6 Ekim 2024 Pazar

TTB: Yoksullukla mücadele etmek suç değil, Dr. Selim Ölçer'in yanındayız

Türk Tabipleri Birliği, Dr. Mehmet Selim Ölçer'e verilen hapis cezasını kınayarak "Sağlıksızlığa yol açan yoksullukla mücadele etmek suç değildir, Dr. M. Selim Ölçer'in yanındayız" dedi.

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi (TTB), Sarmaşık Yoksullukla Mücadele Derneği Yönetim Kurulu üyesi ve eski TTB Başkanı Başkanı Dr. Mehmet Selim Ölçer'in 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırılmasına tepki göstererek "Diyarbakır halkının yoksulluk sorunlarını çözmek amacıyla kurulan ve insani yardım faaliyetlerinde bulunan bir derneğin suçlulaştırılması, kurucularından biri olan Dr. M. Selim Ölçer'e ceza verilmesi kabul edilemez" dedi.

Türk Tabipleri Birliği, Dr. Mehmet Selim Ölçer'in TTB Merkez Konseyi 1990-1995 dönemi başkanı, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Kurucular Kurulu üyesi ve tüm yaşamını sağlık hakkı, emek, barış ve demokrasi mücadelesine adadığını belirterek "TTB'nin değerlerinden olan Dr. M. Selim Ölçer'in toplumun yaşam ve sağlık hakkına, emek, barış, demokrasi ve hekimlik değerlerinin savunusuna adanmış iyi bir insan, iyi bir hekim olduğunu biliyoruz" dedi.

KHK ile kapatılan Sarmaşık Derneği'nin Diyarbakır'da 2006'da büyükşehir belediyesi, sivil toplum kuruluşları, siyasi parti temsilcileri ve meslek birliklerinden 32 kurucunun bir araya gelerek oluşturduğu bağımsız bir kuruluş olduğunu belirten TTB, "Sarmaşık Derneği yoksullukla ilgili araştırmalar yapma ve yoksullukla mücadelede dayanışma amacıyla kuruldu. Dernek, kapatılması ile birlikte 5 bin 400 ailenin, yani 32 bin insanın açlık tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını belirtmektedir. Diyarbakır halkının yoksulluk sorunlarını çözmek amacıyla kurulan ve insani yardım faaliyetlerinde bulunan bir derneğin suçlulaştırılması, kurucularından biri olan Dr. M. Selim Ölçer'e ceza verilmesi kabul edilemez. Sağlıksızlığa yol açan etkenlerden biri olan yoksullukla mücadele etmek suç değil, mesleğimizin gereğidir. Yargının siyasallaştığı, hukukun araçsallaştığı bir dönemde Dr. M. Selim Ölçer'e somut hiçbir delile dayanmadan verilen ceza hukuksuzdur, hükümsüzdür. Dr. M. Selim Ölçer'e bile ceza veren tüm bu akıl tutulmasına rağmen inatla ve kararlılıkla doğru bildiğimizi yapmaya, yoksulluk başta olmak üzere insan yaşamını ve sağlığını olumsuz etkileyen bütün süreçlerle mücadele etmeye devam edeceğiz" diye belirtti.

DAVA HAKKINDA
Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 2016 yılında kapatılan Sarmaşık Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Yönetim Kurulu üyeliği bulunduğu için "terör örgütüne bilerek isteyerek yardım etmek" suçlamasıyla Dr. Mehmet Selim Ölçer hakkında açılan davanın duruşması Diyarbakır 9'uncu Ağır Caza Mahkemesi'nde dün görüldü. Davada dernek faaliyetleri terörizmle irtibatlandırılmış, mahkeme, Dr. Mehmet Selim Ölçer'e "terör örgütünün hiyerarşik yapısına dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme" iddiasıyla 2 yıl 1 ay hapis cezası vermişti.

Sarmaşık Yoksullukla Mücadele ve Sürdürebilir Kalkınma Derneği (Sarmaşık Derneği) Diyarbakır'da açlık sınırı altında yaşayan yurttaşlara gıda vb. temel ihtiyaçlarının karşılanması ve ekonomik destek amacıyla 2006 yılında kuruldu. 10 yıla aşkın faaliyet gösteren dernek 22 Kasım 2016'da 677 sayılı KHK ile kapatıldı. Kapatılmanın ardından dernek yöneticileri ve üyeleri hakkında başlatılan soruşturmalardan bazıları "örgüte bilerek isteyerek yardım etmek" iddiasıyla davalara dönüştü. 

Yönetim Kurulu üyeliği bulunduğu gerekçesiyle bu suçlama ile yargılanan isimlerden Gazeteci Mahmut Oral hakkında geçtiğimiz 14 Eylül'de Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasında beraat kararı verildi. Aynı suçlama yönetilen kimi dernek üyeleri yine beraat ederken, bazı isimler hakkındaki yargılamalar ise devam ediyor.