21 Eylül 2024 Cumartesi

Tuzla TOKİ şantiyesinde işçinin hayatı hiçe sayılıyor

Gölem Elektrik bünyesinde Tuzla TOKİ şantiyesinde çalışan taşeron işçiler her gün ölümle burun buruna, insanca yaşam koşullarından uzak çalışıyor. İSİG önlemlerinin alınmadığı şantiyede yaşanan kazalarda işçilerin yardımına diğer işçiler koşuyor.

İnşaat sektöründe işçiler insanca yaşam onuruna aykırı şantiyelerde çalışmaya zorlanıyor, işçi sağlığı ve güvenliği önlemleri alınmayarak işçinin hayatı hiçe sayılıyor. İstanbul'un Tuzla ilçesinde yapımı devam eden 508 konutlu TOKİ şantiyesinde yüzden fazla işçi ölümle burun buruna, sağlıksız koşullarda çalışıyor.

ŞANTİYE İŞÇİLERİN ÖLÜM RİSKİ YÜKSEK
Ajansımıza ulaşan işçiler şantiyede hiçbir işçi sağlığı ve güvenliği önlemi alınmadığını, tahtalarla yol yapıldığını, panoların çıplak halde yerde bırakıldığını, yüksek ve tehlikeli yerlere herhangi bir işaret veya önleyici engel konulmadığını aktardı.

YARALANAN İŞÇİYE DİĞER İŞÇİLER YARDIM EDİYOR
Hiçbir İSİG önleminin alınmadığı şantiyede, İSİG uzmanı/teknikeri de yok. İş kazalarının sıkça yaşandığı şantiyede, yaralanan işçiyle diğer işçiler ilgileniyor.

İŞÇİLERE ZORLA EVRAK İMZALATILIYOR
İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili evrak imzalatılan işçiler kaderine terk ediliyor. İşe girişlerde sağlık taraması yapılmıyor, sağlık raporu çıkartılmıyor işe girişler sadece kimlik üzerinden yapılıyor.

KOĞUŞLAR LAVABOLARDAN AKAN SUYLA BATAK HALDE
İşçilerin kaldığı koğuşların önü lavabolardan akan suyla batak haline döndü. Koğuşlar şantiye sahasıyla dip dibe. İşçilerin kaldığı koğuşlarda kıyafet dolabı bulunmuyor, şantiyenin çamaşırhanesi yok alınan çamaşır makineleri bozulduğu ve tamir edilmediği için işçiler kıyafetlerini elle yıkamak zorunda kalıyor.

TAŞERON İŞÇİLERİN İZİN YAPMASINI ENGELLİYOR
Gölem Elektrik bünyesinde çalışan işçilere Taşeron tarafından ayda 4 yerine 2 pazar izni veriliyor; resmi tatil günleri ve bayramlar mesai yerine normal çalışma olarak sayılıyor, çalışmazlarsa maaşlarından kesiliyor. Çalışmadıkları takdirde o gün maaşlarından kesiliyor.

YARALANAN İŞÇİLER İÇİN İŞLEM YAPILMIYOR
Düşüp yaralanan işçilerin olmasına rağmen de önlem alınmıyor, gerekli hiç bir işlem yapılmıyor.