22 Eylül 2024 Pazar

'Tedavisi engellenen Yılmaz Suncak serbest bırakılsın'

İHD İzmir Şubesi, Şakran 1 Nolu T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutuklu bulunan kalan tiroid kanseri Yılmaz Suncak'ın tedavisinin engellendiğini belirterek serbest bırakılması istedi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek amacıyla Konak eski Sümerbank önünde bir araya geldi. Eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ve demokrtik kitle örgütü temsilcisi destek verdi.
 
"Susma, suça ortak olma ölüyorlar" pankartının açıldığı eylemde Şakran 1 Nolu T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutuklu bulunan tiroid kanseri Yılmaz Suncak'ın durumuna dikkat çekildi. Basın açıklamasını okuyan İHD İzmir Şube Başkanı avukat Zafer İncin, hapishanelerin baskının ve zorbalığın görüldüğü yerler olduğunu belirterek, tutukluların insani ihtiyaçların dahi kısıtlandığına söyledi. Onlarca tutuklunun hapishanelerde daracık bir alana sıkıştırılarak nefes alamaz duruma getirildiğini belirten İncin, "İnsan hak ve özgürlüklerinin yok olduğu ülkelerde tutuklular üzerinde bu tür uygulamalar her zaman oldu. Bu uygulamaların adı ise 'ıslah etmek' olarak yazılır. Islahın çözümlenmiş hali; 'Benim gibi düşüneceksin, bana itaat edeceksin. Yoksa daha beterini görürsün'dür. Bu sağlıksız ve insanlık dışı uygulamalar, Türkiye cezaevlerinde bini aşkın hasta mahpus ve yüzlerce ölümü bekleyen hasta yaratmıştır" dedi.
 
'SUNCAK'IN TEDAVİSİ ENGELLENİYOR'
 
İncin, Şakran 1 Nolu T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde 25 yıldır tutuklu bulunan Yılmaz Suncak'ın durumuna ilişkin şunları söyledi: "Suncak, 1993 yılının Ocak ayında 'örgüt üyesi' olmak gerekçesiyle tutuklanmış, 50 gün gözaltında kalmış, yoğun işkenceler görmüş ve daha sonra tutuklanarak Mardin Cezaevi'ne konulmuştur. Müebbet hapis cezası almıştır. 25 yıldır cezaevinde kalmaktadır. Sırasıyla Mardin, Ağrı, Ceyhan, Adıyaman, Aydın, Kırıklar, Bolu, Ankara Sincan Cezaevi'ne oradan tekrar Kırıklar son olarak da Şakran Cezaevi'ne sürgün edilmiştir. Troid kanserinden dolayı hastanedeki Endokrin Bölümü'nde 6 ayda bir kontrol edilmesi gerekirken randevusu olmasına rağmen kontrole götürülmemiştir. Kalabalık bir ortamda bulunması astım rahatsızlığından dolayı nefes almasında sıkıntı yaşatmaktadır.  Ayrıca boyun fıtığı ve midesinde ülser bulunmaktadır."
 
'SAĞLIK HAKKI İNSANİ BİR HAKTIR'
 
Sağlık hakkının insani bir hak olduğunu hatırlatan İncin, "Sağlıklı yaşam hakkı olmayan bir insanın diğer haklarını kullanması imkânsızdır. Mahpushaneler mahpusların ikinci kez ceza gördükleri yerler değildir. Buradaki mahpuslara insan onuruna yakışır bir şekilde yaşamlarını idame ettirebilmenin koşullarının, devlet ve yetkili kişilerce, sağlandığı yerler olmalıdır. Hasta mahpuslar hastalıklarının tedavisi için doktorların tavsiyeleri doğrultusunda nerede olurlarsa olsunlar tedavi edilmelidirler. Yılmaz Suncak serbest bırakılsın" dedi.