4 Aralık 2024 Çarşamba

UCM kararına dünyadan tepkiler

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Gazze'de işlenen savaş suçları nedeniyle İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama kararını çok sayıda ülke desteklerken, ABD kararı reddettiğini açıkladı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), siyonist İsrail devletinin 1 yılı aşkın süredir Gazze'de işlediği savaş suçları gerekçesiyle İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama kararı çıkardı. Karara göre, Netanyahu ve Gallant'ın, UCM'ye taraf herhangi bir ülkeye seyahati durumunda, o ülkenin yetkili makamları tarafından tutuklanarak Lahey'e teslim edilmesi gerekiyor.

ABD: TEMELDEN REDDEDİYORUZ
Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Netanyahu ve Gallant hakkındaki tutuklama kararına tepki gösterdi. Bir Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü, yaptığı açıklamada UCM'nin kararını reddettiklerini belirtti. ABD'li sözcü, "ABD, Mahkemenin İsrailli üst düzey yetkililere tutuklama emri çıkarma kararını temelden reddediyor" ifadesini kullandı.

UCM'nin İsrail'le ilgili olarak yargılama yetkisinin olmadığını savunan sözcü, bundan sonraki sürece ilişkin İsrail ve diğer ortaklarıyla koordinasyon halinde olacaklarını belirtti.

ARJANTİN'DEN TEPKİ
Arjantin, tutuklama kararına tepki gösterdi. Arjantin Devlet Başkanlığı Basın Biriminden yapılan açıklamada, "UCM'nin, İsrail Başbakanı ve eski Savunma Bakanı hakkında tutuklama emri çıkarmasına kesinlikle katılmıyoruz. Bu karar, Hamas ve Hizbullah gibi terör örgütlerinin sürekli saldırıları karşısında İsrail'in meşru savunma hakkını göz ardı ediyor" ifadeleri kullanıldı.

AB YÜKSEK TEMSİLCİSİ BORRELL: SAYGI DUYULMALI VE UYGULANMALI
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, tutuklama kararına saygı duyulması ve bunun uygulanması gerektiğini söyledi. Tüm AB ülkelerine çağrıda bulunan Borrell "AB'nin de dahil olduğu tüm mahkeme üye ülkelerini kararı uygulamaya davet ediyorum" dedi.

FRANSA BELİRSİZLİĞİNİ KORUYOR
Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Christophe Lemoine, Netanyahu hakkındaki tutuklama emrini ülkesinin uygulayıp uygulamayacağı konusunda net bir cevap vermeyerek, bu konunun hukuki olarak çok ihtiyatlı davranmayı gerektiren bir durum olduğunu belirtti.

Lemoine, bakanlığın haftalık basın toplantısında, gazetecilerin ısrarlı sorularına rağmen, Fransa'nın, ülkesine geldiği taktirde Netanyahu'yu tutuklayıp tutuklamayacağı konusunda net bir cevap vermekten kaçındı.

Christophe Lemoine, "İsrail konusundaki ilk sorunuza gelince, bu noktayı gerçekten yakından takip ettik, çünkü uluslararası ceza adaleti, bizim için uluslararası istikrarın bir garantisi, tüm durumlarda bağımsız ve tarafsız bir şekilde uygulanabilmeli. Bu dosya da dahil olmak üzere diğer tüm dosyalarda, bağımsız bir şekilde hareket eden mahkeme savcısının çalışmalarını destekliyoruz" ifadesini kullandı.

UCM Başsavcısı Kerim Han daha önce tutuklama emri talep ettiğinde Fransa'nın yaptığı açıklamalara atıfta bulunan Lemoine, "Cezasızlıkla mücadele önceliğimizdir. Fransa, 2000 yılından beri Uluslararası Ceza Mahkemesi Statüsü'nü onaylamış bir ülkedir ve mahkemenin eylemini sürekli destekliyoruz. Bu nedenle, tepkimiz bu ilkelere uygun olacaktır" görüşünü paylaştı.

Bir diğer gazeteci ise "UCM tarafından çıkarılan tutuklama emirlerine dönersek, sanırım ilk soruya tam olarak cevap vermediniz. Benjamin Netanyahu Fransa'ya gelirse, somut olarak tutuklanacak mı?" diye sordu. Lemoine ise bu konuda net bir yanıt vermekten kaçınarak, "Bu hukuken oldukça karmaşık bir soru" dedi.

İRLANDA BAŞBAKANI, HERKESİ UCM'YE SAYGI DUYMAYA ÇAĞIRDI
İrlanda Başbakanı Simon Harris, Netanyahu ve Gallant hakkındaki tutuklama emrine ilişkin, "İrlanda UCM'nin üstlendiği role saygı duymaktadır. Mahkemenin hayati çalışmalarını yürütmesine destek verecek pozisyonda olan herkes de acilen böyle yapmalı" ifadelerini kullandı.

Harris, Gazze'de uzun süredir uluslararası hukukun ve uluslararası insancıl hukukun ihlal edildiğini dile getirdiklerini anlatarak "Her şartta, her yerde ve her zaman uluslararası hukuka saygı duyulması gerektiğini, ihlallerden sorumlu olanların, savaş suçu ve insanlığa karşı suç işleyenlerin hukuk karşısında hesap vermesi gerektiğini ısrarla dile getirdik" ifadelerini kullandı.

HOLLANDA ÜLKEYE GELDİĞİNDE TUTUKLAYACAK
Hollanda Dışişleri Bakanı Caspar Veldkamp, UCM tarafından hakkında tutuklama emri çıkarılan İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'yu Hollanda'ya geldiğinde tutuklayacaklarını söyledi.

Veldkamp, Temsilciler Meclisinde yaptığı konuşmada, UCM'nin Netanyahu için çıkardığı tutuklama emrine saygı duyduklarını belirtti. Netanyahu'nun Hollanda'ya geldiğinde tutuklanacağını ifade eden Veldkamp, "Hollanda, Netanyahu ile artık zorunlu olmayan temaslar kurmayacak. Hollanda'nın UCM'nin Roma Statüsü'ne uyması mecburidir" dedi.

BELÇİKA'DAN KARARA UYMA ÇAĞRISI
Belçika Başbakan Yardımcısı Petra De Sutter, AB'nin tutuklama emrine uyması ve İsrail ile ortaklığı durdurması gerektiğini belirtti. De Sutter, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Avrupa, (karara) uymalı, ekonomik yaptırımlar uygulamalı, İsrail ile Ortaklık Anlaşması'nı askıya almalı ve bu tutuklama emirlerini desteklemeli. Savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar cezasız kalamaz" ifadelerini kullandı.

GÜNEY AFRİKA MEMNUNİYETLE KARŞILADI
Güney Afrika Cumhuriyeti Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Netanyahu ve Gallant hakkındaki tutuklama kararının memnuniyetle karşılandığı belirtilerek, "Güney Afrika, uluslararası hukuka olan bağlılığını yeniden teyit ediyor ve tüm devlet taraflarını Roma Statüsü'ndeki yükümlülüklerine uygun şekilde hareket etmeye çağırıyor" ifadeleri kullanıldı.

KOLOMBİYA CUMHURBAŞKANI: NETANYAHU BİR SOYKIRIMCI
Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, Netanyahu hakkındaki tutuklama kararına ilişkin, "Yapılması gereken mantıklı şey budur. Netanyahu bir soykırımcı" ifadesini kullandı. Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro, "Dünyanın adalet mahkemesi böyle diyor ve bu karara riayet edilmeli" ifadesini kullandı.