21 Eylül 2024 Cumartesi

Trendyol direnişçileri eylemlerini genel merkez önüne taşıdı

Direnişlerini Trendyol deposu önünden genel merkeze taşıyan Trendyol işçileri, sadaka değil haklarını istediklerini vurguladı. İşçiler, nöbeti başlattıktan bir süre sonra işkenceyle gözaltına alındı.

Trendyol'un Esenyurt'ta bulunan deposunda baskı ve ağır çalışma koşullarına karşı PTT-Sen ve DGD-Sen üyesi oldukları için işten atılan işçiler, direnişlerini 30'uncu gününde Maslak'ta bulunan Trendyol Genel Merkezi önüne taşıdı. "Trendyol işçiye hesap verecek" pankartı açılan eyleme Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) milletvekili Kezban Konukçu'nun yanı sıra çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü ve sendika temsilcisi destek verdi.

İşçilerin eylemi öncesi Trendyol Genel Merkezi polis ablukasına alındı. İşçiler, sloganlarla genel merkez önüne geldi.

ÖZDEK: SADAKA İSTEMİYORUZ
Eylemde konuşan Trendyol işçisi Emre Özdek, mücadelelerini kararlı bir şekilde devam ettirdiklerini söyledi. "Bugün yine genel merkez önündeyiz. Çağrımızı yineliyoruz: Gaspçı değiliz, sadaka da istemiyoruz. Hakkımızı aramak için onurlu bir mücadele veriyoruz. Burada bulunan arkadaşlarımızın hepsi anayasal haklarını talep ettikleri için işten atılmış. Bu çağrıyı da duymamakta ısrar eden Trendyol'a karşı direniş başlatmış" diyen Özdek, direniş sürecinde siyasilere, sanatçılara ve tüm topluma büyük sorumluluk düştüğünü vurguladı.

"Patronlar işlerine geldikleri zaman yasaların arkasına sığınıp bizi polisle karşı karşıya getirmeyi biliyorlar, sanki kendileri çok yasalara riayet ediyorlarmış gibi" diyen Özdek, direnişin sesinin daha güçlü duyurulması gerektiğini kaydetti.

ŞEN: BU İŞÇİLER SİZİN DENETLEMEDİĞİNİZ YASALAR YÜZÜNDEN BU HALE GELİYOR
PTT-Sen Genel Başkanı Süleyman Şen, işçilerin "Kiramı nasıl ödeyeceğim" diye sorduğunu kaydederek, bu sorunun muhatabının Çalışma ve Adalet bakanlıkları olduğunu söyledi. Bakanlara seslenen Şen, şu ifadeleri kullandı: "Bu işçiler sizin denetlemediğiniz yasalar yüzünden bu hale geliyor. Müfettiş göndermiyorsunuz, müfettiş sayısı yetersiz. Bu işçilerin hakları gasp ediliyor. 'Sendika anayasal hak' diyorsunuz, sendikalar kanunu diyorsunuz. İşçiler kapının önüne koyuluyor. Neredesiniz siz? Denetleyin bu yasaları."

İşçilerin sendikalı oldukları öğrenildiğinde kapı dışarı edildiğini ve mahkeme yolu gösterildiğini ifade eden Şen, işçilerin 3 kuruş para için senelerce mahkemelerde süründürülmek istendiğini vurguladı. Şen, "Böyle bir dünya yok. Buna müsaade etmemeye çalışıyoruz. Bir avuç sendika var Buna direnen, buna karşı durmaya çalışan. gerçekten bir avucuz, direnmeye çalışıyoruz" dedi.

İşçilerin olan yasaları uygulatmak için mücadele verdiğinin altını çizen Şen, "Yasa bu hakkı vermiş, ben de bu hakkı kullanayım diye uğraşıyoruz. Geri geri gidiyoruz. Mücadele edersin, ileri gidersin. Biz yerimizde kalmaya çalışıyoruz. Bunu kabul etmek istemiyoruz" dedi.

KONUKÇU: TRENDYOL İŞÇİLERİNİN DİRENİŞİ BİZİM DİRENİŞİMİZ
Yeşil Sol Parti milletvekili Kezban Konukçu, "Trendyol işçilerinin direnişi bizim direnişimizdir. Sizin sesinizi, bu feryadı her yerde duyurmak için elimizden geleni yapacağız" dedi. Keyfi bir sistemle karşı karşıya olduklarını ve var olan yasaların bile uygulanmadığını dile getiren Konukçu, bu keyfiliğe karşı direniş ve dayanışmadan başka bir yol olmadığını söyledi.

ACAR: BİR AVUCUZ AMA ASLA GÜÇSÜZ DEĞİLİZ
DGD-Sen Genel Başkanı Neslihan Acar, PTT-Sen'le birlikte kuruldukları günden beri depo işçileriyle direnen bir sendika olduklarını vurguladı. Taleplerinin çok basit olduğunu vurgulayan Acar, "Olduğumuz yeri korumaya çalışıyoruz" dedi. Muhalefetten kimseyle dahi görüşemediklerini kaydeden Acar, "CHP'sinden, İYİ Partisi'nden 'İşçi sınıfına gelecek günler yakın, her şeyi biz çözeriz, her şey güzel olacak' diyenlerin şimdi telefonlarına dahi ulaşamıyoruz" ifadelerini kullandı.

"Herkes silkelensin, kendine gelsin. Bir avucuz ama asla güçsüz değiliz" diyen Acar, ülkenin dört bir yanında milyonlarca işçinin direnişçi işçilerin mücadelesini izlediğini anlattı. Önlerini kesenin sadece yasalar değil sendika konfederasyonları olduğuna işaret eden Acar, konfederasyonların da işçi direnişlerinde sessizliğini koruduğunu söyledi. "Kendinizi korumak için bile direnmek zorundasınız, sokağa çıkmak zorundasınız. Bu zorunluluk, lütuf değil" diyen Acar, hem uluslararası sermaye tekellerine, hem de sarı sendikalara karşı çıkacaklarını söyledi.

Eylem boyunca, "İşçiler açken patronlara huzur yok", "İşçiyiz haklıyız kazanacağız", "Trendyol şaşırma sabrımızı taşırma", "Trendyol işçiye hesap verecek" sloganları atıldı.

Eylemin ardından işçiler direnişlerini taşıdıkları genel merkez önünde nöbeti başlattı. Bir süre bekleyişlerini sürdüren işçiler, işkenceyle gözaltına alındı. Polis basın emekçilerinin görüntü almasını darp edip, alantan uzaklaştırarak engelledi.

ŞEN: DİRENMEYE DEVAM EDECEĞİZ
İşçiler, gece saatlerinde sağlık kontrollerinin ardından serbest bırakıldı. Hastane önünde açıklama yapan PTT Sen Genel Başkanı Süleyman Şen, işçilerin darp edildiğini belirtti. Şen, "Ellerimiz ters kelepçeliyken vurmaya devam ettiler. Bu kamuoyunun sessizliğinden gelen güçtür. Basını uzaklaştırıyor, ondan sonra içeride yapacağını yapıyorlar. Polis gözdağı vermek için bu kadar sert müdahalede bulunmuştur. Ancak biz buradayız, yılmadık, yıkılmadık. Haklı talebimizi sürdürmeye, direnmeye devam edeceğiz."