20 Eylül 2024 Cuma

Stuttgart'ta mültecilerle dayanışma eylemi yapıldı

Almanya'nın Stuttgart kentinde Barış Kültür Derneği, mültecilerin durumuna dikkat çekmek için "Herkes için toprak, ekmek, deniz, kitap, şarkı, ev, barış istiyoruz'' şiarıyla eylem yaptı.
"Herkes için toprak, ekmek, deniz, kitap, şarkı, ev, barış istiyoruz'' şiarıyla Almanya'nın Stuttgart kentinde eylem yapıldı. Barış Kültür Derneği (Gesellschaft Kultur des Friedens) tarafından düzenlenen ve mülteci ölümlerine dikkat çekilen eyleme HDK-Stuttgart, AGİF, DİDF ve SYKP katıldı.
 
Almanya'nın Baden-Württemberg eyaletinin birçok şehrinde demokratik kitle örgütü Avrupa ülkeleri arasında Akdeniz'de kurtarılan göçmenlerin korunması konusunda bir simgesi haline gelen Lıfe Line çalışanları da eyleme katıldı.
 
Halkın yoğun ilgi gösterdiği eylemin ilki Cumartesi günü Stuttgart'ta yapıldı. Dün yapılan ikinci eylemde, gemi çalışanları İtalya, Akdeniz'de göçmenleri kurtaran Alman yardım kuruluşlarına ait iki gemiye İtalyan limanlarına yanaşmaları hâlinde el koyacaklarını, kendilerine sığınmacıları kurtarmamaları için yasak getirildiğini ve gemilerini malta limanını terk etmesinin yasaklandığını açıkladılar.
 
Gemi kaptanı Avrupa hükümetlerinin Avrupayı bir kale haline getirip mültecilerin bu ülkelerde güvenlik aramalarını engellemek istiyorlar ama bu duruşla asla başarılı olamayacaklarını savundular. Bunun yerine göçmenlerin kendi ülkelerinde yaşam alanlarının güvenli olması yönünde çabalarıyla daha başarılı olabileceklerini kimsenin durup dururken herşeyini bırakıp başka ülkelere kaçmayacağını, Avrupa ülkelerinin bu yanlış tutumlarından vaz geçmeleri yönünde çağrı yaptılar.
 
Ayrıca Avrupa ülkelerinde yaralı bir insana ilk yardım yapılmadığı takdirde bireylere hapis cezası bile verilirken, kendilerine boğulmakta olan insanlara yardım etmemeleri için yasak getirilmesinin insani olmadığını ve kendilerinin bu yasağa uymayacaklarını da ifade ettiler.
 
Konuşma yapan gemi çalışanları "İnsanları kurtarmak suç olamaz" diyerek Avrupa'nın bu tutumunun kabul edilebilinir tarafı olmadığını haykırdılar. Elleriyle denizden ölü çocukları çıkardıklarını hiçbir zaman bir insanın bir diğerinden daha değerli olamayacağını yaşam hakkının sınırsız bütün insanlar için geçerli olduğunu ve sığınmacıların kaçtıkları ülkelere silah yardımı dışında hiçbir yardım yapılmadığını bunun ise kabul edilir olamayacağını söylediler.
 
Schlossplatzda aynı zamanda 147 kişinin hayatını kurtarırken, kullandıkları plastik botta sergilendi.
 
"Tayfalar" yerlere cenaze torbalarını serip oradan geçen insanların tepkilerini gözlemlerken, gösterilen vurdum duymazlığın kendilerinde hayal kırıklığı yarattığını bunun ise son dönemlerde yapılan ırkçı siyasetlerle alakalı olduğunu anlattılar.