20 Eylül 2024 Cuma

SKB: Gülizar Taşdemir'in Türkiye'ye iade edilmesini kınadı

SKB, Norveç ve Almanya'ya yaptığı iltica başvuruları reddedilen Kürt kadın siyasetçi Gülizar Taşdemir'in Türkiye'ye iade edilmesini kınadı.
Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), Norveç ve Almanya'ya yaptığı iltica başvuruları reddedilen Kürt kadın siyasetçi Gülizar Taşdemir'in Türkiye'ye iade edilmesine ilişkin açıklama yaptı.
 
27 yıl boyunca Kürt özgürlük mücadelesinde aktif biçimde yer alan Gülizar Taşdemir, yaşadığı ciddi sağlık sorunları nedeniyle 2015 yılında Norveç'te iltica başvurusunda bulundu. İltica talebinin reddedilmesi üzerine Almanya'ya geçerek yeniden iltica başvurusunda bulunan Taşdemir'in talebi burada da ret edildi. Alman devleti tarafından Dublin anlaşması gerekçe gösterilerek geldiği ülke olan Norveç'e iade edilen Gülizar Taşdemir apar topar 4 Temmuz'da elleri ve ayakları bağlanarak insanlık dışı bir biçimde Türkiye iade edildi.
 
SKB, "Faşist AKP-MHP diktatörlüğün, tüm muhalif kesimlere karşı terör estirdiği, ülkeyi OHAL ve KHK'larla yönettikleri, hak, hukukun rafa kaldırıldığı bir süreçte teslim edilen Gülizar Taşdemir'in hayatında endişe duyuyoruz" dedi.
 
Gülizar Taşdemir'in Türkiye'ye iade edilmesini kınayan SKB, "Yaşanan ve yaşanılacak olanlardan Norveç ve Almanya devletleri başta olmak üzere faşist Türk devleti sorumludur. SKB olarak, başta kadın kurumları olmak üzere, avrupa'da yaşayan tüm işçi ve emekçi kadınları ve tüm duyarlı kamuoyunu Gülizar Taşdemir'in ve sınırdışı edilmelere karşı daha duyarlı olmaya çağırıyoruz" diye belirtti.