20 Eylül 2024 Cuma

Van'da gözaltına alınan 11 kişi serbest bırakıldı

Van'da gözaltındaki 11 kişi serbest bırakıldı. Van Adliyesi önünde açıklama yapan DEM Parti Eş Genel Başkanı Hatimoğulları, "Kürtlerin iradesine ipotek koymak istemeye çalışanlar dönsünler yerel seçimlere baksınlar. Kürtlerle ortak yaşamın yollarını hep birlikte bulmak zorundayız" dedi. 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Van İl Eşbaşkanları Veysi Dilekçi ve Gülşen Kurt'un da aralarında olduğu 11 kişi dün sabah saatlerinde evlerine yapılan baskınla gözaltına alınmıştı. Tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen 11 kişi, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, DEM Parti milletvekilleri Vezir Parlak, Mahmut Dündar, Halide Türkoğlu, Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan'ın da yer aldığı DEM Partili yöneticiler ifade işlemleri sırasında Van Adliyesi önüne geldi.

DEM Partliler ve gözaltındakilerin aileleri burada bir açıklama yaptı. Söz alan Hatimoğulları Kürtçe şarkı eşliğinde halay çektikleri için tutuklamalara tepki gösterdi.  Hatimoğulları, "Bu süreç Mersin'de halay çeken insanların gözaltına alınmasıyla başlayıp bütün alanlara yayıldı. Bu hukuksuz gözaltıları asla kabul etmiyoruz. Van halkı iradesini ortaya koymuştur. Yerel seçimlerde bu yana Van ile uğraşıyorlar. Bu gözaltılarla birlikte bir ayrımcılığa daha imza atılmıştır. Gözaltına alınan arkadaşlarımız onurumuzdur" dedi.

Hatimoğulları, iktidara seslenerek şunları söyledi: "Bu ülkede 30 milyon Kürt var. Ülkedeki bütün düğün ve taziyeler müdahale mi edecekler? Kürdün diliyle oymak bu ülkeye kazandırmaz, kaybettirir. Ülkedeki gerçek sorunları unutturmak için Kürtlerle uğraşıyorlar. Kürt halkı üzerinde bütün halkları cezalandırmaya çalışıyorlar. Buradan herkese sesleniyorum; Kürtlere yapılan zulme karşı durmalıdırlar. Kürtlerin iradesine ipotek koymak istemeye çalışanlar dönsünler yerel seçimlere baksınlar. Kürtlerle ortak yaşamın yollarını hep birlikte bulmak zorundayız. Gözaltına alınan bütün arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın."