21 Eylül 2024 Cumartesi

Trelleborg işçileri üretimi durdurarak fabrikaya kapandı

Gebze'de toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri süren Petrol-İş üyesi Trelleborg işçileri üretimi durdurarak fabrikaya kapandı. İşçiler, yeni dönem TİS sürecinde patronun talepleri karşısında duyarsız davranmasına tepki göstererek "Açlıktan ölmeyiz biz bu yoldan dönmeyiz" sloganını attı. Ücretlerin asgari ücretin altına düştüğünü belirten işçiler, ekonomik koşulların kendilerini bu eylemi yapmaya mecbur bıraktığını söyledi.

Gebze Plastikçiler Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Trelleborg fabrikasında işçiler temmuz ayında TİS görüşmelerine başladı. Evrensel'den Hasret Gültekin Kozan'ın haberine göre gelinen süreçte patronun duyarsız tavırları ve somut adımların atılmaması üzerine işçiler üretimi durdurarak fabrikaya kapandı. Fabrikaya gelerek işçilerle toplantı yapan Petrol-İş Gebze Şube yöneticileri, işçilerin taleplerinin karşılanması için patrona süre verdi. Fabrika içerisinde yapılan toplantının ardından kapıya doğru "Açlıktan ölmeyiz biz bu yoldan dönmeyiz", "Direne direne kazanacağız" ve "İşçiler açken patronlara huzur yok" sloganları atarak yürüyen işçiler, talepleri karşılanana kadar fabrika içinde bekleyecek.

'EN İYİ ŞEKİLDE TAMAMLAMAK İSTİYORUZ'
Fabrika önünde gazetemiz Evrensel'e konuşan Petrol-İş Gebze Şube Başkanı Eyüp Akdemir, süreci en iyi şekilde tamamlamak istediklerini belirtti. Trelleborg yönetimiyle uzun bir toplantı yaptıklarını belirten Akdemir, "CEO'nun Amerika'da olması sebebiyle saat farkı sorunu yaşıyoruz. İster istemez uzun soluklu bir toplantı trafiği oldu ama sonuç elde edemedik. Genel müdürle tekrardan bir telefon trafiği yaptık, somut bir çalışma istedik. Onlar da en yakın ayın 25'ine kadar bir çalışma yapabileceklerini söyledi. En son pazartesi bir toplantımız var, o gün uyuşmazlığı tutmamız gerekiyor. Onun ardından takvimi işlettiğimizde grev ilanımız aşağı yukarı 1 ayı bulur. Resmi grevimize ramak kala fiili bir grev gerçekleştiriyoruz. Fiili grevlerin ülkede yasal sonuçları belli, bunu da belli bir dengede yürütmemiz gerekiyor. Bu hafta böyle geçecek gibi gözüküyor" dedi.

'EN İYİ ŞEKİLDE SÜRECİ TAMAMLAMAK İSTİYORUZ'
Ekonomideki durumun TİS masasında iyi anlatılması gerektiğini vurgulayan Akdemir, "Toplu sözleşmelerde yabancı sermaye dışarıdan bakınca resmi enflasyonu baz alıyor. Ama böyle olunca ülkedeki yangını kimse hissetmiyor. Bu yangını hissettirebilmek gerekiyor. TİS masasında doğru bir anlatımla yaşanılan süreci anlatabiliyoruz. Ülkenin bu koşulunda kolay bir süreç değil ama elimizden gelen gayretle, en iyi şekilde süreci tamamlamak istiyoruz" diye konuştu.