22 Eylül 2024 Pazar

Türk-İş patronlar ve iktidarın belirlediği asgari ücrete biat edecek

Asgari ücret görüşmeleri başlamadan işçilere açlık sınırında bir ücreti reva gördüklerini açıklayan Türk-İş, komisyonun ilk toplantısının ardından da iktidar ve patronların belirleyeceği asgari ücrete biat edeceklerini duyurdu. Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, mutabakat sağlanamaması durumunda imza atmayacaklarını, bunun ötesinde de yapacakları bir şeyin olmadığını öne sürdü.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını önceki gün yaptı. Toplantıdan günler önce Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, işçilere açlık sınırı olarak belirledikleri 7 bin 785 TL'yi reva gördüklerini açıkladı. Türk-İş'in işçilerin nasıl yaşadığına ilişkin bir derdi olmadığı bu açıklamadan anlaşılırken komisyon toplantısına katılan Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak da dün benzer bir açıklama yaptı.

Kavlak, ilk toplantıda iktidar ya da patronlardan bir teklif gelmediğini söyledi. Mutabakat sağlanamaması durumunda Türk-İş ne yayacağı şeklindeki soruya yanıt veren Kavlak, "Asgari Ücret Tespit Komisyonu 40 yıldır toplanıyor, Türk-İş'in imza atmamanın dışında bir eylem yapma şansı yok. Çünkü asgari ücret ile örgütlü değil" yanıtını verdi. Asgari ücretle ilgili bir mücadele perspektifleri olmadığını itiraf eden Kavlak, aynı zamanda işçileri temsil etmedikleri halde komisyon toplantılarına katıldıkları itirafında da bulundu.

Kavlak, "Ben sendikacıyım. Bir işyerinde toplu sözleşme müzakerelerine giriyorum. Anlaşamıyorum, arabulucu geliyor. Anlaşamıyorum, grev kararı alıyorum. Grevi uygulama kararı alıyorum. Zurnada peşref aranmaz diyorum, basıyorum grevi. Ya sözleşme süreci bitiyor ya grev devam ediyor. Burada öyle bir şey söz konusu değil" demesine rağmen, asgari ücretin belirlenmesi şekline itiraz etmemesi dikkat çekti.

Patronlar ve iktidarın teklifini kabul etmemeleri durumunda imza atmamakla yetineceklerini söyleyen Kavlak, "Bunun ilerisinde bizim yapabileceğimiz bir şey yok. 15 kişilik komisyonda biz sadece beş kişiyiz. Oy çokluğu ile alınıyor kararlar. Geçmişte nasıl oy çokluğu ile karar alınmışsa yine o şekilde alınacak" diyerek işçilerin bir kez daha açlık ve sefalet ücretine mahkum edileceklerini söylemiş oldu.