20 Eylül 2024 Cuma

'Tek bir dostumuzu size teslim etmeyeceğiz'

Katliam yasasına karşı Şişhane Meydanında yapılan eylemde, "Bugünden itibaren hem kitlesel tepkimizi yükseltmeye devam edeceğiz, hem de hemen şu andan itibaren mahalle mahalle dayanışma ağları öreceğiz. Göreceksiniz, tek bir dostumuzu sizin kanlı ellerinize teslim etmeyeceğiz" vurgusu yapıldı.

Sokak hayvanlarının katledilmesini öngören katliam yasasının tüm itirazlara rağmen apar topar Meclis'ten geçirilmesine karşı çok sayıda kişi Şişhane Meydanında yan yana geldi. Yaşam için Yasa İnisiyatifi ve Hayvan, Yaşam, Özgürlük İnisiyatifi'nin çağrısıyla düzenlenen eylemde, "Susmuyoruz, korkmuyoruz, dostlarımızı vermiyoruz" ve "Toplayamazsın, hapsedemezsin, öldüremezsin" pankartları açıldı.

Basın açıklamasını Sevcan Çamlıdağ ve Özge Özgüner okudu.

Açıklamada, "Tarım komisyonunda tek kelime etmeden ellerini kaldırıp indiren bir avuç AKP ve MHP vekili yüzünden katliam yasası Meclis Genel Kurulu'na geldi. Şimdi de bu kanlı yasayı halka rağmen geçirerek, sokakta yaşayan hayvanlara soykırım uygulamasının yolunu açıyorlar. Bir kez daha hatırlatıyoruz: Yasal olan her şey meşru değildir! Sokakta yaşayan canlarımızın yaşamını oylamaya sunanlara, nefret saçanlara inat, sokaklarımızdan, mahallelerimizden, meydanlardan sesimizi yükseltiyor, dostlarımızın yanında saf tutuyoruz" ifadeleri kullanıldı.

'HAYVANLAR ÖLÜM KAMPLARINA HAPSEDİLECEK'
Halktan kaçırılarak Meclis'ten geçirilen katliam yasasının içeriği şu şekilde sıralandı:

🔹"Kısırlaştır-aşıla-yerinde yaşat uygulamasını terk ediyor, yerine hayvanları topla-ölüm kampına tık-sahiplendir diyor. Sahiplendirilme için ne kadar süre bekleneceğini söylemiyor. Sahiplendirilme niteliği olanlar sahiplendirilir diyor. Hangi hayvanların sahiplendirilme niteliğine sahip olduğuna kim, neye göre karar verecek. Söylemiyor. 
🔹Sahiplendirilemeyen hayvanların akıbetinden bahsetmiyor. Hiçbir veri olmamasına rağmen sokaklarda 4 milyon köpek bulunduğunu iddia eden AKP, o kadar köpeği yüz beş bin kapasiteli barınaklara nasıl sığdırmayı düşündüğünü anlatmıyor. 
🔹Yasada bulunan "sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir" ifadesini yasadan siliyor. Sahipsiz hayvanlara savaş açıyor. 
🔹Sahipsiz hayvanların öldürülmesini yasaklayan ifadeyi yasadan siliyor. 
🔹Barınaktaki köpeklerden; tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlar öldürülür diyor. Yani barınağa giren köpeklerin hepsini bir bahaneyle öldüreceğiz diyor.
🔹Yerel hayvan koruma gönüllüleri tanımını tamamen kaldırıyor. Gerekçesini de şöyle açıklıyor: Sokakta hayvan kalmayacağı için yerel hayvan koruma görevlilerine de ihtiyaç kalmayacaktır.
🔹Hayvan ticaretini, hayvan üretimini durdurmaya dair tek bir kelime etmiyor.
🔹Bakımevi diye, barınak diye güzelledikleri ölüm kamplarını ve hayvanlara yönelik işkence ve ölümden başka bir anlama gelmeyen yerleri inşa eden ve ekipman temin edenlere teşvik ve mali destek sağlıyor.
🔹Sokaktaki hayvanları toplayıp barınağa hapsetmeyen belediyelere 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası öngörüyor."

AKP'nin 2004 yılında kendi çıkardığı Hayvanları Koruma Kanunu'nun "kısırlaştır-aşıla-yerinde yaşat" maddesine uygun hareket etmediği kaydedilen açıklamada, 20 yıllık sorumsuzluğun hesabının sokak hayvanlarına kesildiği vurgulandı.

'TEK BİR DOSTUMUZU KANLI ELLERİNİZE TESLİM ETMEYECEĞİZ'
23 Mayıs'ta başlayan yaşam nöbetlerinin pek çok kente yayıldığı kaydedilen açıklamada, Türkiye'nin katliam yasasına karşı ayakta olduğu vurgulandı. Yasanın halk nezdinde hiçbir karşılığı olmadığı dile getirilen açıklamada, "Tıpkı çocukları, göçmenleri, kadınları, LGBTİ+ları, engellileri, Kürtleri, Ermenileri, Alevileri öldürelim mi diye soramayacağınız gibi, hayvanların yaşamını da oylama konusu yapamazsınız. İlan ediyoruz: Bugünden itibaren hem kitlesel tepkimizi yükseltmeye devam edeceğiz, hem de hemen şu andan itibaren mahalle mahalle dayanışma ağları öreceğiz. Göreceksiniz, tek bir dostumuzu sizin kanlı ellerinize teslim etmeyeceğiz" ifadeleri kullanıldı.

Eylem boyunca, "Yasayı sokakta biz yazacağız", "Hayvanların kanı AKP'nin elinde", "AKP elini hayvanlardan çek", "Kısırlaştır, aşılat, yerinde yaşat", "Üretimi durdur, ticareti engelle" sloganları atıldı.