22 Eylül 2024 Pazar

Ulm'de düzenlenen panelde tutsakları sahiplenme çağrısı

TSP, 18 Mart Uluslararası Politik Tutsaklarla Dayanışma Günü kapsamında Ulm'de panel düzenledi, saldırılara ve hak ihlallerine karşı devrimci tutsakları sahiplenme çağrısı yaptı.

Tutsakların Sesi Platformu (TSP), 18 Mart Uluslararası Politik Tutsaklarla Dayanışma Günü kapsamında Almanya'nın Ulm kentinde panel düzenledi. Panele konuşmacı olarak İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri ve TSP temsilcisi katıldı.

İHD'nin çalışmaları hakkında bilgi veren Gülseren Yoleri, devletin hapishaneler ve tecrit politikası, tutsaklara dönük hak gasplarına dikkat çekti ve politik tutsakları sahiplenme çağrısı yaptı. Türkiye'de resmi verilere göre 295 bin 702 kapasiteli 403 hapishane olduğunu, bu hapishanelerde ise toplam 314 bin 375 tutsağın kaldığını belirten Yoleri, hapishanelerde 13 bin 94 kadın tutsak olduğunu aktardı.

Hapishanelerde 2023 yılında da işkence, onur kırıcı davranış, tecrit, sağlık hakkı ihlalleri, infaz yakmalar, emek sömürüsü gibi çok sayıda ve çeşitli hak ihlallerinin yaşandığını aktaran Yoleri, ekonomik krizin tutsakların yoksulluğunu derinleştirdiğini söyledi.

F tipi hapishanelerin ardından S tipi, Y tipi ve yüksek güvenlikli hapishanelerle tecridin yaygınlaştırıldığını, İmralı tecridinin kaldırılması talebiyle tutsakların 27 Kasım'dan bu yana açlık grevinde olduğunu belirten Yoleri, açlık grevinin kritik noktaya gelmeden dayanışmanın büyütülmesi gerektiğini vurguladı.

Hasta tutsakların tedavi hakkının engellendiğini ve tutsakların infazlarının yakıldığını kaydeden Yoleri, son dönemde tutsaklarla dayanışanlara dönük gözaltı ve tutuklama saldırılarının arttığını belirtti ve devletin tutsakların sahiplenilmesinin önüne geçmeye çalıştığını vurguladı. Yoleri, tutsakları her yönüyle sahiplenme çağrısı yaptı.

18 Mart Uluslararası Politik Tutsaklarla Dayanışma Günü'nün tarihçesine ilişkin bilgi veren TSP temsilcisi, emperyalist-kapitalist sisteme, faşizme, sömürgeciliğe, erkek egemenliğine karşı mücadele edenlerin devletlerin saldırısına uğrayarak tutsak edildiğini belirtti. Değişik ülkelerden örnekler veren TSP temsilcisi, tecrit hapishanelerinin pek çok emperyalist ülkede var olduğuna, Türk devletinin bu sistemi bu ülkelerden devraldığına dikkat çekti.

Türk devletinin hapishanelerindeki devrimci tutsakların tecridin yanı sıra bir dizi işkence ve saldırıya uğradığını belirten TSP temsilcisi, saldırılara karşı tutsakları sahiplenme çağrısı yaptı. Devrimci tutsakların sesini Avrupa'ya taşımaya ve dayanışmayı büyütmeye çalıştıklarını belirten TSP temsilcisi, tutsaklara mektup yazmanın, maddi, manevi destekte bulunmanın önemini vurguladı.

Panel, soru cevap bölümüyle son buldu.