3 Ekim 2024 Perşembe

'Türkiye KDP üzerinden Irak siyasetine hakim olmaya çalışıyor'

Gazeteci Bêritan Zagros, Barzani- Erdoğan görüşmesinin bölgeye yönelik saldırıların yanı sıra Irak'ta yapılacak cumhurbaşkanı seçimlerine ilişkin de olduğunu belirterek, "Türkiye, KDP ve Sünniler üzerinden Irak siyasetine hakim olmaya çalışıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'ye ait savaş uçakları, 1 Şubat'ta Mexmur Mülteci Kampı, Şengal ile Kuzey ve Doğu Suriye'nin Dêrîk ve Şehba köylerini bombaladı. Türkiye'nin saldırısının hemen ardından Federe Kürdistan Bölgesi Başkanı Nêçirvan Barzani Ankara'ya gelerek, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüştü. Bu görüşmeden iki gün sonra Erdoğan, Ukrayna ziyareti dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtlayarak, "Barzaniler farklı duruşlarını her geçen gün ispatlıyorlar" dedi. Gazeteci Bêrîtan Zagros, Nêçirvan Barzani-Erdoğan görüşmesinin yansımalarını ve bölgedeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

'CENAZELER TOPRAĞA VERİLMEDEN FOTOĞRAF SERVİS EDİLDİ'
Saldırıların hemen ardından Barzani ve Erdoğan görüşmesinden fotoğrafın bilinçli kamuoyuna yansıtıldığını belirten Zagros, görüşmenin saldırılarda yaşamlarını yitirenlerin cenazeleri toprağa verilmeden gerçekleştiğini söyledi. Zagros, Erdoğan'ın, Kürt halkına "KDP ve Barzani ailesi bizimle hareket ediyor. Kürtlere karşı yaptığımız katliamların da ortağıdır" mesajını verdiğini dile getirdi. Zagros, ziyaretle Barzani'nin Kürt halkının gözünden tamamen düştüğünü ifade etti.

BARZANİLER ARASINDA ÇELİŞKİ
Barzaniler arasında açık bir şekilde olmasa da iktidar kavgası olduğunu ifade eden Zagros, "Barzanilerin arasındaki çelişkilerden dolayı Neçîrvan Barzani Başbakanlıktan alınıp Kürdistan Bölgesi Başkanlığı'na getirildi. Yetkileri sınırlandırılmış oldu. Bu durumun kendisi bile Neçîrvan Barzani'nin hattının etkisiz kılınması içindi. Mesrûr Barzani Başbakan olduğundan beri Kürtlerin düşmanları AKP ve MHP'ye kendilerini ispatlamak için yarış içindeydi. Buna rağmen Türkiye, Mesrûr Barzani aracılığıyla Rojava, Şengal, Mexmur ve birçok alana karşı planlarını yerine getiremedi. Mesrûr Barzani aracılığıyla Kürtlere karşı tüm kartlarını denedi ve istediği sonucu alamadı. Sonuç alamayınca bir kez daha Neçîrvan Barzani'nin diplomatik, siyasi ve ticaret tarafını kullanmaya çalıştı. Bu şekilde zayıflığını ve iktidara olan sevgisini körükleyip bir kez daha kullanacak" diye konuştu.

'CELLADINDAN MEDET UMUYORLAR'
Barzani'nin Erdoğan ile görüşmesinin tüm Kürt ve Federe Kürdistan Bölgesi kamuoyunda "yüz karası" olarak tanımlanmasına neden olduğunu kaydeden Zagros şöyle devam etti: "Kürtler, Barzanilerin ve KDP'nin Kürt düşmanlığının farkındadır. KDP'nin tarihi bu tür örneklerle doludur. Kürtlerin, KDP ve Barzanilerden ulusal bir tutum sergileme umudu yok. Erdoğan Kürdistan Bölgesi'nin statüsünü bile tanımıyor. Erdoğan resmi hesabında Arapça olarak 'Kuzey Irak Yönetimi Başkanı' yazmıştı. Başûrlu aydın ve siyasiler de eleştirilmeli, karşı durmalıdır. AKP ve MHP 'den Başûr'un statüsünün tanınacağına dair umutları var. Erdoğan'dan beklentilerinin olması üzücü ve utanç verici bir durumdur. Halen referanduma karşı tavırları canlı bir örnek olarak hepimizin gözleri önündedir. Herkesten önce karşı çıkan Erdoğan ve devleti idi. Hatta sadece karşı çıkmakla kalmadı, açıkça tehdit etti, hakaret etti ve havalimanlarını Kürdistan uçaklarına kapattı. Irak'la beraber Güney ve Kuzey sınırlarında tatbikat yaptılar. Halen düşman ve celladından bir gün onların özgürlüklerini tanıyacak ve yaptıklarından vazgeçecekler diye medet umuyorlar."
 
'ZİYARET KATLİAM ORTAKLIĞIDIR'
Zagros, "Nêçîrvan Barzani'nin Erdoğan'ı ziyaret etmesi ve Kürtlerin başarılarından söz etmesi beklentisi içerisine girmesi, büyük bir yanılmadır. Onurlu ve siyasi ahlak sahibi bir Kürdün Erdoğan-Barzani görüşmesine umut bağlayacağını ve bundan olumlu bir şeylerin gerçekleşeceğine inanması mümkün değildir. Kürtler, Barzani'nin Erdoğan'ın ayağına gitmesinin Kürtlerin kazanımlarına karşı olduğunu biliyor. Nêçîrvan Barzani'nin ziyareti Kürtlere zarardan başka bir şey getirmez. Bu ziyaret Kürtlere karşı yapılan katliamların ortaklığıdır. Kürtler haklarını, özgürlüklerini büyük bedeller ödeyerek kaşıkla kazanırken, Barzani ve KDP kürekle dağıtıyor" diye konuştu.

IRAK SEÇİMLERİNE MÜDAHALE
Erdoğan ve Barzani arasındaki görüşmenin Irak'taki cumhurbaşkanlığı seçimlerine müdahale anlamını taşıdığını da belirten Zagros, "Irak'ta yeni hükümet, yeni cumhurbaşkanının seçilmesi gündemde. Türkiye, ABD ve İran'ın müdahalelerinden dolayı Kürt halkının ve tüm Irak halkının çıkarlarına dayalı demokratik bir hükümet kurulamıyor. Türkiye, KDP ve Sünniler üzerinden Irak siyasetine hakim olmaya, İran ise Şii Koordinasyonu ile Irak siyasetindeki egemenliğini korumaya çalışıyor. Bu nedenle taraflar arasında şiddetli bir çatışma yaşanıyor. Bölgedeki kulislere ve medyada yapılan bazı açıklamalara göre; Mukteda Sadr, Neçîrvan Barzani'den cumhurbaşkanlığına aday olmasını istemiş, ancak Kürtler ve Irak güçleri arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle sıcak bakmamış. Türkiye'nin yeni Irak hükümeti ve cumhurbaşkanlığını da Neçîrvan Barzani ile konuştuğu tahmin ediliyor. Türkiye, Kürdistan ve Irak politikasını KDP üzerinden uygulamak istiyor. Erdoğan'ın 'Neçîrvan Barzani ile Irak'taki durumu da görüştük. Cumhurbaşkanlığı seçimiyle orada yeni bir safha başlayacak' söylemleri bu görüşü doğruluyor. Erdoğan, Irak siyasetine Barzani aracılığıyla müdahalesini ve Irak'taki gerginliğini derinleştirilmesindeki rolünü açıkça dile getirdi. Erdoğan'ın, Hoşyar Zebarî yerine Neçîrvan Barzani'den kendisini aday göstermesini istemiş ve bu mesajı Irak'ın bazı bölgelerine ulaştırmış olabilir" ifadelerini kullandı.