21 Eylül 2024 Cumartesi

'Tek tipi getiren KHK iptal edilsin'

İnsan hakları savunucuları, tek tip elbise dayatmasına karşı 5. kez Galatasaray'da bir araya geldi, 696 sayısı KHK'nın iptalini istedi. İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, tek tip elbise dayatmasına karşı yaptığı eylemin 5.sini gerçekleştirdi.
Galatasaray'da bir araya gelen İHD'liler adına açıklamayı MYK Üyesi Sevim Kalman yaptı.
 
Tek tip elbisenin "insan haklarına aykırı olduğu"nun altını çizen Kalman, "Bireyin psikolojisinde derin etkiler bırakır, benlik duygusunu zedeler, kişiyi onurunu zedeler, yargılanan kişiyi hem onu yargılayanlar hem de diğer insanlar karşısında aşağılayıcı bir duruma düşürür" dedi.
 
Tek tip elbise uygulamasının bahanesi ne olursa olsun kabul edilemeyeceğinin altını çizen Kalman, şöyle konuştu: "Buradan tüm vicdan sahibi insanlara sesleniyor ve duyarlı olmaya çağırıyoruz; tek tip elbise insan haklarına aykırıdır, insan onurunu ayaklar altına alır. 696 sayılı KHK’nın uygulanmasına izin vermeyin. Her koşulda ve her yerde insan haklarını savunmakta ısrarcı olun. Her fırsatta tek tip elbise giymeyeceklerini belirten mahpusların dışarıdaki sesi olun."
 
Kalman, iki yıldır devam eden OHAL nedeniyle hapishanelerin katlanılamaz hale geldiğini belirtti ve ekledi: "İnsan hakları, bu süreçte deyim yerindeyse tamamen 'askıya alınmıştır.'"
 
İHD MYK Üyesi Kalman, cezaevindeki hak ihlallerine ilişkin ise şunları söyledi:
"Zorla ayakta sayım, kapasitesini aşan hücrelere çok sayıda mahpusun doldurulması, tedavi hakkının engellenerek mahpusların adeta ölüme terk edilmesi, keyfi verilen disiplin cezalarıyla tahliyesi yaklaşmış mahpusların infazının yakılması, güvenlik adı altında banyo ve tuvalet gibi mahrem yerlere dahi kameraların konması bunlardan sadece bir kaçıdır."
 
Yetkililere seslenen Kalman, "OHAL kaldırılsın, hapishane koşulları düzeltilsin. İnsan hakları korunsun" dedi.