30 Eylül 2024 Pazartesi

'Tutsakların talepleri karşılansın'

Diyarbakır ve İzmir'de eylemlerini sürdüren tutsak yakınları, hapishanelerden cenaze çıkmasını istemediklerini kaydetti.

Tutsak yakınlarının hasta ve infazı yakılan tutsakların durumuna dikkat çekmek; tahliyeleri önündeki engellerin derhal kaldırılması ve tahliye edilmeleri için başlattıkları Adalet Nöbetleri sürüyor. Nöbet eylemi Diyarbakır'da 288., İzmir'de ise 106. gününe ulaştı.

DİYARBAKIR
Diyarbakır Adli Tıp Kurumu (ATK) önünde bir araya gelen tutsak yakınlarının eylemine Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Tutuklu Aileleri İle Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER),  Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır 78 Girişimi üyeleri ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şube üyeleri de destek verdi.

Tutsak yakınlarından Herdem Merwanî, vedalaşma değil yaşam hakkı istediklerinin altını çizdi. Seslerine ses olma çağrısı yapan Merwanî, "Çünkü bu talep insanlık talebidir" dedi.  

Tutsakların başlattığı açlık grevi direnişine dikkat çeken Merwanî, tutsakların talebini sahilendiklerini dile getirdi. Siyasi partilere ve Adalet Bakanlığı'na çağrı yapan Merwanî, hapishanelerden ölüm haberi almak istemediklerini bu nedenle tutsakların taleplerine hemen yanıt verilmesi gerektiğini kaydetti.

Eylem, "Biji berxwedana zindana" ile "Hak hukuk Adalet" sloganları son buldu. 

İZMİR
İzmir'de ise Buca Kırıklar Hapishanesi önünde "Hasta tutuklulara özgürlük" ve "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın" yazılı önlüklerin giyildiği eylemde, sık sık "Bijî berxedana zindanan" ve "Hak, hukuk, adalet" sloganları atıldı. Eyleme, Ege Tutuklu ve Hükümlü Yakınlarıyla Dayanışma Derneği (EGE-TUHAYDER) üye ve yöneticileri de katıldı.

Tutsak yakını Sultan Yağmekan, devletin direnişlerini görmezden geldiğini belirtti. Tutsaklar üzerindeki baskıların arttığını söyleyen Yağmekan, "Kırıklar'da 3 hasta tutuklu açlık grevine girdi. Bu nasıl olur? Çocuklarımızı öldürülüyorlar. Oğlumla en son konuştuğumuzda 2 aydır ilaçlarının verilmediğini söyledi. 'İlaç yok' diyorlarmış. İlaçlar nasıl olmaz? Biz anneyiz, bu durumu kabul etmiyoruz. Kanımızın son damlasına kadar her yerde çocuklarımız için mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.

Tutuklu yakını Hanife Gümüş, hak ihlallerinin sonlandırılması çağrısı yaparak, "Bu zulme, katliama artık yeter. Biz kan, katliam istemiyoruz. Biz barış istiyoruz. Bu ülkeye barış getirin ki ülke yaşanabilir olsun. Kürdistan'da insan bırakmadınız, artık ağaçları satıyorsunuz. Artık askerler ölmesin, zindanda çocuklarımız ölmesin" ifadelerini kullandı.

Tutsak yakını Hanım Sever ise, şunları söyledi: "Kürtleri, hastaları tutuklayacaklarına, mafyayı alıp cezaevlerine götürsünler. Artık ölümler yaşansın istemiyoruz. Hasta tutuklular, Aysel Tuğluk serbest bırakılsın istiyoruz. Sabrımız kalmadı, biz anneyiz herkes için yüreğimiz yanıyor. Tecrit kaldırılsın, İmralı'ya gidilsin barış sağlansın. Artık yeter biz ölümler olsun istemiyoruz. Ellerinizi vicdanınıza koyun biz adalet istiyoruz."
Tutsak yakınlarının açıklaması sırasında hapishaneden alkış ve ıslık sesleri yükseldi. Tutsak yakınları da sloganlarla yanıt verdi. Açıklama, oturma eylemiyle sona erdi.