20 Eylül 2024 Cuma

TGC: Instagrama erişim engeli sansürdür

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Instagram ve Anayasa Mahkemesi'nin internet sitesine erişimin engellenmesine tepki gösterdi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu, Instagram ve Anayasa Mahkemesi'nin internet sitesinin engellenmesine tepki açıklaması yaptı. Açıklamada "57 milyon insanın kullandığı instagrama erişimin kapatılması sansürdür. Aynı şekilde İletişim Başkanlığı'nın dezenformasyonla mücadele için attığı adımların basın hürriyetine müdahale olduğuna karar veren Anayasa Mahkemesi'nin internet sitesine erişimin engellenmesi de kabul edilemez. Erişim engelleme kararları bir an önce kaldırılmalıdır" denildi.

Halkın haber alma ve bilgiye ulaşmada önemli rol oynayan internet özgürlüğünün engellendiği bir ülkede, basın ve ifade özgürlüğünden, insan haklarından söz edilemeyeceği belirtilen açıklamada, Türkiye'de sosyal medya platformlarına sık sık erişim engeli getirildiği hatırlatıldı.

57 milyon 100 bin kullanıcısı bulunan Instagram'a yönelik engellemeye ilişkin BTK tarafından yapılan açıklamada, platformun katalog suçlara uymadığı gerekçesiyle kapatıldığının belirtildiğine işaret eden TGC, "Bu karar sansürdür" diye vurguladı.

'AYM SİTESİNE ERİŞİMİN ENGELLENMESİ KABUL EDİLEMEZ'
Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) internet sitesine de İletişim Başkanlığı ile ilgili aldığı karar üzerine erişim engeli getirildiği hatırlatılan açıklamada, bunun kabul edilemez olduğu vurgulandı. 

TGC açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Bağımsız Özgürlük Evi kuruluşunun 2023'te hazırladığı internet özgürlüğü raporuna göre Türkiye maalesef internetin özgür olmadığı 70 ülke arasında 55. sırada yer alıyor. İktidar tarafından medyanın, sosyal medyanın düşman ilan edilmesi, özgürlüklerin korunması yolunda karar veren Anayasa Mahkemesi'nin internet sitesinin kapatılması hukuka aykırı bir durumdur. Demokratik bir toplumda iktidar, özgür basın anlayışına hizmet etmekle sorumludur. Demokratik bir ülkede bütün bilgi edinme platformları özgürce fonksiyonlarını yerine getirmelidir. İktidarı ve muhalefeti erişim engellerinin kaldırılması için göreve davet ediyoruz."