele ile Gökhan yoldaşı sağ bulacağız

Devletin 90'lı yılların kaçırma ve kaybetme politikalarını yeniden gündemleştirerek devrimcilere net bir mesaj verdiğinin altını çizen siyasi parti temsilcileri, birleşik mücadele pratiğinin Gökhan Güneş'in sağ bulunması için izlenecek yolu gösterdiğini kaydetti. "Gökhan yoldaşı ellerinden sağ alacağız" diyen siyasi parti temsilcileri, herkese bulunduğu yerden sesini yükseltme ve mücadele etme çağrısında bulundu.

Sosyalist işçi Gökhan Güneş'in kaçırılmasının üzerinden dört gün geçti. Gökhan Güneş'in bulunabilmesi için ailesi ve yoldaşları kadar çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü de eylem ve etkinliklerle "nerede" diye soruyor.

Devletin 90'lı yıllarda uyguladığı zorla kaçırma ve gözaltında kaybetme politikasını yeniden gündeme getirdiği bu günlerde konuştuğumuz siyasi parti temsilcileri, devletin muhaliflere yönelik  topyekün saldırılarına karşı birleşik mücadele ile sokağı örgütlemek gerektiğini vurguladı.

ÇUBUK: BİRLEŞİK MÜCADELE İRADEMİZ, ÖRNEK OLUYOR
Devrimci Parti MYK Üyesi Burcu Gül Çubuk, Gökhan'ın daha önce de kaçırılarak ajanlık dayatıldığını ve ölümle tehdit edildiğini hatırlattı. Devletin, devrimcilere net bir mesaj verdiğini söyleyen Çubuk, "Daha önce de bu saldırılar karşısında mücadele ettik, kaçırılan yoldaşlarımızı birleşik mücadele ile bulduk. Aslında bu irade, bundan sonrası için mücadele pratiğimizi ortaya koyuyor" dedi.

'GÖKHAN'I ELİNİZDEN SAĞ ALACAĞIZ'
Bugün faşizmin karşısında tüm bu pratikleri aşan bir mücadele ortaya koymak gerektiğinin altını çizen Çubuk, şöyle devam etti: "Devrimcilerin iradesinin net olduğunu devlet de dost da düşman da biliyor. Yapmamız gerekeni tüm sokak pratiklerinden görüyoruz. Gökhan için birçok siyasi parti ve demokratik kitle örgütü sokakta eylem ve etkinlik düzenliyor. Bu bir iradenin ortaklaşması, mücadelenin ortaklaşması anlamına geliyor. Sokakta ne yapacağımıza dair buradan ortaya çıkan bir pratik var. Devrimci güçlerin hayatın her alanını yan yana omuz omuza örgütlemesi gerektiğini, faşizmin bütün saldırılarına karşı halkların bütün kazanımları için birleşik mücadeleyi örgütlemesi gerektiğini şu an ki pratik ortaya koyuyor. Buradan bir kez daha yetkililere sesleniyoruz; Gökhan'ı elinizden sağ alacağız!"

MERTTÜRK: GÖKHAN İÇİN HERKESİN BULUNDUĞU YERDEN SESİNİ YÜKSELTMESİ GEREK
Halkevleri Genel Başkanı Nebiye Merttürk ise 90'lı yıllarda "Beyaz Toroslar"la simgeleşen kaçırma ve kaybetme politikalarının bugün yeniden devreye sokulmaya çalışıldığına dikkat çekti. "90'lı yıllarda bir kontrgerilla işbirliği ile gizli ve faili meçhul olarak işlenen suçların bugün sümenaltı edilmesi zordur" diyen Merttürk, Gökhan Güneş için herkesin bulunduğu yerden sesini yükseltmesi ve kaçırılan devrimcilerin sesi olması gerektiğini kaydetti.

'HEP BİRLİKTE FAŞİZMİ SOKAKLARDAN SÖKÜP ATMALIYIZ'
Merttürk, "Tıpkı ailesi ve arkadaşlarının yaptığı gibi, sorumluları işaret etmeye, teşhir etmeye ve  kaçırmaların normalleştirilmesine izin vermemeye ihtiyaç var. Devletin sokak ortasında insanları kaçırması, günlerce o insandan haber alınamaması, akıbetini soran yakınlarının gözaltına alınması kabul edilemez. Devletin ve faşizmin kirli yüzünü her seferinde daha net teşhir edebilmeliyiz. Bu saldırı sadece Gökhan Güneş'e değil; tüm sosyalistlere/devrimcilere saldırıdır, gözdağı verme niyetidir. Boğaziçi Üniversitesi'ne atanan kayyuma karşı direnen üniversitelilere yapılan operasyonlar, evlerin kapılarının kırılması, arkadaşlarının, yakınlarının darp edilmesiyle sosyalistlerin kaçırılması arasında bir bağ var. Faşizmin kendisine direnenlere yönelik sistematik şiddetinin dozunu arttırması açısından bu bağı görmemiz önemli. Faşizm başka bir faza geçiyor, saldırı biçimleri çeşitleniyor. Dolayısıyla bizlerin de bu ciddiyetle mücadeleyi büyütmeye ihtiyacımız var. Hep birlikte faşizmi sokaklardan söküp atmaya yönelik çeşitli mücadele yöntemlerini tartışmalıyız. Gökhan Güneş'i sağ istiyoruz. Gökhan Güneş bir an önce serbest bırakılsın" dedi.

YÜCE: GÖKHAN GÜNEŞ'İ SAĞ BULMAK POLİTİK SORUMLULUĞUMUZDUR
90'lı yılların karanlık ruhunu yeniden hortlatma çabaları ve son zamanlarda sıklıkla tekrar etmeye başlayan bu korku rejimini şiddetle reddettiklerinin altını çizen SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce, "AKP-MHP faşist rejimi, içine girmiş olduğu krizin yarattığı tahribata karşı açığa çıkacak ortak mücadele ruhuna saldırıyor ve saldırmaya devam edecek. Yurttaşları gün ortasında ilkel yöntemlerle, eşkıyaca kaçıranlardan hesap soracağız. Gökhan Güneş ortaya çıkana kadar bu işin peşini bırakmayacağız. Tüm kamuoyunu Gökhan Güneş'in akıbetini sormaya çağırıyoruz. Bu bizim insani ve politik sorumluluğumuzdur. Gökhan Güneş'i bırakın" ifadelerini kullandı.

KOCA: GÖKHAN YOLDAŞI SAĞ BULMAK, TÜM SOSYALİSTLERİN AKIBETİYLE İLGİLİDİR
TÖP Dönem Sözcüsü Perihan Koca ise halkın biriken öfkesinin yıkıcı potansiyelinin farkında olan devletin biçimsel bir dönüşüm içerisinde olduğunu, bu dönüşümün yasal alanı git gide daraltırken, halkın olası bir isyanı karşısında da çeşitli önlemler içerdiğini söyledi.

"Bu önlemlerin bir kısmı yeni keşfettikleri şeyler değil ve 90'lı yıllarda sosyalistlere ve Kürtlere yönelik uygulamış oldukları politikaların yeniden denenmesini içeriyor" diyen Koca, kısa vadeli görevin Gökhan Güneş'i kılına bile zarar gelmemiş bir şekilde geri almak için herkesin seferberliği olduğunun altını çizdi. Koca, şöyle devam etti: "Bu konuda herkesin tereddütsüz bir şekilde ses çıkarması zorunludur. Bu, Gökhan Güneş yoldaşımızın akıbetiyle ilgili olduğu gibi, tüm sosyalistlerin de akıbetiyle ilgilidir. Eğer bu konsepte izin verirsek, buradan aldıkları güçle saldırmaya devam etmelerinin de önü açılır. Bir süre sonra kaçırma normalleşir. Zaten faşizmin kurumsallaşması sürecine tempo verilmiş durumda, atılan adımlarla olağanüstü hali kalıcılaştırmaya çalışıyorlar. Bu normalleştirme ahvaline izin vermemeliyiz. Sosyalist, sol, halkçı, devrimci, demokratik güçler olarak birlikte eylem yapmalıyız."

AKDAĞ: DEVLET HER BİR VATANDAŞININ YAŞAM GÜVENCESİNDEN SORUMLUDUR
SODAP Eş Sözcüsü Sevtap Akdağ ise 90'lı yıllarda sistematik olarak uygulanan ve korku iklimini egemen kılarak tüm toplumsal muhalefeti esir alma amacı güden bu politikaların bugün yeniden gündelik hayatın bir parçası haline gelmeye başladığını söyledi. 

Bu politikanın hedeflediği amaca ulaşamamasını sağlamanın herkesin ortak sorumluluğu olduğuna işaret eden Akdağ, "Öncelikle kaçırma ve gözaltında kaybetme uygulamalarına karşı toplumsal muhalefet güçlerinin bir arada, dayanışma içinde bütün demokratik meşru mücadele yöntemlerini kullanarak seslerini yükseltmesi, konunun takibini sonuç alıncaya kadar sistematik olarak sürdürmesi çok önemi. Sorumluluğu olan bütün devlet kurumlarını topluma yanıt vermeye zorlamak önemli. Devlet her bir vatandaşının yaşam güvencesinden sorumludur çünkü" diye konuştu.

'DİRENİŞİ YÜKSELTMELİYİZ'
Akdağ, şöyle devam etti: "Bununla birlikte bu politikanın boşa çıkarılması aslolarak yaratılmak istenen korku iklimine teslim olmamakla, bütün demokratik taleplerimiz için ısrarlı mücadeleyi sürdürmekle, faşizmin kurumsallaşması sürecinin yansımaları olan bütün baskı ve zor uygulamalarına karşı bütün toplumsal muhalefet güçleri olarak birbirine güç veren dayanışma ve direnişi yükseltmekle mümkün olacaktır."

'CUMARTESİ ANNELERİNİN EYLEMİNİ TÜM KESİMLER SAHİPLENMELİ' 
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, devlet eliyle veya faşist grupların devlet kontrolünde işledikleri gözaltında kayıp suçunun özellikle Arjantin ve Türkiye gibi ülkelerde önemli hesaplaşmalara sahne olduğunu hatırlattı.

Devletin zorla kaybetme politikasına karşı mücadelenin Cumartesi Anneleri'nde vücut bulduğunu belirten Baş, "Öncelikle Cumartesi Anneleri'nin mücadelesinin tüm toplumsal kesimler tarafından daha güçlü sahiplenilmesi ve büyütülmesi gereklidir. Bu mücadelenin hedeflerinden biri Türkiye'nin, Herkesin Zorla Kaybetmelere Karşı Korunması Hakkında Uluslararası Sözleşme'yi imzalamasını sağlamaktır. Ayrıca, 90'lı yıllardaki zorla kaybetmelerden sorumlu tüm devlet görevlilerinin görevlerine son verilmeli ve adalet önüne çıkarılmalıdırlar. Bu süreçteki yargı dosyalarında görev almış hakim ve savcıların görevlerine son verilmelidir. Muhbirlik, koruculuk gibi faşist gruplaşmalara yol açan uygulamalara son verilmelidir. Tüm zamanlardaki kaybetme vakalarına ilişkin derhal yargılamalar yapılmalı, bu yargılamalar insanlık suçu kapsamında incelenmelidir" dedi.

'GÖKHAN'I BULMAK İÇİN SOKAKTA DEVRİMCİ DAYANIŞMAYI BÜYÜTELİM' 
Baş, Gökhan Güneş'in kaçırılmasına ilişkin yürütülecek çalışma kapsamında, barolar, partiler ve tabip odalarından oluşan bağımsız bir araştırma komisyonu kurulmasını önerdi. TİP Genel Başkanı Baş, "Kaybedilmeye çalışılan yurttaşların durumunu sürekli yüksek sesle dile getirmeli, durumun normalleştirilmesine izin vermemeli, sokakta ve her yerde devrimci dayanışmayı büyütmeliyiz" diye konuştu.