22 Eylül 2024 Pazar

Temelli: Kobanî direnişi olmasaydı IŞİD çeteleri Türkiye'nin başına bela olacaktı

Batman'da halka seslenen Temelli, TSK'nın Kobane'ye yönelik saldırısına tepki gösterdi. Kobane savunmasını hatırlatan Temelli, "Kobanî direnişi olmasaydı IŞİD çeteleri Türkiye'nin başına bela olacaktı" dedi.
HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partisinin Batman İl Örgütünü ziyaret etti, halka seslendi.
 
Siyasi soykırım operasyonlarına dikkat çeken Temelli, "Bu yöntemle seçim kazanacaklarına o denli inanmışlar ki neredeyse bir tane HDP’li bile dışarıda kalmayacak. Ellerinden gelse hepimizi gözaltına alacaklar" dedi.
 
İktidarın bir kez daha sandıkta halkın iradesi ile karşılaşacağını belirten Temelli, yerel seçimlere ilişkin şunları söyledi: "HDP ile uğraşmak HDP’yi düşmanlaştırmak, arkadaşlarımızı gözaltına alıp tutuklamak. Bunlara baktığımızda her şey bütün çıplaklığı ile ortadadır. Türkiye artık bu oyuna gelmeyecektir, bu oyuna gelmediğinin en büyük göstergesi de 24 Haziran seçimleridir. 31 Mart’ta da halkımız bu oyuna gelmeyecektir, sandığa irademiz yansıyacaktır, umdukları ile değil sandıkta bulduklarıyla yüzleşeceklerdir. Sandıkta bu halkın iradesini, barış ve demokrasi mücadelesini, özgürlük mücadelesini bulacaklar."
 
HDP TÜRKİYE DEMOKRASİSİNİN UMUDUDUR
 
"Hiç bir tehdit ve saldırganlığa pabuç bırakmayacağız" diyen Temelli, "Kandil Kandil diyerek, toplumu gererek, savaş ikliminde seçime giderek oylarını artırmayı, bizi baraj altında tutarak böylece 400 milletvekili hedefine ulaşmayı amaçladılar. Ne oldu? Biz barajı geçtik ve onlar 400 vekil alamadılar" diye konuştu.
 
HDP'nin "Türkiye demokrasisinin umudu" olduğunun altını çizen Temelli, şunları söyledi: "Halklar barış içinde, halk demokrasisi içinde, adı demokrasi olup bizdeki gibi demokrasi ile ilgisi olmayan bir yönetimle değil, gerçek demokratik meclisler içinde yaşarken burayı düşmanlaştırıyor, adeta Suriye’deki çözümsüzlük üzerinden iktidarını Türkiye’de sürdürmek istiyorlar. Şimdi bu meşru olmayan yöntemle bütün bir bölgeyi kaosa sürükleme sevdasından vazgeçmiyor. İdlib’de çözüm önemlidir diye bir masa kurdular o masada Suriye halkları yok, Almanlar, Ruslar, Fransızlar var. Militarist olmayan çözümler diyorlar ama bakıyoruz karşımıza Rojava’ya yönelik askeri saldırı ile çıkıyorlar. Biz barış istiyoruz, biz bu iktidar anlayışına son vermek istiyoruz."
 
HDP Eş Genel Başkanı Temelli, 1 Kasım Dünya Kobane gününü de hatırlattı, TSK'nın bugün Kobane'ye yönelik saldırısına tepki gösterdi. 
 
Temelli, şunları söyledi: "2014 yılında "Kobanî düştü düşecek" diyenler Kobanî düşmeyince bütün saldırganlığı ile bizi hedefleştirdi. Kobanî’nin düşmemesi, barış ikliminin yaratılması açısından önemli adımlardan biriydi. Kobanî düşseydi bugün bütün Ortadoğu’da, Türkiye’nin önemli bir bölümünde IŞİD cirit atıyor olacaktı. IŞİD’in kırılması, bu çetelerin yenilmesi anlamında en kritik cephelerden biriydi. O gün bunu savunduk, 'Türkiye’nin barışı Kobanî’den başlıyor' dedik. Gelin insani koridoru açın dediğimizde IŞİD’den medet umanlar adeta Türkiye’yi cehenneme çevirdiler. Bugün Eş Genel Başkanlarımız Kobanî’den dolayı yargılanıyor. O fezlekeleri kimler yazdı? O gün bizleri suçlayan partimizin yargılanmasına neden olan fezlekeleri kimler yazdı? FETÖ’cü savcılar yazdı ve onunla arkadaşlarımız yargılanıyor. Kobanî düşmedi, belki de Türkiye IŞİD saldırısından kurtulmuş oldu. Kobanî ve IŞİD meselesi o denli önemlidir ki. Türkiye’nin yaşadığı son 3 yıla bakın, Ankara, Suruç katliamlarına bakın, hepsinde Suruç’u görürsünüz. Bunlar ortadayken yerel seçimlere gideceğiz, iktidar yine Fırat’ın Doğusu'nu işaret ediyor ve orayı çözümsüzlüğe çevirmeye çalışıyor."
 
DOĞAL İTTİFAKLARIN GELİŞMESİ BÜYÜK ÖNEME SAHİP
 
"Savaşı engellemek tüm demokrasi güçlerinin sorunudur" diyen Temelli, "Yerel seçimlere giderken tüm toplumun yan yana gelmesini sağlayacak şekilde güçlü adımlar atmalıyız. Çalışmalarımız bu konuda sürüyor. Doğal ittifakların gelişmesi büyük öneme sahiptir. Bu halkın yan yana gelmesi ile mümkün olabilir. Hangi inançtan ve düşünceden olursa, yan yana gelmek önemlidir. Barışa ve demokrasiye sahip çıkmak ancak böyle mümkün olur. Kendi adaylarımızı dayatarak değil, halkın görüşlerini rehber edinerek. Türkiye’nin her yerinde adaylar konusunda dayanışma gösterebiliriz. Önemli olan bu ceberrut iktidardan kurtulmaktır. Önemli olan faşizmin kurumsallaşmasını durdurmaktır, bugün bunu yapamazsak yarın bir seçim seçeneği bile kalmayabilir" dedi.