22 Eylül 2024 Pazar

TÜRKSAT'ın mali denetimi de yabancı şirkete verilmiş

Mecliste KİT Komisyonu'nda TÜRKSAT'ın mali denetiminin "Price Waterhouse Coopers" şirketine teslim edildiği ortaya çıktı.
Meclis KİT Komisyonu toplantısında TÜRKSAT'ın hesapları denetlendi. CHP'li Deniz Yavuzyılmaz, TÜRKSAT'ın mali denetiminin "Price Waterhouse Coopers" şirketine verilmesini eleştirdi.
 
Yavuzyılmaz, şirket ile ilgili, SPK'den idari ceza ve Amerika'da da aldığı çeşitli cezalar olduğunu bilgisini vererek "Mevzuata aykırı olarak bir firmanın mal varlığının azaltılmasıyla ilişkili olduğu tespit edilmiş, 269 bin 500 lira idari para cezası almış bu denetim firması, yabancı menşeili. Kalite kontrol denetimindeki eksiklikler ve mevzuata aykırılıklar dolayısıyla 280 bin TL ceza almış, aynı zamanda Amerika'da da 5 milyon dolar ceza almış" dedi.
 
Yavuzyılmaz, TÜRKSAT gibi stratejik bir kurumun mali verilerinin ve satın alımlarının analiziyle, önemli bir bölümü gizlilik içermesi gereken ulusal plan ve stratejilerin açığa çıkacağını, söz konusu mali denetim yoluyla bu donelerin uluslararası bir firmanın eline geçmiş olacağını belirtti.
 
TÜRKSAT Genel Müdürü Cenk Şen ise gelen sorulara sözlü değil daha sonra yazılı olarak yanıt vereceklerini belirtti. 
 
MHP Ankara Milletvekili Mevlüt Karakaya ise yabancı şirketlerin 'Franchise' şeklinde işletildiğini, denetim yapanların yerli olduğunu savundu.